2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
Advertisements

Samenvatting: Stedelijke gebieden
5 stedelijke problemen – 5 stedelijke oplossingen
…. bestonden vroeger niet …. bestaan nu vooral in Azië, Zuid-Amerika en Afrika …. ontstaan door verhuizing van platteland naar stad …. van 9 (50 jaar geleden)
5 vwo Stedelijke gebieden § 5
TAAK 3 WONEN, WAAR KIES JE VOOR?
1.
SOCIO-ECONOMISCHE SITUATIE IN EIGEN OMGEVING
Maatschappelijke Segregatie
Hoofdstuk 3 Nederland: stedelijke gebieden Paragraaf 1 t/m 4
Steden: van hier tot Tokyo
2 havo/vwo H3 steden, §2 1.
Par 3.1: Van stad naar stedelijke zone
Thema: een Woonplaats Les 4b Het Groene Hart.
17 stadsgewesten in België
§6 Grote steden beleid.
P4.3 Het grotestedenbeleid
Hst 3: De wereld van de stad
Wonen in Nederland Hst 3: Stedelijke vraagstukken van grote en middelgrote steden in Nederland.
Planning: Startopdracht Uitleg paragraaf 3.4 Verwerkingsopdracht
Leefbaarheid Casus: Kanaleneiland, Utrecht. Eén van de veertig
Brugklas hoofdstuk 4.
De Amerikaanse stad..
§ 17: De stad vernieuwen Sociale stadsvernieuwing: de verbetering van verouderde, goedkope huurwoningen Sloop en nieuwbouw: een woonwijk gaat tegen de.
§ 20: Verkeer en inrichting
§ 18: De stad uit, de stad in Urbanisatie: de groei van het aantal stadsbewoners (= verstedelijking) Suburbanisatie: de verstedelijking van het platteland.
Over steden en verstedelijking
5 stedelijke problemen – 5 stedelijke oplossingen
Hoofdstuk 4 Nederland: stedelijke gebieden Paragraaf 5 t/m 8
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN? TAAK 2 HOE ZIEN STAD EN DORP ERUIT?
2 havo/vwo H3 steden, §2 1.
De stad als woonplaats Stad Veel huizen en weinig ruimte
4 havo 3 Stedelijke gebieden § 4-5
Verschillende wijken en hun evolutie
2 vmbo-T/havo 4 steden, §2 en 3
Hoofdstuk 1 Arme en rijke Nederlanders.
Een wereld van verschil
Aardrijkskunde Wijk PowerPoint
Een wereld van verschil
Stedelijk en landelijk gebied
Door Fleur Bel en Lotte Heijnen
1 TH Hoofdstuk 1 Bevolking § 6 en 7
1 vwo Hoofdstuk 1 Bevolking, §7 - 9
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk § 2-4.
Titel wereld moet weg. 1 havo/vwo 1 Bevolking § 7-8.
3/4 vmbo 1 Arm en Rijk § 6-8.
Hoofdstuk 4 Bevolkingsontwikkelingen in de wijk.
Hoofdstuk 6 De Chinese bevolking.
2 hv Steden, van hier tot Tokyo § 1-4
2 hv Steden, van hier tot Tokyo § 1-4
2 TH Hoofdstuk 3 Steden, van hier tot Tokyo §6 en 7
2TH Hoofdstuk 3 Steden, van hier tot Tokyo §2 en 3
Nederland verandert Dhr. S Duivenvoorde Schooljaar
Plattegrond maken Explorers ’12. Uitleg Opdrachten: doormiddel van opdrachten maak je je plattegrond compleet. Kleur/legenda: vergeet niet om alles.
De stad verandert Blok 3.
Blok 1 Wonen in een stad Deelvraag:
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Cursus 1.1 Wat zie je in een landschap Klas 2 KGT Lesweek 1
Thema 5 “De Stad”.
Naastenbest.
Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië
Over steden en verstedelijking
4 havo 3 Stedelijke gebieden § 4-5
Blok 1 Wonen in een stad Deelvraag:
1 vmbo-T/havo 1 bevolking, §2 en 3
Globale ontwikkeling steden
Voorbeeldwijken in Uden
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
1TH Hoofdstuk 1 | Steden.
Transcript van de presentatie:

2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7 http://stadsarchief.amsterdam.nl/presentaties/uitgelicht/groei_grachtengordel/index.nl.html 2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7 1

Heeft Nederland wel steden? Ja! Vier grote ... Amsterdam Den Haag Utrecht Rotterdam Henk, ook hier vind ik de lijnen in stippels wel goed, maar de cirkels rond de steden met stippels te onduidelijk

Hoe ontwikkelen steden zich? Eerst is er alleen een stad. Vanaf 1880 groeit de stad door urbanisatie. Wat is de reden van de urbanisatie?

Stadsuitbreiding 1880-1960 In de tweede fase breidt de stad zich uit, slokt omliggende plaatsen op. Het is nu een agglomeratie.

Trek uit de stad 1961-1990 In de derde fase beginnen de mensen uit de stad weg te trekken. Waarom is dat? En wat betekenen de pijlen in de tekening?

Verzorgingsgebied In kleinere plaatsen zijn alleen diensten van een laag niveau, zoals een bakker. Een bakker heeft een kleine reikwijdte: mensen willen er niet ver voor reizen. Kleine plaatsen hebben dan ook een klein verzorgingsgebied.

Verzorgingsgebied In steden is dat anders. Er zijn veel diensten van een hoog niveau, zoals een theater en een ziekenhuis. Mensen willen daar ver voor reizen, de diensten hebben een grote reikwijdte. En een stad heeft dan ook een groter verzorgingsgebied.

Stadsgewest In het verzorgingsgebied van een stad liggen meerdere kleine plaatsen. Het gebied met plaatsen die met de stad verbonden zijn noem je het stadsgewest. Het is ook de naam van de fase van stedelijke ontwikkeling: stadsgewest.

Reikwijdte en verzorgingsgebied

Verbonden steden 1985 - nu In de vierde en laatste fase zijn steden en stadsgewesten met elkaar verbonden: Een stedelijk gebied is gevormd.

Stedelijke gebieden Nederland heeft vijf stedelijke gebieden. De grootste heeft 7 miljoen inwoners!

Randstad De Randstad is geen megastad. Waarom niet?

Midden in de Randstad Midden in de Randstad ligt een landbouwgebied met weilanden. Hoe heet dat gebied? Deze dia is ineens onscherp, hoe komt dat?

Groene Hart Het Groene Hart wordt gebruikt voor landbouw en voor recreatie van stedelingen. Daarom mag het gebied niet worden volgebouwd. Daarom bouwt men nieuwbouwwijken aan bestaande steden vast en niet midden in de open ruimte.

De opbouw van een stad 1. binnenstad 2. 19e-eeuws 3. hoogbouw 60-70 4. laagbouw 70-80 5. Vinex 6. Bedrijven terrein

Utrecht Welk deel van de stad is dit? De binnenstad (van Utrecht) Nauwe straatjes met winkels en cafeetjes. Dure grachtenpanden met kantoren. Er wonen niet veel mensen, het is er te duur. Welke kenmerken heeft dit deel van de stad?

Opbouw van een stad Wat voor wijk is dit? Een 19e-eeuwse wijk Kenmerken? Hoge woningdichtheid, veel jongeren, allochtonen en ook wel hippe rijken Herkomst bron?

Opbouw van een stad Wat voor wijk is dit? Een jaren 60-wijk met hoogbouw: portiekflat Kenmerken? Flats met lage huren, dus armere inwoners. Vaak een beetje verwaarloosd.

Opbouw van een stad Wat voor wijk is dit? Een jaren 70-wijk, met hoogbouw: galerijflat

Opbouw van een stad Wat voor wijk is dit? Een wijk uit de jaren 70-80 met laagbouw Wat voor wijk is dit? Duurdere huizen, vaak met woonerven, dus kindvriendelijk. Kenmerken?

Opbouw van een stad Wat voor wijk is dit? Dit is een Vinex-wijk Kenmerken? Nieuwste wijk, gebouwd na 2000. Goedkoop en duur is door elkaar gebouwd: villa´s en huurwoningen

Groei van de stad stad verhuizen verhuizen De stad groeide van 1900 tot 1960: urbanisatie. Daarna daalde het aantal inwoners van de stad. Dat kwam door: suburbanisatie. Daarna daalde het aantal inwoners van de stad. Dat kwam door:

Gevolgen van suburbanisatie stad verhuizen verhuizen Erin: allochtonen jongeren Eruit: gezinnen met kids hoge/midden inkomens Op deze manier verarmt de stad! En er ontstaat segregatie. Wat is dat ook alweer?

Gevolgen van suburbanisatie stad verhuizen verhuizen Armen, allochtonen en jongeren wonen gescheiden van de andere stadsbewoners, in heel andere wijken. Dat noem je segregatie. Problemen in deze wijken zijn: slechte huizen, werkloosheid, verslaving, rommel op straat, criminaliteit. Dat is slecht voor de integratie van allochtonen of voor de opvoeding van kinderen. Armen, allochtonen en jongeren wonen gescheiden van de andere stadsbewoners, in heel andere wijken. Dat noem je ... Problemen in deze wijken zijn: slechte huizen, werkloosheid, verslaving, rommel op straat, criminaliteit. Dat is slecht voor de ... van allochtonen of voor de opvoeding van kinderen.

Renovatie Om de verloedering tegen te gaan wordt er aan renovatie gedaan. Wat is dat? Renovatie is het opknappen van huizen met centrale verwarming, kunststof kozijnen en betere douches en keukens.

Sanering Sanering is het afbreken van huizen of zelfs hele wijken. Er komt nieuwbouw voor in de plaats. Er wordt ook aan sanering gedaan. Wat is dat?

Stadsverbetering Vroeger kwamen er na saneringen woningen met lage huren. Maar tegenwoordig wordt het vooral mooier gemaakt met dure huizen en mooie straten. Dat heet: herinrichting. Vroeger kwamen er na saneringen woningen met lage huren. Maar tegenwoordig wordt het vooral mooier gemaakt met dure huizen en mooie straten. Dat heet:

Nieuwbouw De laatste manier om rijkere inwoners naar de stad te lokken is door nieuwbouw aan de stadsrand. De wijken heten: Vinex-wijken. De laatste manier om rijkere inwoners naar de stad te lokken is door nieuwbouw aan de stadsrand. De wijken heten: