Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LESSEN OVER ETEN & DRINKEN
Advertisements

Casus de heer van den Burg
Deel 1: Waarom meet je? – Doel
Gebruikerscommissie Rebecca Verhofstede
Specialistisch verpleegkundige klinische geriatrie
Casus 2 Afrikaanse vrouw, 38 jaar Zwanger, 8 maanden
Wanneer spreek je van genoeg goede voeding
Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
Indicaties voor screening buiten bevolkingsonderzoek
Jacqueline van den Broek, diëtist UMC St Radboud Nijmegen
Gevolgen Verminderde weerstand  sneller ziek
Hinke Kruizenga Amersfoort, 13 november 2009
Ondervoeding in het ziekenhuis vraagt om een helder beleid
Verminderde voedingstoestand bij kanker: sarcopenie, cachexie en wasting Susanne Blauwhoff-Buskermolen diëtist-onderzoeker VU medisch centrum.
Overleg thuiszorg 23 – 26 – 30 januari 2012.
definitie – prevalentie – gevolgen
Informatiedagen : Zorgprogramma voor de geriatrische patiënt
De bruikbaarheid van geriatrisch assessments
Voorjaar 2009 Voorjaar 2011 Peiling 40 project ziekenhuizen
Diagnostiek kinkhoest bloedprikken nodig of niet?
Bevolkingsonderzoek darmkanker NCVGZ congres
Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding
Diseasemanagement in de praktijk
Klinische les *** Ondervoeding op de polikliniek en dagbehandeling
Voeding bij dementie S. van Genuchten.
Psychiatrische stoornissen bij patiënten met een lichamelijke aandoening Hanne Claeys.
Aripiprazol additie om overgewicht als bijwerking van olanzapine gebruik tegen te gaan Marlijn Vermeiden.
Obesitas Een teveel aan lichaamsvet en daarmee een (ernstige mate van) overgewicht.
Vermoeidheid na een CVA
De fysiotherapeutische behandeling bij patiënten met een CVA, opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen; Een beschrijvende studie van de huidige zorg.
Symptomen narcolepsie:
Foliumzuur: wie slikt het niet en hoe kan het beter
Screening in de thuissituatie: evaluatie gebruik ACAS
De geriatric navigator
Hemorroiden: behandeling door chirurg
Programma 2.11 & 3.11 Inleiding Inventarisatie knelpunten
Vroege herkenning en behandeling van
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
SNAQ, een zaak van gewicht
Screeningsinstrument Behandeling
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding.
Aanleiding onderzoek Ondervoeding sinds 2010 prestatie indicator (PI) voor revalidatiecentra Advies in PI: gebruik de SNAQ om te screenen Vragen van de.
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Vroege herkenning en behandeling van
Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist
Wie kent de LESA Ondervoeding?
Inhoud Achtergrond ondervoeding Herkennen van ondervoeding
7.1 Registratievragen voor een meetperiode
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
Presentatie Doorbraakproject Depressie 9 oktober 2008
Ton Lenssen Fysiotherapeut/onderzoeker Afdeling fysiotherapie azM
Kwaliteit van Kankerzorg in Nederland
Ziekte-specifieke voedingen
Hoe scoort het curatieve zorgstelsel in een land in 2013
Welzijn voor kwetsbare ouderen in het ziekenhuis: een zorg
“Tijdig spreken over levenseinde”
Nierdialyse bij geriatrische patiënten Voordracht voor Maatschappelijk werkenden Catharina Ziekenhuis Eindhoven,
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Screening Kwetsbaarheid Onderdeel van Serious soaps over ouderen Verzorgenden Versie
Project ondervoeding Projectgroep: Anja Dekker, Berry van Kats, Yvonne den Ouden, Marleen de Bruin.
Effect van voeding op gezonde leefstijl bij longziekten
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Is dit een probleem in Nederland?
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Inge Cantatore, zelfstandig gevestigd dietist
Behoud van kwaliteit van leven en functionaliteit
Transcript van de presentatie:

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek

Gevolgen ondervoeding Verminderde wondgenezing/ toename kans decubitus Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Afname gewicht en spiermassa Ondervoeding Langere opnameduur Hogere mortaliteit Meer kans op complicaties Afname kwaliteit van leven Hogere behandelingskosten 2

Prevalentie ondervoeding LPZ 2004 - 2012

Prevalentie ondervoeding in eerstelijnszorg en thuiszorg 35% N = 814 N = 1878 N = 1267 12% 11% J.Schilp, Nutrition, 2012

Screenen op ondervoeding op de polikliniek! Vroege herkenning kan veel opleveren / voorkomen Steeds meer aandacht voor ondervoeding in alle sectoren van de gezondheidszorg Prevalentie bij ziekenhuisopname daalt nauwelijks Opnameduur steeds korter Transmurale voedingszorg!

De route van de patiënt Symptomen Diagnostiek Herstelfase  Voedingstoestand  Interventie Thuis Opname Thuis Tijd  6

Richtlijnen Pre-operatief (2007) Geriatrie (2010) Oncologie (2012)

PI traject tot nu toe 2013 verplichte screening op POS 2014 verplichte screening op POS en poli geriatrie

Inhoud PI screening op de polikliniek ‘preoperatief’ Gebaseerd op richtlijnen peri operatief en geriatrie!

Prevalentie ondervoeding op de polikliniek Stap 1 Prevalentie ondervoeding op de polikliniek

Prevalentie van ondervoeding op de polikliniek? B – 10% C – 20% D – 25%

Prevalentie ondervoeding POS: 2 studies in VUmc 7% 8%

Prevalentie onderzoek door Eva Leistra, 2008 Multicenter studie: 9 ziekenhuizen Bij aanmelding op de poli  vragenlijst, gewichtsbepaling, lengtemeting (of nagevraagd) Voedingstoestand Slechte voedingstoestand BMI < 18.5 en/of onbedoeld gewichtsverlies van >10% in 6 maanden of >5% in 1 maand Matige voedingstoestand BMI ≥ 18.5 en 5-10% onbedoeld gewichtsverlies in 6 maanden Geen ondervoeding BMI ≥ 18.5 en geen onbedoeld gewichtsverlies

Prevalentie en herkenning 1 op de 20 patiënten ernstig ondervoed 1 op de 6 ondervoede patiënten wordt herkend Ongeveer 400 patiënten per polikliniek per dag Landelijk (100 ziekenhuizen): Zo’n 2000 ondervoede patiënten per dag Ruim 1600 geen voedingsbehandeling Slechte voedingstoestand 117 (5%) Matige voedingstoestand 46 (2%) Geen ondervoeding 2125 (93%)

Vaststellen hoog risico afdelingen Stap 2 Vaststellen hoog risico afdelingen

Hoog risico afdelingen * *

Stap 3 Hoe gaan we screenen?

Screeningsinstrumenten kliniek MUST

Diagnostische waarden MUST SNAQ SNAQ+BMI Sensitiviteit 75% 43% 95% Specificiteit 94% 99% Positief voorsp. waarde 78% 89% Negatief voorsp. waarde 98% 96% 100% Lage sensitiviteit: te weinig ondervoede mensen worden herkend door het instrument Lage positief voorspellende waarde: het instrument wijst meer mensen aan dan dat er daadwerkelijk ondervoed zijn

Welk screeningsinstrument? Bij voorkeur: definitie ondervoeding SNAQ + BMI MUST* * te veel mensen worden onterecht doorgestuurd i.v.m. slechte voedingstoestand ≤ 65 jaar BMI < 18.5 : 3 punten BMI 18.5 – 20 : 2 punten > 65 jaar BMI < 20 : 3 punten BMI 20 – 22 : 2 punten 21

En hoe screenen we de geriatrische patiënten? Comprehensive Geriatric Assessment: De voedingstoestand als onderdeel van een uitgebreid klinisch geriatrisch onderzoek. Geen screening, maar uitgebreide multidisciplinaire assessment http://www.stuurgroepondervoeding.nl/index.php?id=208 “De werkgroep adviseert de MNA te gebruiken voor het objectiveren van de voedingstoestand in geriatrische patiënten”

Mini Nutritional Assessment (MNA) http://www.mna-elderly.com/forms/MNA_dutch.pdf