Wijn.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Blok 2 Grieken en Romeinen
Advertisements

1 havo/vwo 2 klimaat, §7 en 8.
oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Productie Wijn.
De Romeinen.
Gemaakt door Lien Van Gucht en Rani Vandenbroeck
DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat.
VAL DE LOIRE SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
Naam: Kelly Kleijburg Klas: G4A
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Wine for Dummies Joery De Lille.
Zwitserland SVH Wijncertificaat. 2 Zwitserse wijngebieden § 14.1 uTussen 45 e en 47 e breedtegraad uGroot verschil tussen dag- en nachttemperatuur uDe.
Wijnkennis.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Koffie.
Wijn Het proces.
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Duitsland Door Maxime en Birgit.
Bernard-Massard. Cuvée de l'Ecusson Cuvée de l’Ecusson, « Flag-Ship » van het merk sinds De Cuvée de l’Ecusson, bestemd voor de gastronomie in.
P.Damen / rocmondriaan. De naam vertelt of het gaat het om een merknaam of een Château (alléén AOC- wijnen) of Domaine wijnen in de Bourgogne.
1 HV Hoofdstuk 2 Klimaat § 8-9
Washington Estate Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw Commanderij Brussel Vlaamse Wijngilde 26 februari 2016.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Wijn proefavond Duitsland, maandag 29 September 2014 Naar aanleiding van de wijnreis 2013 Kaiserstuhl en Baden! Midden Holland.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal.
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Terug in de tijd Terug in de tijd! Hoe is de wijnbouw ontstaan?
Zuid-Westen Lode & Fons
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Blok 2 Grieken en Romeinen
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
AUSTRALIË en Nieuw-Zeeland
Wijncursus op SDEN-niveau 2/wijnoorkonde
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
Wijn.
Examen Vinoloog van de Wijnacademie©
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

Wijn

Wat is wijn? Volgens het wijnbesluit uit de Warenwet is wijn: de drank die is verkregen door alcoholische vergisting van het sap van (wijn)druiven (Vitis vinifera).

Een korte geschiedenis van de wijn. Verspreiding van de wijnstok. Wat is wijn? Een korte geschiedenis van de wijn. Verspreiding van de wijnstok. Klimaat, ligging Bodem. Druivenrassen. Wijntypen. Wijnbereiding in het kort. Bewaren van wijn. Etikettering.

Geschiedenis Wijn was al lang voor onze jaartelling bekend. De Grieken en Romeinen hadden zelfs een speciale god van de wijn die ze Bacchus noemden. Zo’n 4000 jaar geleden staken de Egyptenaren de Middellandse zee over naar Italië en Zuid-Frankrijk en namen de kennis van wijnen mee. Toen de Romeinen bijna heel Europa veroverden verspreidden zij de kennis verder naar landen als Spanje en Duitsland en zelfs naar Nederland. Ons land telt 24 wijngaarden van naam en kwaliteit.

De belangrijkste wijngebieden ter wereld liggen op het noordelijk en zuidelijk halfrond, ongeveer tussen de 30e en de 50e breedtegraad. Buiten deze stroken is het klimaat minder geschikt voor wijnbouw.

Klimaat en ligging Tussen de 30e en de 50e breedtegraad bestaan grote klimaat verschillen. Vlakbij de 30e breedtegraad is het klimaat subtropisch: het aantaal zonne-uren en de gemiddelde jaartemperatuur zijn er hoger dan in de gebieden dichter bij de 50e breedtegraad.

De Bodem De wijndruif groeit over het algemeen het best op een bodem die: een goede waterdoorlatende bovenlaag heeft een onderlaag heeft die goed vocht kan vasthouden (voor de droge tijden) niet te rijk is aan voedingsstoffen, maar wel de juiste mineralen bevat snel opwarmt in het voorjaar (veel grind en kiezels) De ene druivenras gedijt op een bepaalde grondsoort beter dan het andere

Enkele beroemde druivenrassen die veel worden gebruikt zijn: Blauwe druiven Cabernet-Sauvignon Merlot Cabernet-franc Pinot-noir Syrah/Shiraz Gamay Sangiovese Tempranillo Druivenrassen

Enkele beroemde druivenrassen die veel worden gebruikt zijn: Witte druiven Chardonnay Sauvignon-blanc Sémillon Riesling Gewurztraminer Chenin blanc Müller-Thurgau Ugni-blanc (Trebbiano) Druivenrassen

Wijnsoorten of wijntypen Witte wijnen __ Gemaakt van witte en/of blauwe druiven. Rode wijnen __ Gemaakt van blauwe druiven Roséwijnen __ Voornamelijk gemaakt van blauwe druiven Mousserende wijnen __ Koolzuurhoudende (meestal witte) wijnen

Wijnbereiding in het kort Plukken Persen of kneuzen Gisten Rijpen en klaren Filtreren Bottelen

Wijn bewaren Als u wijn opslaat, zijn er een aantal regels waar men zich aan moet houden. Bewaar de wijn liggend. Bewaar de wijn donker. Bewaar de wijn bij de juiste – constante – temperatuur. Houd een goede vochtigheidsgraad aan. Houd de ruimte tochtvrij. Vermijd trillingen.

Etikettering Verplichte vermeldingen zijn. Hiervoor gelden strenge regels. Op een wijn etiket kun je behalve verplichte vermeldingen ook niet verplichte (toegestane) vermeldingen lezen. Verplichte vermeldingen zijn bedoeld om de wijn te herkennen Verplichte vermeldingen zijn. De soort wijn. De inhoud in cl. Het alcoholgehalte. Het land van herkomst. De naam van het bedrijf dat de wijn gebotteld heeft. Een identificatie van de partij waarvan de fles onderdeel is.

De soort wijn Inhoud in cl Het alcoholgehalte Bedrijf dat de wijn gebotteld heeft Land van herkomst

Santé