AFM – Pensioenadvies Dyvix Pensioencongres

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
7 juni 2005 Vereniging voor Pensioenrecht Henriëtte de Lange
Advertisements

Transitie Ouderenzorg
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
BRIDGE Vervolgcursus Vervolg op starterscursus Bridgeclub Schiedam ‘59 info: Maandagavond: 19: – of
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Pensioen beweegt…. Later met pensioen? Minder pensioen? Meer kosten?
Menno Karres Lead Auditor
SEH Congres 2013 Hersteladvies Jan Vromans.
Titel1e regel Arial Corps 40 bold Titel2e regel Arial Corps 40 bold Subtitel Arial Corps ING PENSIOENCOMMUNICATIE.
Financiële Planning. Financiële planning  Goede oudedagsvoorziening. Is uw pensioen en AOW wel toereikend?  Inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid.
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
De Drie Ballonnen Opvang van 0 – 12 jaar
Bilanx Financial Planners B. V
Inkomen les 17 Begrippen & 81 t/ 84
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Onderwerpen Oude situatie Eerste aanpak en problemen
Mariska Warnars Coördinator SBIR cyber security Agentschap NL
Coaching, hefboom voor leiderschapsontwikkeling?
Opzegging van de uitvoeringsovereenkomst en verweesd verder
“HDN en de zorgplicht in de keten”
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Informatie besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ)
Excellent Financieel Plan
Pensioen in moderne tijden!
FNV Bondgenoten en collectieve beschikbare premieregelingen
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Meer rendement uit advies Hoe kom ik van A naar Beter? Matthias Meijer.
Veranderingen & kansen Enkwest Opleiding & Advies Janthony Wielink
Hoe motiveer ik mijn hypotheekadvies?
Wat kunnen wij voor uw organisatie betekenen ? Even voorstellen
Ik wil de goedkoopste hypotheek! Op onze uitgebreide en informatieve hypotheek en hypotheekrente site kunt u onder andere berekenen hoeveel hypotheek u.
Deze les wordt verzorgd door de Kansrekening en statistiekgroep Faculteit W&I TU/e.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Arts-patiënt communicatie in de palliatieve fase
Landschap beschermen en ontwikkelen
Hoofdstuk 12 Beoordeling en ontwikkeling van medewerkers
EFFECTIEVE MEDEZEGGEN- SCHAP Vereniging voor Pensioenrecht 6 juni 2006 Mr. R.J.G. Veugelers.
1 DE DEELNEMERSRAAD BIJ PME Hoe gaat het bestuur hiermee om in de praktijk Ronald van Vliet 25 september 2007.
Mr. Leo Blom CPL Syntrus Achmea – Beleidsontwikkeling 19 juni 2013
Juridische aspecten van invaren in nieuwe pensioencontract
ACIS/UvA/Ou Jac Rinkes 19 maart 2010
Goed hypotheekadvies: niet morgen, maar nu! Wijnand van de Beek Autoriteit Financiële Markten.
De beste hypotheek tegen de laagste kosten! Door de kredietcrisis, eurocrisis, etc wordt het steeds lastiger om exact te berekenen hoeveel hypotheek u.
Op onze uitgebreide en informatieve hypotheekrente site kunt u de hypotheekrente tarieven van de meeste hypotheekverstrekkers inzien. Ook vindt u er duidelijke.
Ik wil de laagste rente voor een annuiteitenhypotheek! Op onze uitgebreide en informatieve annuiteitenhypotheek hypotheekrente site kunt u de maximale.
Ik wil de laagste rente voor mijn hypotheken! Op onze uitgebreide en informatieve hypotheek rente site kunt u de maximale hypotheek berekenen en vindt.
Hoofdstuk 7 de Multi (sterke variant, verdediging ertegen)
De gezonde school en genotmiddelen
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
| 1 17 augustus 2014 | Nijfin 26 november | 2 17 augustus 2014 |
Arboteam 13 oktober 2009 Karen de Groot Agis en stressmanagement.
Financiële Planning. Financiële planning  Goede oudedagsvoorziening. Is uw pensioen en AOW wel toereikend?  Inkomensvoorziening bij arbeidsongeschiktheid.
19 augustus 2014 Nu en in de toekomst Samen uw woonwensen realiseren.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
“Vertelt u over uzelf, uw onderneming, wensen, doelstellingen en toekomstvisie? Ik vertel u dan over de mogelijkheden voor een pensioenopbouw die bij u.
NVAB Leidraad Verplichte Medische Keuringen September 2007 [datum]
Pagina 1 Compliance Professionaldag 7 oktober 2010 ‘Compliance in bedrijf’ Blijvend voldoen aan (interne) regels en integer handelen Guido Kilsdonk Carolien.
De VOA en schuldhulpverlening
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 Workshop Alfaconstructie.
Excellent adviseren Mr. Paul F. Heuperman
0 CNV Publieke Zaak Patrick Fey ALV Senioren 24 maart 2011 Het Seniorenbelang in en bij de bond + actualiteit pensioen.
De economische dimensie
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Aanbesteden in de thuiszorg’
Kanttekeningen bij de huidige manier van toetsen van accountantskantoren Dia 1 2 december 2015 Gert van den Brink AA.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 6 Onderdeel : personeelsinstrumenten.
Archipel – Eindhoven Dagbesteding nieuwe stijl “Ik blijf gewoon mijn ding doen” De cliënt in regie Janneke Vissers Teamleiding Dagbesteding, projectleider.
Wie is Altersum Onafhankelijk adviseur. Altersum verkoopt geen producten en heeft geen aanstelling bij een bank en/of verzekeraar. Sterker.
Instructie Deze presentatie geeft, samen met de demo van het Strategisch Ontwikkelingsplan, leidinggevenden een goed beeld van de verschillende stappen.
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
Transcript van de presentatie:

AFM – Pensioenadvies Dyvix Pensioencongres Anneke van Es & Rudy van Leeuwen 2 juni 2010

Pensioen – Agenda Agenda AFM – Speerpunt Pensioenen Beeld van de markt Bevindingen Leidraden Aanbevelingen Hoe verder

Pensioen – speerpunt AFM Aanleiding zijn onder andere signalen uit de markt, maar ook uit de branche zelf. Waar is mijn pensioen? Deskundigheid moet omhoog Lage vlakke staffels zijn geen pensioen! Schoenmaker, houd je bij je leest!

Pensioen – speerpunt AFM De AFM geeft invulling aan het speerpunt pensioenen onder andere door de volgende pensioenprojecten: Zorgplicht Premieovereenkomsten (PW) Kosten Premieovereenkomsten (PW) Startbrieven – juistheid / begrijpelijkheid UPO’s – juistheid / interesse Self Assessment Pensioenfondsen / verzekeraars Pensioeninzicht / verwachtingskloof Kwaliteit advisering Rechtstreeks Verzekerde Regelingen aan MKB

Pensioen – de adviesregels van de Wft Ten onrechte wordt soms gesteld dat tweedepijler pensioenen alleen onder de PW zouden vallen. Een tweedepijler pensioenadvies valt onder de adviesregels van de Wft. Dus: relevante gegevens inwinnen, hiermee rekening houden tijdens het advies en de gegevens van het advies / het geadviseerde product vastleggen. En: de werkgever wijzen op de risico’s die in het product aanwezig zijn en die bij de verschillende keuzes een rol spelen.

Pensioen – project pensioenadvisering Het project pensioenadvisering Analyse marktgegevens - Beeld van de markt krijgen Onderzoeken Onderzoeken - Kwaliteit pensioenadviezen inzichtelijk krijgen Communicatie/ Guidance - Verhogen bewustzijn - Bijdragen verhoging kwaliteit

Pensioen – de onderzoeken Scope: Rechtstreeks Verzekerde Regelingen aan MKB Geen onderzoek naar adviezen aan DGA’s Wij hebben 16 bemiddelaars bezocht. Deze selectie is een dwarsdoorsnede van de markt van bemiddelaars. Bij deze bemiddelaars hebben wij tussen de 1 en de 4 dossiers onderzocht.

Pensioen – een beeld van de markt Van de ca 10.000 financieel dienstverleners die bij de AFM geregistreerd staan, bemiddelen er … ca 2.600 ook in tweedepijler pensioenproducten. Hiervan zijn ca 600 éénpitters. Uit onze analyses blijkt dat ca 1.200 bemiddelaars gemiddeld maar 1 of 2 pensioenadviezen per jaar geven.

Pensioen – uitkomsten onderzoeken De belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek: De kwaliteit van de pensioenadvisering moet omhoog  75% onderzochte adviezen is slecht tot zeer slecht. Pensioen is niet iets dat je er naast kan doen  2.600 fd’ers actief in tweedepijler pensioenproducten 1200 fd’ers adviseren gemiddeld 1 x p. jaar De vakbekwaamheidseisen voor tweedepijler pensioenen moet omhoog De kwaliteit van de adviezen moet echt omhoog!

Pensioen – voorbeelden van bevindingen Aantal bevindingen die wij tijdens onze onderzoeken zijn tegenkomen: De financiële positie wordt niet onderzocht (nu en in de toekomst) Er wordt niet zelf onderzocht of een CAO / BPF van toepassing is Bij een niet staffelvolgende PVA wordt niet op de mogelijke risico’s gewezen Bij oversluiten wordt inloop- / uitlooprisico vergeten Fouten hebben niet alleen impact op werkgever, maar ook gevolgen voor werknemers

Pensioen – de leidraad De AFM is met de leidraad gekomen om de markt richtlijnen te geven. Veel van onze richtlijnen zijn niet nieuw! Waar mogelijk hebben wij gebruik gemaakt van goede adviespraktijken en van input van pensioendeskundigen.

De leidraden zijn geen pensioencursus Pensioen – de leidraad Opzet leidraad Theorie Uitleg belangrijkste punten Illustratie Visualisering van de praktijkcasus Praktijk Uitleg theorie aan de hand van een praktijkcasus De leidraden zijn geen pensioencursus

Pensioen – de leidraad

Pensioen – de leidraad Leidraad 1: Algemeen Leidraad 2: CAO/BPF Leidraad 3: Wensen werkgever ten aanzien van de kwaliteit van de regeling Leidraad 4: Wat kan en wil de werkgever de werknemers bieden Leidraad 5: Verwerken relevante wet- en regelgeving in pensioenregeling Leidraad 6: Samenvatting Leidraad 7: Uitvoeringsovereenkomst en offerte Leidraad 8: Voortzetten/oversluiten uitvoeringsovereenkomst of wijzigen regeling Leidraad 9: Advies aan werknemers Leidraad 10: Samenvatting Leidraad 11: Betaalbaarheid pensioenregeling

Pensioen – de leidraden – nrs 1 & 2 Belangrijkste punten leidraad 1: Algemeen en leidraad 2: CAO/BPF Het adviestraject bestaat uit de volgende fasen: Onderzoek CAO/BPF Dispensatie situatie? Let op! Kennismaken Beeldvorming Oplossing Nazorg Breng kader advies goed in kaart

Pensioen – de leidraden – nr 3 Belangrijkste punten leidraad 3: Wensen werkgever ten aanzien van de kwaliteit van de regeling Stel bandbreedte advies vast Inventariseer doelstellingen werkgever Bespreek mogelijkheden pensioen los van kostendoelstelling Maak werkgever duidelijk wat zijn doelstellingen betekenen voor het pensioen van zijn werknemers

Pensioen – de leidraden – nr 4 Belangrijkste punten leidraad 4: Wat kan en wil de werkgever de werknemers bieden? Inventariseer kostendoelstelling en financiële positie Inventariseer verwachtingen voor de toekomst Prioriteer doelstellingen Informeer werkgever over mogelijkheden en consequenties Informeer werkgever goed over mogelijkheden en consequenties van zijn keuzes

Pensioen – de leidraden – nr 5 Belangrijkste punten leidraad 5: Verwerken relevante wet- en regelgeving in pensioenregeling Betrek relevante wet- en regelgeving in advies Signaleer met wet- en regelgeving strijdige doelstellingen werkgever Wijs werkgever op risico’s bij onduidelijke wet- en regelgeving

Pensioen – de leidraden – nr 7 Belangrijkste punten leidraad 7: Uitvoeringsovereenkomst en offerte Onderzoek passende contractsvorm Stel lijst met uitgangspunten op voor aanvragen offertes Vraag meerdere offertes op Adviseer passend pensioenproduct Maak afspraken over beheer pensioencontract Met advies over passend product eindigt het wettelijk adviestraject

Pensioen – de leidraden – nrs 8 en 9 Belangrijkste punten Leidraad 8: Wijzigen regeling of verlengen bestaande pensioenregeling Leidraad 9: Advies aan werknemers Bij advies over bestaande pensioenproducten zijn adviesregels van toepassing Inventariseer huidige situatie en doelstellingen werkgever Verlengen of niet? - vergelijk relevante voorwaarden oude en nieuwe pensioenproduct - weeg kosten en baten tegen elkaar af Advies aan werknemers: adviesregels zijn van toepassing!

Pensioen – de rode draad Inventariseren: - doelstellingen kwaliteit en kosten regeling loskoppelen - inwinnen financiële positie taak adviseur/bemiddelaar - prioriteren doelstellingen Aansluiting advies bij de situatie van de cliënt. Leg alles goed vast Informatieverstrekking over productkenmerken en risico’s erg belangrijk bij bepalen doelstellingen werkgever Bij advies aan werknemers en bij einde contract: adviesregels van toepassing! Breng goede balans tussen kwaliteit en kosten van de regeling aan

Pensioen – aanbevelingen Controleer uw adviespraktijk aan de hand van de leidraad ‘Doe pensioen er niet naast’ Gebruik hulpmiddelen

Pensioen – hoe nu verder? Pensioen is niet een product dat je er ‘naast’ doet! Pensioen vereist een hoge mate van deskundigheid. Aparte ‘Product Dienst Combinatie’ Pensioenen met daaraan gekoppelde vakbekwaamheidseisen. Kwaliteit van pensioenadvisering moet omhoog!

Vragen?