Cultureel burgerschap: een integratieve agenda voor een transdisciplinair debat Masterscriptie Frederik Boven.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Resultaatgericht Samenwerken
Advertisements

Massamedia en cultuur Normen Specifieke regels in groep / samenleving
Wat doet e-cultuur? Klaas Kuitenbrouwer, Kunstraad Groningen, 7 maart 2010.
Overheid en particulier initiatief:
Project Jong in De Friese Meren Jongerenparticipatieproject in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2013 Presentatie 28 augustus 2013 Het PAC, Lemmer.
Waar staan we voor met ons onderwijs?
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Nederlands Curriculum ? Samen bouwen aan een Nederlands curriculum voor de kinderopvang (okt 2005)
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
4 juni 2011 Cultureel Centrum de Postkoets Horn
Termen Sterke waardering= persoonlijke keuzes die iemand maakt en die zijn andere waardering richting geven (maatstaf) blz40 Hyperwaarde= cultureel bepaalde.
1 Inclusief hoger onderwijs Studienamiddag Vlor Diversiteit in het hoger onderwijs 23 april 2008 Gaspar Haenecaert.
P. 1 6 december 2008 Gaat samen ook? Interculturaliseren van sociaal-cultureel werk Janna Moonens Vlaamse Gemeenschapscommissie studiedag Masereelfonds.
HOOFDSTUK 15: DE ACTIVITEITEN VAN DE VIERDE PIJLER DE VIERDE PIJLER VAN DE VLAAMSE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING:
Voorlichting Sociologie Radboud Universiteit Nijmegen
Een keuze of de toekomst?
Samenwerken in burgerschap
Wetenschapswinkelprojecten: Experimenten in Democratie Roel During Environmental Science Group Wageningen University and Research.
Media en creativiteit Het creatieve proces Jaar 2 medmec05 les 7.
Identiteit CMDMEC01-2 les 3 (4)
De beste krachten, zoeken, vinden en… ook inzetten
Definitie Mediawijsheid
Onderzoek doen in de eigen praktijk: op zoek naar een onderzoeksvraag en werkhypothese Workshop conferentie Lessen uit onderzoek 28 januari 2010 Els Kuiper.
Human Dynamics.
Een verpleegkundige interventie
Kenmerken van de concept contextbenadering
Leerarrangement 4 Thema Socialisatie.
November 2009 Informatievaardigheden NVB, 17 juni 2010 – Karin Dielemans.
De openbare bibliotheek in verandering Presentatie bibliotheekvernieuwing in West-Friesland M. van Wijk Mei 2008, Stede Broec.
Met Stakeholders Gedeelde Visie
Onderzoek doen een methodische aanpak
Dossier Empowerment.
Burgerschap Scholen hebben de opdracht actief burgerschap
“Help mij het zelf te doen”
Multidisciplinaire samenwerking
De stem van de nieuwe topsector van maatschappelijke initiatieven Silvia de Ronde Bresser initiatiefnemer Kracht in NL 18 mei De.
Sociologie Cultuur en Context J1.3. Bezetting Maagdenhuis Jeugd en muziek.
MEDIATHEORIE Karlijn Goossen, 2015.
Jongeren en informatieverwerking. Informatie en de ‘generatie Einstein ‘ Een hardnekkige misvatting: Jongeren zijn voldoende ict-vaardig want ze zijn.
1 Handleiding voor een workshop rond ethische dilemma’s Johan Vanmarcke – RC Diksmuide-Westkust.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
De cultuur van het rijk 4.3 De tijd van de Grieken en de Romeinen.
1 Herman Schalk TREKKEN EN DUWEN VOOR KWALITEIT. 2 Begrip opbouwen Reflecteren op kwaliteit van onderzoek Uitvoeren van onderzoek interactie (m.n. taal)
Werkdruk bij de Mesdag 2 oktober 2015 Dr. Leni Beukema.
Bespreekbaar maken homoseksualiteit Turkse gemeenschap Inspraak Orgaan Turken Jale Simsek.
Het Grote Participatie Debat Vrijdag 2 september deSingel.
Kwalificatie eisen Om goed in de samenleving mee te kunnen doen is een voorbereiding alleen op jouw beroep niet voldoende. Bijv. - sturing geven.
Resultaatgericht Samenwerken
Introductie Maatschappijwetenschappen nieuwe stijl
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN Eve Huang Foen Chung 2 November 2016
Zorgethiek als ethisch perspectief – de goede dingen doen
Master Practitioner Coach
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Consumenten-gedrag Sociologische blik
Titel wetenschapsproject
Pilot Maatschappijwetenschappen introductie Han Noordink Marco Veldman
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Pilot Maatschappijwetenschap-pen
Kenmerken van de concept contextbenadering
Op zoek naar de Meerwaarde van het samenwerkingsverband
JEUGDzorg - voor wie?.
Hoofdstuk 4 Opleiden en begeleiden
MAA ideale school 1 Beroepsidentiteit .
Culturele diversiteit
Hoofdstuk 4 Opleiden en begeleiden
Succescriteria voor Spreekvaardigheid
Wetenschap.
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Toegankelijke communicatie
Transcript van de presentatie:

Cultureel burgerschap: een integratieve agenda voor een transdisciplinair debat Masterscriptie Frederik Boven

Probleemstelling Dragen culturele instituties, processen en bronnen bij aan de vorming en het functioneren van burgers op de juiste wijze en in de juiste mate?

Probleemstelling Deze probleemsituatie kan worden geanalyseerd als een kwestie van ‘cultureel burgerschap’ hoe verhouden cultuur en burgerschap zich tot elkaar en welke verhouding is wenselijk?

Onderzoeksstrategie cultureel burgerschap debat vraagt om een holistische benadering kan worden bereikt door integratief onderzoek : nieuwe inzichten genereren door kennis uit uiteenlopende disiplines bijeen te brengen naar een transdisciplinair debat

Onderzoeksvraag “kan een integratieve agenda worden opgesteld voor een transdisciplinair debat over cultureel burgerschap, zo ja, op welke wijze?”

(1) Cultureel burgerschap een fundamenteel betwist concept kernbetekenis: een bepaalde interactie tussen cultuur en burgerschap verschillende interpretaties afhankelijk van hoe ‘cultuur’ en ‘burgerschap’ ingevuld worden en op elkaar inwerken

(1) Cultureel burgerschap Twee voorbeelden   Latino Studies Cultural Studies cultuur etniciteit, taal en religie met name van minderheden symbolische representatie en communicatie, met name in de media en populaire cultuur burgerschap participeren in de natie als een verbeelde gemeenschap de vorming van een eenduidige burger-identiteit door machtige instituties (zoals de staat) interaction ruimte claimen voor etno-culturele verschillen binnen de natie ruimte maken voor allerlei gemarginaliseerde leefstijlen

(2) transdisciplinair debat een debat waarin diverse disciplines meedoen, zoals sociologie, filosofie, en cultuurwetenschappen een debat dat zich uitstrekt tot zowel de wetenschap als de samenleving

(3) integratieve agenda naar een onderzoeksagenda die bruikbaar is in diverse contexten maar wel richting geeft aan het debat

Fictieve integratieve interactie een ‘fictief’ overleg organiseren tussen (1) wetenschappers uit diverse disciplines (2) beleidsmakers en opiniemakers uit de samenleving over de inhoud van een onderzoeksagenda = ‘fictieve integratieve interactie benadering’

Gevolgde procedure eerste stap: 78 onderzoeksvragen verzameld bij 7 ‘debaters’ uit verschillende wetenschapppelijke disciplines en uit de samenleving tweede stap: 1 normatieve hoofdvraag derde stap: 78 vragen teruggebracht naar 12 hoofdvragen met subvragen

7 ‘Debaters’ Raad voor Cultuur Renato Rosaldo Nick Stevenson Paul Ricoeur Raad voor Cultuur Will Kymlicka Renato Rosaldo Jeffrey Alexander Nick Stevenson Paul Scheffer gebruiken de term ‘cultureel burgerschap’ bespreken ‘cultuur’ en ‘burgerschap’ los van elkaar

Normatieve hoofdvraag “Hoe kunnen cultuur en burgerschap in NL zich zo verhouden dat (1) de gelijkheid tussen burgers bevordert wordt, (2) de rijkdom en vitaliteit van cultuur beschermd wordt en (3) er een balans gevonden wordt tussen solidariteit en diversiteit”?

Conclusie (1) het concept ‘cultureel bugerschap’ is geschikt voor een interdisciplinair debat maar minder voor het betrekken van de samenleving bij onderzoek voor het betrekken van de samenleving kan beter gefocust worden op concrete culturele controversen

Conclusie (2) bijdragen aan een ‘fictief debat’ kunnen beter visueel gepresenteerd worden dan tekstueel het proces van formuleren en integreren van onderzoeksvragen zou systematischer aangepakt moeten worden

Terug naar de probleemstelling Dragen culturele instituties, processen en bronnen bij aan de vorming en het functioneren van burgers op de juiste wijze en in de juiste mate?

Conclusie (3) Drie principes toepassen: streef ernaar dat cultuur gelijk toegankelijk is voor alle burgers zoek meerderheden om de rijkdom en vitaliteit van cultuur te beschermen zoek samen een balans tussen eenheid en diversiteit