De hete brij van glutenvrij

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Dieet bij coeliakie en diabetes mellitus
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.
Gezonde voeding.
Thema HACCP
Voor onze jeugdspelers
GE 2012 Martini-nascholing Groningen, 19 april 2012
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
VOEDING EN REUMA.
Voedingsclinic 18 oktober website: contact:
5. Brood nodig Recept / gisting
Voeding en bewegen!.
Goedenavond Welkom bij
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters”
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Voeding bij Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
FEIT OF FABEL? De diëtiste,
De voedsel en kracht quiz
Voedselovergevoeligheid bij kinderen
Voorbereiding op de implementatie van de Verordening van 1169/2011 …
Nascholing voor praktijkondersteuners
BenFit; waarom? we geloven dat voor iedereen een gezond en gebalanceerd leven bereikbaar is de regie weer terug krijgen over je leven, lichaam en gewicht.
Informatiebijeenkomst
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Koolhydraten
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Voeding net iets anders aan de slag Mieke Paleari
Coeliakie Koeliawattes? -> SOELIEJAKIE! (glutenintolerantie)
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Spreekbeurt over. Inhoud: Wat is Coeliakie Wat is gluten Kruisbesmetting Hoe word je ziek van gluten Hoe word je weer beter: glutenvrij eten Wat eten.
Brood workshop Aniek, Merel en Niene. Inhoudsopgave Granen Quiz Fotoverslag.
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Gewoonten rondom voedsel Wat kom je tegen?. Pak ‘m beet..  100 jaar geleden at je in Nederland aardappelen, groenten en als je ‘t rijk had soms een stukje.
 Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat.
De kip!. Hoe ziet een kip eruit? De kip Heeft ook veren, maar minder mooi gekleurd dan de haan. Kippen zijn er in veel verschillende kleuren. Kippen hebben.
Voeding in de pedicurepraktijk
Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
<<naam>> mag geen gluten
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Spreekbeurt over.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

De hete brij van glutenvrij “Om de hete brij heen draaien” Om de hete brij heen draaien wil volgens Van Dale (2005) zeggen dat er iets moeilijks moet worden aangepakt, maar dat dit niet gebeurt: er is juist sprake van geaarzel en getreuzel. Maar deze uitdrukking wordt ook gebruikt in de betekenissen 'iets heel graag willen, begerig naar iets zijn' en 'niet ronduit zeggen wat je bedoelt'. Jeanne de Jongh Sacha Visser

We willen weten welke collega’s er in de zaal zitten. Graag even gaan staan als: Zit je in Netwerk NCV Heb je meer dan 1 cliënt voor het glutenvrije dieet per maand Heb je al een keer een cliënt gehad die vroeg om het FODMAP dieet Heb je al een keer een cliënt gehad die advies vroeg met betrekking tot superfood

Programma Glutenvrij bij coeliakie of dermatitis herpetiformis:   Glutenvrij /Glutenbeperkt: bij glutensensitiviteit  Glutenbeperkt: bij Fodmap / Superfood

Grote interesse rondom de gluten is een positieve ontwikkeling Meer bekendheid Groter assortiment producten Betere verkrijgbaarheid Goedkoper

Grote interesse rondom de gluten kent ook valkuilen Voorheen kenden we alleen een strikt glutenvrij dieet (als bij allergie) nu zijn er alle variaties mogelijk waarbij ieder zijn eigen tolerantie aangeeft. Als diëtist: moet je nog beter je voelhorens uitzetten om te kijken in hoeverre de klachten t.g.v. voeding zijn en in hoeverre de klachten meer op het psychologische vlak liggen. (denkend aan eetstoornissen) Coeliakiepatiënt niet altijd serieus genomen schijnveiligheid bij buitenshuis eten.

Grote interesse rondom de gluten kent ook valkuilen Tijdens glutenvrij eten is diagnostiek coeliakie niet betrouwbaar Belasting aftrek is niet mogelijk als en geen coeliakie of dermatitis herpetifomis is gediagnosticeerd

Belasting aftrek

Glutenvrij bij coeliakie of dermatitis herpetiformis: gluten: eiwit dat voorkomt in: tarwe zoals spelt en khorasantarwe (kamut) rogge, gerst, haver of de hibride soorten daarvan

Glutenvrij bij coeliakie of dermatitis herpetiformis: Teff Sorghum Quinoa Amaranth Tapioca Maïzena Maïsgriesmeel Groente Fruit Vis en vlees (mits ongepaneerd en niet met meel bestrooid Maïs Rijst Boekweit Gierst Soja Gemodificeerd zetmeel Aardappel en aardappelmeel Melk Rijstwafels Olie Ei Mihoen en meel en bloem van alle voorgenoemde graansoorten:

Etiket informatie:

Etiket informatie:

Glutenvrij bij coeliakie of dermatitis herpetiformis:

glucosestroop maltodextrine dextrose ook als dit gemaakt is van een glutenbevattend graan

Glutenvrij bij coeliakie of dermatitis herpetiformis: Hygiëne Handen wassen voor bereiden van eten Schone thee- en handdoeken Schone keukenmaterialen GV producten apart bewaren Eigen kastje met eigen boterkuipje, jampot etc. Aparte frituurpan bij eten van patat Andere producten Zegels Knutselmateriaal Medicijnen Behanglijm Dierenvoeding Cosmetica Kleefpasta voor kunstgebit

Glutenvrij/Glutenbeperkt: bij glutensensitiviteit Niet allergische voedselovergevoeligheid? Klachten niet medisch objectiveerbaar Enige manier van diagnosticeren: elimineren, herintroduceren en bij terugkeer van zelfde klachten wederom elimineren. Pas 2 jaar wordt hierover gesproken in het reguliere circuit.

Glutenvrij/Glutenbeperkt: bij glutensensitiviteit Gevolgen van geringe intake van gluten is onduidelijk Lastig te bepalen tolerantie grens Eliminatie advies nu op geleide van klachten

Glutenbeperkt: bij FODMAP / Superfood F Fermenteerbare O Oligosachariden (fructanen en galacto-oligosachariden) D Disachariden (lactose) M Monosachariden (fructose) A And P Polyolen (suiker alcoholen)

Glutenbeperkt: FODMAP Martini ziekenhuis in Groningen heeft het dieet ontworpen met gegevens vanuit Australië en U.K. Wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt nog.

Glutenbeperkt: FODMAP Wat is het? Een diagnostisch dieet . Dat wil zeggen eliminatie wat gevolgd moet worden door herintroductie. Voor wie? Voor mensen met PDS klachten

Glutenbeperkt: FODMAP Hoe ga je te werk: Voedingsdagboek en/of een gerichte anamnese op Vezel, vocht, vet, zuivel, volwaardigheid. Aanwezigheid van allergieën (met name inhalatie). Aanwezigheid van FODMAPS.

Glutenbeperkt: Superfood / Powerfood Welke producten vallen er onder?

Glutenbeperkt:Superfood/ Powerfood

Glutenbeperkt: Superfood / Powerfood Onbekend: Welke voedingsmiddelen Herkomst Bewerking Effect Glutenvrij/ gluten beperkt Risico’s

Risico glutenvrij en glutenbeperkt Overgewicht 20-40% Tekorten: vit A en D, B6 Foliumzuur, vit B12 (maagzuurremmer) Zink en Fe Te veel zout in glutenvrij brood Te veel vet in glutenvrij brood Etiketten van glutenvrije producten niet betrouwbaar

Risico glutenvrij brood en andere specifieke glutenvrije producten. Leesadvies: Gezondgids april 2014 blz 8 t/m 11 Glutenvrij september 2014 blz 20 en 21

Take home message

Ga je om de hete brij heen draaien of ga je ermee aan de slag???

Take home message Laat je niet verwarren ! Diagnose coeliakie is een duidelijke diagnose waarbij eliminatie van gluten hét advies is. Geen coeliakie: eliminatie is een suggestie alleen als het gevolgd wordt door herintroductie