SYMPOSIUM En nu op weg naar het taalonderwijs van de volgende honderd jaar.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Generatie Einstein over Herontwerp Rini Weststrate
Advertisements

Voorbeelden van innoverende toekomstige techniek bij C-Leren?
De historie & de toekomst
Integraal onderwijs met ict
Digital Natives vereisen een herontwerp van het onderwijs
ICT IN HET OLC De meerwaarde Mogelijkheden De schoolpraktijk.
Voorstellen: Eric van Schagen Alumnus TU/e 1981 CEO Simac Techniek NV Veldhoven Voorzitter FHI, Incubator 3+, RvC Technostars Investeerder in technologie-bedrijven.
“ Beleidsmatig werken aan ICT ”
Kaoutar asarraj Al-Ghazalibasisschool Groep 8a
Nieuwe media in het onderwijs: wat brengt de toekomst. prof. dr
Onderwijs en kinderarbeid
met het onderwijs samen bijzondere leermiddelen
Samenwerkend leren Docenten die teveel doceren, leren net zoveel als hun leerlingen: niet veel.
Geletterdheid….. Wat is dat?
Leerlingen voorbereiden op een digitale samenleving: scholen en internet Els Kuiper (VU) en Monique Volman (VU/HAN)
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
Sociolinguïstiek Bijeenkomst 6.
Moderne secundaire school 21ste eeuw
Vak / thema De wereld verkennen met GPS ( Doorlopend Leren) Leeftijdsgroep Alle leeftijden De kinderen de wereld laten ontdekken op een innovatieve wijze.
1 van 21 Hoofdstuk 10: Taal- en leerstoornissen Normale ontwikkeling van spraak, taal en rekenen Taal- en leerstoornissen Differentiaaldiagnose en comorbiditeit.
Titelpagina.
Taalbeleid.
ICT-praktijkdagen lente 2007 … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
ICT-praktijkdagen lente 2007 … met één klik de eindtermen bij de kinderen brengen …
Kennis - Intelligentie
Onderzoekend leren bij Nederlands
Naam van de Auteur 7 januari 2008 Resultaten onderzoek op het Twents Carmel College Magda Bruin Taaltuin twente en de inzet van Muiswerk.
Trainer Basisvaardigheden Spelling
Eindtermen ICT 1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. 2. De.
Informatie voor nieuwe leerlingen (en hun ouders).
Vandaag Het werken in een community. -Hoe werkt een community? -Wat is Whizzer? -Waarvoor gaan we Whizzer inzetten? -Hoe gaan we Whizzer inrichten? -De.
Van ICT-coördinator naar ICOACH
Onderwijssymposium D66 4 oktober 2014 Rotterdam Workshop Afstandsonderwijs Steffi Waslander - programmamanager LOI Oscar Helfferich – business development.
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Floodcom lesworkshop Hoofdpresentatie les
8.4 Hoe help je een ontwikkelingsland?
International Business College Iets voor uw zoon/dochter?
PrOmotie digitaal Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Tto: de laatste ontwikkelingen
HemelAarde Gods ruimte en onze ruimte Gods ruimte is een andere soort van locatie, tegenover onze ruimte, niet een locatie (hemel) binnen onze ruimte.
Mijn opleidingsbeeld.
De nieuwe digitale leeromgeving van Biologie voor Jou
Het vak Frans in 4 en 5 havo Un choix pour l’avenir.
Onderzoek Mediawijs omgaan met social media in het primair onderwijs.
PRIMO Opleiding Taalexpert
Leerlingzorg op Zorgvliet Bianca Meijer intern begeleider
BEOORDELING VOLGENS HET ERK
International Business College Iets voor jou! Voorlichting VMBO 3/4 Januari 2015.
Moderne Wiskunde & gepersonaliseerd leren
Methodiek: Plancyclus
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Muziek maken doe je Zelf! Samenwerking Tegelse Basisscholen en Harmonie Sempre Avanti.
Ouderavond Slim Fit unit 5 t/m 8. Inhoud / programma van deze ouderavond Hoe zag onze proefweek eruit? Wat houdt Slim Fit in voor unit 5 t/m 8? Enkele.
Hoe maakt u de juiste keuze?. Drie populaire begrippen die bij elke demonstratie genoemd worden…
1 van 22 Hoofdstuk 5 Geletterdheid: lezen. 2 van 22 Achtergrondkennis Kennis over lezen: o kennis van de wereld o kennis van de taal:  orthografische.
Spaans leren met de taalscholen in Barcelona Source: taalscholen-in-barcelona/
1 van 16 Hoofdstuk 3 Mondelinge taalvaardigheid. 2 van 16 Mondelinge taalvaardigheid Deelvaardigheden: o Luistervaardigheid o Spreekvaardigheid o Gespreksvaardigheid.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
VAKDIDACTIEK PEDAGOGIEK Bijeenkomst 2.1 Kopopleiding – Vakdidactiek Docent: Sanne van Kessel.
FOTO Siersteenlaan FOTO Maresiusstraat Siersteenlaan Maresiusstraat EZ Groningen 9746 BJ Groningen tel: tel:
Toelichting op het ontwikkelen van digitale content.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Welkom! iPad in de brugklassen 26 mei De meerwaarde van de iPad in de les
Thema 2: Dyslexiebeleid in de school. Waarom dyslexiebeleid? Helderheid over te bieden ondersteuning aan leerlingen Helderheid over de taak van de docent.
Curriculum gespreksvaardigheid
Vertellen resultaten Alle leerlingen even oud Iedereen evenveel tijd.
Arrangeren en Leermiddelenbeleid Utrecht, 13 december
Methodiek en Begeleiden Didactiek aan de basis
Taal leren in een verrijkte leeromgeving
Transcript van de presentatie:

SYMPOSIUM En nu op weg naar het taalonderwijs van de volgende honderd jaar

HET PANEL Sander Breur:‘Als leerlingen van nu met elk land ter wereld kunnen chatten, waarom eisen we dan niet dat zij de taal van die native speakers leren?’ Kristi Jauregi:‘Leren in een virtuele wereld: is dat de toekomst?’ Helmut Rauschenberg: ‘Maakt de technologie een nieuwe manier van onderwijzen en toetsen in de toekomst mogelijk?’ Hayo Reinders:‘Autonoom leren: waarom en hoe bevorderen we dat?’ Jan Stroop:‘Het probleem is overigens niet van taalkundige maar van sociologische aard. Hun hebben ís niet fout maar wordt fout gevonden.’ Anne Vermeer:‘Hoe kunnen we multimodaler, interactiever en adaptiever leren en onderwijzen in de toekomst?’

DE VIJF THEMA'S 1. De leerplek van de toekomst 2. De docent van de toekomst 3. De leerling van de toekomst 4. De didactiek van de toekomst 5. De technologie van de toekomst

DE LEERPLEK VAN DE TOEKOMST Zitten er over honderd jaar nog altijd dertig leerlingen van dezelfde leeftijd en hetzelfde niveau in een leslokaal met een taalleraar die van hoofdstuk 1 van de leergang via het werkboek naar hoofdstuk 2 werkt? Of is er dan een school zonder klassen, want leren kan overal: in sociale netwerken, virtuele leeromgevingen, met een docent op afstand of met behulp van robots die spraak kunnen herkennen.

DE DOCENT VAN DE TOEKOMST Verdwijnen in de komende honderd jaar de taaldocenten met hun 26 wekelijkse lesuren? Wie of wat vervangt ze dan? Gerobotiseerde leerkrachten? Docenten op afstand? Buitenlandse docenten die als native speakers bij ons een vak onderwijzen?

DE LEERLING VAN DE TOEKOMST Leerlingen zijn in de loop der tijden veranderd. Ze zijn minder bereid het hun geboden onderwijs voor zoete koek te slikken. Ze gaan liever zelf op informatie uit, maar maken daarbij onderscheid tussen schools leren en leren voor zichzelf. Misschien gaan docenten de leerlingen wel minder traditioneel onderwijzen. Dan moeten de leerlingen dus kennis en vaardigheden zelfstandig verwerven. Welke gevolgen heeft dat voor de didactiek?

DE DIDACTIEK VAN DE TOEKOMST Wordt in de toekomst taalverwerving nog steeds bepaald door leergangen van educatieve uitgevers? Of ontstaat er een nieuwe manier om de leerlingen taalvaardig te maken? Wordt didactiek in de toekomst vooral gezien als webdidactiek waarbij interactieve digitale lessen en toetsen de traditionele leermiddelen gaan vervangen?

DE TECHNOLOGIE VAN DE TOEKOMST De technische ontwikkelingen gaan gewoon door in de komende honderd jaar. Wat betekent dat voor het taalonderwijs? Zullen wij in staat zijn om een moderne vreemde taal te leren spreken via van buiten komende signalen in de doeltaal of via een in onze hersens ingebouwde chip? Welke andere misschien realistischer technische ontwikkelingen kunnen docenten en leerlingen van de toekomst inzetten voor het verwerven van taal?