Caroline Baerten Pilootstudie
Motieven 1. Overgewicht en obesitas 2. Efficiëntie van bestaande voedingsprogramma’s 3. Verschillen tussen klassieke benadering - MB-EAT Mindfulness, mechanismen en focuspunten De pilootstudie
1. Voorkomen van overgewicht : 30,3 % obesitas : 10,7 % (gebaseerd op Be. Voedselconsumptiepeiling) 2. Efficiëntie van voedingsprogramma’s Meta-analyse van 29 studies Gemiddeld gewicht: 100kg Gemiddeld gewichtsverlies na 5 jaar: 3 kg (Anderson,J.W., et al., Longterm weight-loss maintenance: a meta-analysis of US studies, Am.J.Clin.Nutr., 2001, 74, ) 3. Lacunes in klassieke benadering
Oorzakelijke factoren die leiden tot gewichtstoename ; Te hoge calorie-inname Te laag calorie-verbruik
MB-EAT Disregulatie model Lichamelijk Emotioneel Cognitief Omgeving Te hoge calorie- inname Te laag energieverbruik
Extern gemotiveerd Intrinsieke motivatie Gezondheidseducatie Voedingsrichtlijnen Klassiek Bewust van interne drijfveren Acceptatie Zelfzorg MB-EAT
“…a way of paying attention that is taught through the practice of meditation or other exercises, in which participants learn to regulate their attention by focusing non-judgmentally on stimuli such as thoughts, emotions, and physical sensations.”
Exposure Self-focused attention Reperceiving
= Aandacht geven aan : Zintuiglijke eetervaring Eet-triggers intern/extern Eetdrang Lichaamssignalen Honger/verzadiging
Doelgroep Training Methode Resultaten Besluit
Deelnemers tijdens training = 6 Afwezigen: 3 familiale problemen, 1 ziekte Registratie = vrouwen-2 mannen Voor de start van de training = 10 1 annulatie (werk), 1 weerhouden (psycho-sociale problemen) Follow-up na 6 maanden = 6 Follow-up na 4 maanden = 6
8 weken training met 2 follow-ups (Na 4 en 6 maanden) 1x/week, 2 ½ u. Basis: MB-EAT, MBSR en MBCT Aangepast werkboek en instructie-CD’s
Voor sessie 1Sessie 1Sessie 8 Follow-up 6 m. Algemene vragenlijst (motivatie, fysieke activiteiten) XXX Eetdagboek XXX Five Facet Mindfulness Quest. XXX Mindful Eating Questionnaire XXX Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag XXX Gewichtsmetingen XXX
DeelnemersPre-trainingPost-trainingNa 6 maanden S.C.VoorbereidingActie D.V.G.ContemplatieActieVolharding A.W.VoorbereidingActieVolharding G.VDB.Volharding A.V.V.VoorbereidingActieContemplatie A.V.H.Actie Volharding
DeelnemersBaselineFollow-up 6 maanden S.C.Occasioneel - licht Regelmatig – licht (3x/week,30min) D.V.G.Occasioneel – matig (1x/week)Occasioneel – licht (1x/week) A.W.Occasioneel – licht (1x/week)Regelmatig – licht (3x/week,20min) G.VDB. Regelmatig – matig (1x/week,1u30) Regelmatig – matig (1x/week,1u30) A.V.V.Geen activiteit A.V.H.Occasioneel – lichtRegelmatig – matig (3x/week,8u)
Gewichtsdaling Deelnemers/gewichtBaseline8 weken 6 m.Pre-post %Pre-6 m. % 1 S.C %5.5% 2 D.V.G.8580,7825.1%3.5% 3 A.W % 4 G.VDB.8479,5 5.4%5.3% 5 A.V.V.9896,1952.0%3.1% 6 A.VH %16.5% Gemiddelde %6.2% SD Deelnemers/BMI Gemiddelde SD
1. Honger –en verzadigingssignalen herkennen 2. Eten zonder te vervallen in oordelen over goed of slecht 3. Voedsel niet gebruiken om emoties of gedachten weg te eten/te versterken 4. Voedsel aandachtig eten zonder afleiding, met gebruik van alle zintuigen
MEQ
Doelstelling: Voedsel niet gebruiken om emoties weg te eten of net te versterken NVE
Voedsel aandachtig eten zonder afleiding, met gebruik van alle zintuigen MEQ
NVE MEQ
NVE
MEQFFMQ
Bewustwording wat eten en voedsel voor hem/haar betekent. A-ha-moment = intrinsieke motivator Bij stress-gerelateerd eten; MF is een strategie om de automatische reactiepatronen te doorbreken Verhoogd gevoel van zelfcontrole en significante daling van eetbuien Lichamelijke en zintuiglijke verzadiging kan -door aandachtig te zijn- ook met kleinere porties bereikt worden. MF skills acceptatie en niet-oordelen= hulpmiddel bij herval