Vrijwillige hulpverlening in onze activerende verzorgingsstaat

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Advertisements

Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Feb 2014 Leiderschap & Professionele Ruimte Joost van der Stoep Organisatiewetenschappen (VU Amsterdam) Organisatie en Personeelsbeleid Rijk (BZK)
Besluitvorming in OCMW
Kwaliteitsvolle noodhulp in Vlaanderen. - “Hulp die wordt verstrekt in gevallen van plotselinge en niet voorspelbare nood” - Hulp bij rampen, overstromingen,
Waar staan we voor met ons onderwijs?
En hierdoor… ...worden armen afgesloten van algemeen aanvaarde leefpatronen…  scholing, gsm, auto, mode, vrijetijdsbesteding, internet, woning, lichaamsverzorging,
PROJECT: DORPSRESTAURANT AVELGEM Voorstelling Ontmoetingsdagen Ongelijk Gezond – juni 2010.
EMPOWEREN VIA VRIJWILLIGE INZET Renilde Nulens Hoofd maatschappelijk werker OCMW Genk Brussel, 4 juli 2011.
Trajectbegeleiding Maya Delafontaine 1BaSWC.
Bevrijdende waarden en normen in de publiek moraal
Masteropleiding sociaal werk
1 Samenlevingsopbouw en de zorg voor welzijn Gekaderd in de zorg voor welzijn / welzijnszorg is samenlevingsopbouw 1. De aanduiding van een perspectiefverschuiving.
Oefeningen sociale agogiek
Oefeningen sociale agogiek
Wat leren we uit de Studio Kinderarmoede en andere inspiratiebronnen?
Superdiversiteit kleurt de sociale diensten
Twinning 2011 Verruiming door kennis
Over opstappende, virtuele en geleide vrijwilligers. Gregory Vercauteren (FARO)
Over jeugd, opvoeding en jeugdwerk Filip Coussee Vakgroep Sociale Agogiek, Universiteit Gent Uit De Marge 15 december 2011.
Samen werken aan een gezonde regio!
Damme en Knokke-Heist VOORSTELLING THUISZORGPLATFORM.
Werk, werkloosheid en het vacuüm tussen burger en gemeente Thema Werkloosheid Lizie Dendauw.
Gezondheidszorg voor asielzoekers. Opvang Elke asielzoeker wordt sinds 2001 toegewezen aan een opvancentrum waar voor bed-bad-brood wordt gezorgd.
Toegankelijke jeugdhulp Nog veel werk aan de winkel
VRIJWILLIGERSWERK EN PARTICIPATIE AAN HET VERENIGINGSLEVEN BINNENSTEBUITEN Vanryckeghem Charlotte 1.
Gedeelde identiteit in een verkaveld werkveld Door Filip Coussée
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ WELZIJN WELZIJNSBEHOEFTEN WELZIJNSINFRASTRUCTUUR WELZIJNSBELEID.
Auteur: Dirk Geldof Door: Delphine Vantomme, 1 ste jaarsstudente in Bachelor Sociaal Werk. NOOD AAN INTERCULTURALISERING Steden verkleuren sneller dan.
niet van nu Thema’s als ‘actief burgerschap’ stonden al voor de crisis op de agenda - “De verzorgingsstaat herwogen” (WRR 2006) - ‘Andere overheid, (kabinetsvisie.
Loopbaan&burgerschap. WAT HEB JE NODIG ?  KENNIS ( THEORIE)  INZICHT (VERSCHILLENDE INVALSHOEKEN)  VAARDIGHEDEN.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
M OGEN WE NOG MULTICULTUREEL DENKEN ? O VER DIVERSITEIT, SOCIALE COHESIE EN DE INTEGRATIE - ERKENNINGSPARADOX F RANCOIS L EVRAU EN P ATRICK L OOBUYCK 1.
Inleiding politieke stromingen
Armoede.
De economische dimensie
Dit willen we NIET in Vilvoorde
H4B - Maatschappijleer H 5 - § 4 – Van nachtwakersstaat tot verzorgingsstaat Geschiedenis van de sociale wetgeving in Nederland: … – Nachtwakersstaat.
Integratiebeleid in Vlaanderen 7 mei 2015 Voor Mozaiko Kobe Debosscher Secretaris Commissie Integratiebeleid be 0484/88.
Armoede is … Sieg Monten
Kinderarmoede en opvoedingsondersteuning Prof. Dr. Rudi Roose Universiteit Gent Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek Senaat - 6 juli 2015.
Mens- en wereldbeelden van verklaringsmodellen van armoede en van samenlevingsmodellen. Peter De Burghgraeve 5 TSO.
Project oriëntatie op het beroep
ARMOEDE Kinderarmoede. Inhoudstabel Auteurs Inleiding Kinderarmoede: een probleem van herverdeling Kinderrechten en de herontdekking van de armoede Kinderrechten.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Verbinden - vertrouwen – begrip – passie - netwerk Platform Eergerelateerd en Relationeel Geweld Kop van Noord Holland drs. MST Pfann.
Sociale Zekerheid in een postindustriële samenleving Romke van der Veen Den Haag, 8 juni 2016 NGSZ.
Sociaal werk in tijden van crises. Lokaal sociaal beleid in verandering. Doctoraatsonderzoek Presentatie doctoraatsonderzoek VVSG - 14 juni 2016 Johan.
Democratische rechtsstaat?
Collectieve transitie en veerkracht
ViaVia Info-presentatie
Piet Van Schuylenbergh
Ervaringsdeskundigheid binnen werking
Dilemma’s.
OCMW LEUVEN 40 JAAR OCMW.
Thema 3: De verzorgingsstaat
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
Wat heeft een gezin minimaal nodig?
jaarlijkse bijeenkomst verenigingen aangesloten bij het lokaal fonds
Wmo beleid in de Drechtsteden
Geïntegreerd breed onthaal
Vermaatschappelijking van zorg
JEUGDzorg - voor wie?.
Naar een waardengedreven organisatie
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Welzijnsschakels.
Transcript van de presentatie:

Vrijwillige hulpverlening in onze activerende verzorgingsstaat Naar de woorden van Maria Bouverne – De Bie

Auteur Docent sociale agogiek, sociale pedagogiek en sociaal werk en welzijnsrechten aan de universiteit van Gent. Docent Jeugdbescherming en bijzondere jeugdbijstand in samenwerking met Rudi Roose. Contact: maria.debie@ugent.be

Vrijheid ter discussie Vrijwillige hulpverlening ↔ Gedwongen hulpverlening. Algemeen welzijnswerk in Vlaanderen is te omschrijven als een hulpverlening die gevraagd en/of aanvaard wordt door de betrokkenen, uitgevoerd door professionelen al dan niet in samen werking met vrijwilligers (en vice versa).

Een normatief begrip Hoe wordt de ontmoeting tussen hulpvrager en hulpverlener het best gerealiseerd? http://www.melzerversluis.nl/images/gezicht.jpg

Maatschappelijke projecten ‘Vrijwillige hulpverlening’ hangt vast aan het concept van de ontwikkeling van de verzorgingsstaat. Individuele en collectieve verantwoordelijkheid. Culturele verankering. ‘Residuele’ verzorgingsstaat en ‘Rudimentaire’ verzorgingsstaat.

Vrijheid en verantwoordelijkheid Verschillende opvattingen: -Residuele verzorgingsstaten: Onafhankelijkheid van handelen. -Institutionele en sociaal-democratische verzorgingsstaten: Recht op menswaardig bestaan (grondwettelijk verankerd). Rol van de overheid.

Een residueel vangnet voor individuen ‘Individuele ongevalmodel’ De sociale bescherming van overheidswege is minimaal uitgebouwd en wordt gezien als een privé-verantwoordelijkheid. Die kan ook opgenomen worden door – al dan niet op commerciële basis georganiseerde – private verzekeringsmaatschappijen. Liefdadigheid (vrijwillige inzet).

Maatschappelijke ongevallen en tekorten Onderscheid ongeval -en schuldmodel. Overheid wordt in staat geacht om op te treden als vertegenwoordiger van het ‘algemeen belang’. Dit zou ze moeten doen via haar sociale politiek. Er zijn maatschappelijke instituties en voorzieningen. Hulpverleningsoptreden is in het maatschappelijk leven principieel aanvullend.

Productie van onwelzijn Mensen in probleemsituaties zijn in deze visie ‘maatschappelijk gemarginaliseerden’. Zij hebben niet de mogelijkheden om hun individualiteit of menswaardigheid te realiseren, omdat de structuur van de samenleving hen hiertoe de mogelijkheden ontneemt. De hulpvrager is geen ‘object’, maar een medesubject in de hulpverlening, die dan per definitie ‘vrijwillig’ is.

Visie op normaliteit expliciteren Eerste vorm van recht op hulp, -en dienstverlening sinds de OCMW-wet van 8 juli 1976. Sinds 1993 is het recht op een menswaardig bestaan grondwettelijk herkend. Vigerende normaliteitsbeelden

De nood aan culturele ruimte Men gaat uit van een ‘culturele visie’, waarin ter wille van emancipatie de vrijwilligheid van de hulpverlening als kerngedachte zou moeten vooropstaan. Cultuur van samenhorigheid.

Bedankt om dit te bekijken Met vriendelijke groeten Michiel Coopman Katho – Departement Ipsoc 1BaSWa