Psychotherapie bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperking (Richard vuijk) Aline Vanneste 1BaO B2.2.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De bevlogen leerkracht
Advertisements

Resultaatgericht Samenwerken
Casus M orthopedagogisch bekeken
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Bianca van Kouwen Brian Twint
Stemmingsstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking: gedragstherapeutische invalshoeken. Gert Tharner, klinisch psycholoog en gedragstherapeut/supervisor.
Interweaves in beeld: Het visueel en non-verbaal maken van interweaves
Van probleemstelling naar doelstelling
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Positieve psychologie
Dossier Empowerment Roos Delahaij
1e Bachelor Toegepaste Psychologie A
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Het belang en functie van spel
Een aanzet tot deeltijdbehandeling
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Dans van Vos Weg van Wolf
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Autismespectrumstoornissen
Auteur: Wilmar Schaufeli Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum.
Een integratief perspectief
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Gesloten residentiële jeugdzorg als veilige haven
Kansarmoede Lien Anseele 1BaOC.
H3. Communicatie Gesprekstechnieken.
Dossier Empowerment.
C. Molmans SOD-Opleidingen
Ontwikkelingen in de genetische diagnostiek van verstandelijke beperking Maya Wauters 1BaO B2.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Herstelondersteunende zorg en presentie
De domeinen & Niveau bij ABB.
Omgaan met de gevolgen van trombose
Week 3 Docent: COMMUNICATIE. Cliëntgerichte benadering biedt inzicht in het functioneren van mensen maakt duidelijk hoe persoonlijke problemen ontstaan.
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
Stromingen in de psychologie Werkcollege 4 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Stromingen in de psychologie
Communicatie Les 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Klinische les medisch maatschappelijk werk
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing Door Adelien Fonck 1BaTP B4.
Emotie en gewetensvorming Maithé Caveye 1BaTp r
L. W. J. Van Rens, G. H. De Weert- van Oene, A. A. Van Oosteren, C. Rutten KLINISCHE BEHANDELING VAN POSTTRAUMATISCHE STRESSSTOORNIS BIJ PATIËNTEN MET.
Programma week 3 Terugblik: kennismakingsgesprek Toelichting: basis LSD-techniek Oefening 1: actief luisteren Oefening 2: echt actief luisteren Huiswerk.
Beroepshouding en beroepscode
SAMENVATTING BASISTEKST Delphine Duchi 1 BaO B1. UITINGEN VAN AGRESSIE » Constructieve wijze » Destructieve wijze » Tegen zichzelf en/of anderen gericht.
Welke veranderprocessen spelen nu binnen de LVNL of komen eraan?
Emmily De Bosschere Referentie: Vanspranghe, E., & Vermeulen, P. (2004). Psychologische begeleiding van mensen met autisme. Tijdschrift voor Orthopedagogiek,
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
Oog voor Jongeren met een licht verstandelijke beperking Jopie Nooren Voorzitter Raad van Bestuur Lunet zorg 3 september 2012.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Welkom ! Informatieavond Groep  Vakken en doelen  Van klas naar groep  Sociale en emotionele ontwikkeling  Afspraken in de klas  Afspraken.
Cliënt in zijn kracht Angerenstein: Methodiek en begeleiden Thema: 13.
BB - Theorie Donderdag 22 september. Vandaa g Aanwezigheid Terugblik vorige week Theorie les Begeleidingsmethoden in de gehandicaptenzorg Afsluiting.
Conflicten Hoofdstuk 28 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Beroepsvereniging voor Wetenschappelijke Psychotherapie BWP vzw
Resultaatgericht Samenwerken
Spelend leren. Spelend leren Het belang van spel Emotionele ontwikkeling Cognitieve ontwikkeling sociale ontwikkeling Voorwaarde voor het leren Betere.
Doelen behalen met activiteiten
Doelen behalen met activiteiten
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
Weerbaarheid Ietske Siemann GZ psycholoog Radboudumc.
ACT CASUS CONCEPTUALISATIE
ACT CASUSCONCEPTUALISATIE
Conflicten Hoofdstuk 28 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Aanpakken! CGT behandelmodule voor volwassenen
Kenniskring jobcoaching SBCM
Door Emily Vandevijvere
Gedragsproblemen en stoornissen
Transcript van de presentatie:

Psychotherapie bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperking (Richard vuijk) Aline Vanneste 1BaO B2.2

Inhoudstafel Inleiding Definitie van de (lichte) verstandelijke beperking Afstemmen op volwassen cliënten met een lichte verstandelijke beperking (LVB) Psychotherapeutische mogelijkheden bij volwassen cliënten met een LVB Tot slot

inleiding In de 19de eeuw: verstandelijke beperking  onbruikbaar, gek of van de duivel bezeten In 1890: zwakzinnigenzorg en krankzinnigenzorg worden gescheiden 1850-…: 5 perioden met eigen model en visie Nu: zorg op maat

Definitie van de (lichte) verstandelijke beperking De verstandelijke beperking wordt gekenmerkt door: beperkingen in het intellectuele functioneren, beperkingen in het adaptieve gedrag ontstaan in de ontwikkeling voor het achttiende levensjaar MAAR ook een beperking in de sociale redzaamheid  Een (algemene) ontwikkelingsbeperking

Afstemmen op volwassen cliënten met een LVB Afstemmen op de cognitieve ontwikkelingsleeftijd: de gewetensontwikkeling heeft nog geen vaste vorm. Rekening houden met beperkt begrip van complexe boodschappen en beperkt abstract denken. Afstemmen op de sociale ontwikkelingsleeftijd: de psychotherapeut heeft een leidende, coachende, steunende en betrokken houding. Afstemmen op de emotionele ontwikkelingsleeftijd: de psychotherapeut beidt een veilig therapeutisch klimaat aan.

Afstemmen op de persoonlijkheidskenmerken bij deze ontwikkelingsleeftijd: de cliënt behoeft goedkeuring, heeft het nodig om te horen dat hij het goed doet en probeert loyaal te zijn aan zijn therapeut. Aandachtspunten bij behandeling en bejegening: affectief bewuste benadering (begeleidingsmethode), een vaste tijd en ruimte voor de behandeling, ontvankelijke houding…

Psychotherapeutische mogelijkheden bij volwassen cliënten met een lvb Cliëntgerichte therapie: Echtheid, empathie en acceptatie staan centraal. Ze willen volledig begrepen worden en zich bewust worden van hun mogelijkheden. De psychotherapeut biedt ruimte aan en schept voorwaarden. Resultaat: verandering in zelfperceptie vooral op gedragsniveau. Cognitieve gedragstherapie: Bij deze therapie krijgen ze inzicht in zichzelf, in eigen meningen, overtuigingen en emoties. Om controle over boosheid te krijgen en te leren ontspannen.  anger management training: verminderen van boosheid  sociale vaardigheidstraining  assertiviteitstraining  eye movement desensitization and reproccesing (EMDR): behandeling trauma’s, maar ook posttraumatische stresstoornis

Oplossingsgerichte therapie: De kwaliteiten van de cliënten met een LVB worden optimaal ingezet. Problemen worden gezien als uitdagingen en zo werken cliënt en therapeut samen aan de gewenste situatie in de toekomst en aan het vinden van oplossingen. Systeemtherapie: De cliënt met LVB krijgt de ruimte om mee te helpen oplossingen te vinden voor zijn problemen en de afstemming op anderen te verbeteren. Het verbetert ook de kwaliteit van het leven van alle bij de LVB-cliënt betrokkenen. Psychoanalytische therapie: De aandacht voor de rechtmatige eigenaardigheid waarop iemand existentiële beproevingen heeft doorstaan.

Tot slot Ze behandelen de acceptatieproblemen en de sociaal-emotionele, communicatieve en interactionele beperkingen. Psychotherapie heeft methodologische beperkingen. Tekort aan wetenschappelijk onderzoek. De toepassing in dit artikel kan ook gelden voor borderline-IQ tussen 70-75 en 80 (zwakbegaafdheid). Integratief en creatief zijn belangrijke aspecten voor een psychotherapie.