De Actieve Voedingsdriehoek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat is een goede warme maaltijd?
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Eet je Fit!.
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding en bewegen!.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
De actieve voedingsdriehoek
Goedenavond Welkom bij
Bewust, gezond en lekker!
Thema 2: Voeding en Vertering
De PABO student, die de juiste voeding kent!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
Op weg naar een gezonde levensstijl
Wat voedt jou deel 1..
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
25 januari 2017 Joggingclub Keerbergen legt GOUD op hun bord
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Infosessie over voeding
Schijf van vijf.
Eet je Fit!.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

De Actieve Voedingsdriehoek Toegepaste Wetenschappen

Inhoudstafel Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen Tips

Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? … geeft weer: Wat je dagelijks zou moeten eten Hoeveel je best beweegt Dit geldt vanaf een kind van 6 jaar. Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen tips

De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek. Evenwicht  eet in verhouding uit een grote groep meer en minder uit een kleine groep. Variatie  varieer dagelijks binnen elke groep. 3. Matigheid  Volg de aanbevelingen bij de groep. Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen tips

De verschillende groepen Lichaamsbeweging Water Graanproducten en aardappelen Groenten Fruit Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten. Vlees, vis, eieren en vervangproducten Smeer- en bereidingsmiddelen restgroep Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen tips

lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging WAT? Hoeveel? Inspanningen met matige intensiteit: fietsen, stevig doorstappen, zwemmen, dansen, trappen lopen, dansen… Hoeveel? Volwassenen - minstens 30 min Kinderen en jongeren – minstens 60 min tips

Lichaamsbeweging Fysieke gezondheid: lager risico op hart- en vaatziekten osteoporose overgewicht (energie-inname afstemmen op verbruik) hoge bloeddruk diabetes type 2 bepaalde vormen van kanker Mentale gezondheid: beter omgaan met stress en spanning, beter slapen tips

Lichaamsbeweging TIPS Verspreid de 30 minuten in blokken van 10 minuten. tips

Water

Water WAT? Energiearme dranken zoals water, koffie, thee en light-frisdranken. Hoeveel? 2,5 L vocht opname per dag 1 L uit voeding Minstens 1,5 L uit drinken Waarom? 60% van ons lichaam bestaat uit vocht. tips

Graanproducten en Aardappelen

Graanproducten en aardappelen Wat en Hoeveel? 5 – 12 sneden brood of vergelijkbare hoeveelheid ontbijtgranen, beschuit. 3 – 5 stuks gekookte aardappelen of vergelijkbare hoeveelheid rijst, deegwaren. Volkorenproducten  rijk aan vezels Beperk toegevoegde suiker, vet en zout tips

Graanproducten en aardappelen Waarom? Bron van meervoudige koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen & mineralen. Vezels: onverteerbare deeltjes van plantaardig voedsel.  groenten, fruit, volkoren graanproducten, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden tips

Groenten

Groenten Wat? Voorkeur: Middenweg: Verse groenten en diepvriesgroenten Soep bereid met minstens 400 g groenten en maximum 1 bouillonblokje per liter Middenweg: Groenten met toegevoegd zout, room, saus Groenten in blik (zout) Groentesappen (zout) Soep bereid met 200 tot 400 g groenten per liter tips

Groenten Hoeveel? Waarom? 300 g per dag  eet 2 x per dag groenten bv. 200 g bereide groenten en 100 g rauwkost Waarom? Bron van koolhydraten, vezels, vocht, vitaminen & mineralen  Variatie is belangrijk tips

Fruit

Fruit Wat? Bij voorkeur:  vers fruit of diepvriesfruit zonder toegevoegde suiker. Middenweg: Fruit uit blik: meestal suiker toegevoegd Gedroogd fruit: energierijk Vruchtenmoes Fruitsap, smoothie tips

Fruit Hoeveel? Waarom? 2 à 3 stuks per dag (1 stuk = 125 g) Bron van KH, vezels, vocht, vit & min. Variatie is belangrijk. Kan op elk moment van de dag.

Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten

Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten Wat en Hoeveel? Kinderen en volwassenen= dagelijks 3glazen melk (450 ml) Jongeren en senioren: 4 glazen melk (600ml) of volwaardige alternatieven Alternatieven: gelijkwaardige portie yoghurt, pudding, platte kaas, karnemelk Dagelijks 1 à 2 sneden kaas (20 – 40 g) Waarom? Bron van eiwitten, calcium, vitamine B(vooral B2) tips

Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten Tips & weetjes Calciumverrijkte sojaproducten kunnenmelk vervangen Mager, halfvol of vol: bevatten evenveel calcium Kaas, ook mager, blijft een bron van (verzadigd) vet. Platte kaas bevat minder vet dan roomkaas en harde kazen. tips

Vlees, Vis, Eieren en vervangproducten

Vlees, Vis, Eieren en vervangproducten 75 – 100 g in totaal per dag (bereid gewogen) Vervangproducten: vb. peulvruchten, noten, sojaproducten, Quorn (mycoproteïne) Vlees: Bron van ijzer en vitamine B12 Bij voorkeur mager Vis: 1 à 2 x per week Vette vis = bron van omega 3 vetzuren tips

Smeer- en bereidingsvetten

Smeer- en bereidingsvetten Wat en hoeveel? Smeervet bv. minarine, margarine, (halfvolle) boter  5 g of een mespunt per snede Bereidingsvet bv. olie, boter, margarine, frituurvet 1 eetlepel per persoon (10-15 g) Waarom? Bron van energie, essentiële vetzuren, vetoplosbare vitaminen (A, D en E) tips

Smeer- en bereidingsvetten VERZADIGDE vetzuren Kunnen het bloedcholesterolgehalte doen stijgen  vooral van dierlijke oorsprong: in vlees, volle zuivel, boter  van plantaardige oorsprong: in geharde plantaardige vetten. Waarop letten? magere vleessoorten en zuivelproducten krijgen de voorkeur verborgen, verzadigde vetzuren (in snacks, koekjes, …) tips

Smeer- en bereidingsvetten ONVERZADIGDE vetzuren (enkelvoudig en meervoudig) kunnen het bloedcholesterolgehalte doen dalen  vooral van plantaardige oorsprong: in oliën, margarine en minarine rijk aan onverzadigde vetzuren  van dierlijke oorsprong: in vis (omega 3) Waarop letten? eet twee maal per week vis welke soort vet je ook gebruikt, wees er zuinig mee tips

Restgroep

Restgroep Producten: Rijk aan suiker vb. suiker, confituur, snoep, frisdrank Rijk aan vet: chips, frieten, mayonaise, room Rijk aan vet en suiker: choco, chocolade, koekjes en gebak, roomijs Alcoholische dranken ↔ weinig essentiële voedingsstoffen Niet nodig en dus met mate te gebruiken max 250 kcal per dag tips

Restgroep Weetjes en tips Vervang zoet broodbeleg regelmatig door vers fruit Kies voor fruit of een melkproduct als tussendoortje. Toch zin in een koekje? Kies dan voor minder vette soorten rijk aan vezels.  Lees het etiket! tips

Tips 5 voedingstips 5 gezondheidstips • Eet gevarieerd • Eet veel groenten, fruit, aardappelen en volle graanproducten • Matig het gebruik van vlees, vet, suiker en zout • Drink veel water en melkproducten • Eet regelmatig en niet meer dan 6 x per dag • Neem voldoende maal’tijd’ • Was steeds je handen voor je eet of eten bereidt • Lees de verpakking • Hou je gewicht op het juiste peil • Neem regelmatig lichaamsbeweging Wat is de Actieve Voedingsdriehoek? De 3 principes van de Actieve Voedingsdriehoek De verschillende groepen tips