Temperament en riskant cannabisgebruik in de adolescentie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
determinanten jeugd & overgewicht
Advertisements

Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Studenttevredenheid en accreditatie
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Universele preventie van middelengebruik onder jongeren
Kwaliteit van leven bij dementie
De stand van zaken in Enkele cijfers - verneveling Rond de flesjes per jaar verstrekt aan alle deelnemers …….en even zoveel naalden, spuiten.
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
Jongeren, internet en seksualiteit
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
Samenvatting van het artikel: Alcoholisme: een chronische recidiverende ziekte? Orphée Bossuyt.
Geld & Geluk Laura Spierdijk.
Gokverslaving.
Toen ik jong was, heeft mijn moeder mij gevraagd welk het belangrijkste deel was van ons lichaam. . Ria Slides.
JONGEREN en DRUGS van kennismaking tot verslaving
2 3 Natuurkunde ≥ 6 Wiskunde ≥
VLUCHTELINGENKINDEREN Bron: Zandvlietleiden. (s.d.). Cover. Geraadpleegd op 29/11/2010), op
Verslavingsproblematiek: cannabis
Gemiste kansen Culturele diversiteit en de jeugdzorg
VAN HOUTEN-VAN DEN BOSCH E.J., KUIPERS J., PETERS W.A.M.
Uit: Verslaving Mathias Vierstraete 1BaMV
Leeftijdgenoten en Vrienden
1. Inleiding 2. Methode 3. Resultaten 4. Discussie 5. Bronnen.
Universele preventie van middelengebruik bij jongeren Een onderzoek door M. Kleinjan en R. C. M. E. Engels.
Selectieve en geïndiceerde preventie van problematisch middelengebruik bij jongeren Kind en Adolescent.
Het belang van vroegtijdig ingrijpen bij jeugdcriminaliteit
Spiegelingen en symmetrie
GENDERMECHANISMEN IN HET VLAAMSE ONDERWIJS Mieke Van Houtte Universiteit Gent Vakgroep Sociologie.
Onderwijsconferentie
Adolescentie aan het begin van de 21ste eeuw
Minicongres Wet tijdelijk huisverbod Amsterdam 26/01/2012
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
Gezond opgroeien in de 21 e eeuw. Passie van het Lonfonds  Longziekten de wereld uit  Gezonde longen gezond houden  Er zijn voor de longpatiënten van.
Aarle-Rixtel inwoners Hoe gezond zijn de Laarbeekse jongeren en waar liggen de gevaren? Aantal 12 t/m 18 jarigen: % = 21 jongeren Respons:
Sessie 6 Probleemgedrag Sarah Botterman (FaPOS, K.U.Leuven) Paul Van Deun (vzw De Spiegel) LAGO studiedag 22 september 2011.
Drugpreventie bij jongeren
Marginalisering van allochtone jongeren en risicofactoren in hun dagelijks leven L. Eldering & E.J. Knorth.
Wat brengt (echt)scheiding teweeg in het leven van kinderen?
Integrale jeugdhulp Sekseverschillen in het verband tussen opvoedingsstijlen en delinquentie.
Infosessie ‘Uitgerookt?’
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Cannabisgebruik in Vlaanderen
Uw kind roken, drinken, en blowen. U kunt er iets aan doen!
CONGRES “HET VENIJN ZIT IN DE STAART”
Youth & Use chilling or killing?
School- en gezinsgerichte preventie: Literatuuronderzoek
Gedragsproblemen bij adolescenten
Rook-en alcoholspecifieke opvoeding
Kinderen helpen na een schokkende gebeurtenis
Cannabis en verslaving: misverstanden en feiten
Geert Van Hove.  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3.
Middelengebruik door jongeren tijdens het uitgaan
Verstandelijke beperking
Alcohol, roken en opvoeding
Relatie tussen alcoholgebruik en neurocognitief functioneren in de adolescentie in een longitudinaal design OutlineIntroductionMethodsResultsConclusion.
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Jeugdcultuur week 6 Specifieke groepen het experimenteer gedrag voorbij.
College 4; H7 op zoek naar avontuur en h8 kenmerkende problemen.
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
Resultaten Leerlingenbevraging Regio Geraardsbergen Evelyn Branswijk Drugbegeleider PISAD regio Geraardsbergen - Lierde.
‘Op naar grensoverschrijdende drugpreventie-actie’ Een verklarend onderzoek naar middelengebruik bij middelbare scholieren in Zeeland, West-Vlaanderen.
Cannabis en THC Hans den Ouden 2011 Gebruik en Schade?
Het (meervoudig) gebruik van tabak, alcohol en illegale drugs in Vlaanderen Tabaksgebruik.
Een onderzoekende houding bij pabostudenten Congres voor Lerarenopleiders, Februari, Brussel Femke Timmermans Gerda Geerdink.
Universele preventie van middelengebruik bij jongeren
Is er een probleem? Landelijke cijfers en waar hebben we het over?
Denkbeelden van jongeren over democratie
Preventie van alcoholgebruik van adolescenten door verbeterde ouder-kind alcoholspecifieke communicatie: De “Hou vol! Geen alcohol” pilot studie Suzanne.
Gemaakt door: Rick Armand Per Isabelle Melanie en Lars
Transcript van de presentatie:

Temperament en riskant cannabisgebruik in de adolescentie.

Meting van het onderzoek Via het nagaan van risicofactoren die leiden tot een riskant cannabisgebruik in de adolescentie: * Vroege start met roken * Cannabisgebruikende vrienden + * Temperament !

Vroege start met roken & cannabisgebruikende vrienden. Dit zijn de twee grootste risicofactoren tot het riskant cannabisgebruik tijdens de adolescentie.  Wanneer ze het gewoon zijn om een gewone sigaret te roken is overstap naar het roken van een joint minder groot. GEVOLG: ‘early onset cannabisgebruik’ cannabisgebruik bij -13 jaar  Uit longitudinaal onderzoek blijkt dat jongeren met middelengebruikende vrienden sneller zelf beginnen met het roken van een joint. Reden: - Vrienden hebben invloed op iemands houden t.a.v. middelengebruik. - Middelengebruikende vrienden zijn bepalend voor de beschikbaarheid van een middel.

Temperament Hoger niveau van aandachtscontrole  minder behoefte aan Beïnvloedt de overstap van roken naar het gebruik van Cannabis. Hoger niveau van sensatiedrang (= ‘sensation seeking’ ) sneller de ‘kick’ om Cannabis te roken opzoeken. Adolescenten met weinig gedragsinhibitie  zien onbekende of mogelijk gevaarlijke zaken niet (zoals cannabisgebruik). Hoger niveau van aandachtscontrole  minder behoefte aan middelengebruik.

Resultaten van het onderzoek Riskant cannabisgebruik  Uit het onderzoek blijkt dat het ‘early onset’ cannabisgebruik werd gerapporteerd door 2.8 % van de jongeren. Regelmatig cannabisgebruik, zo bleek, kwam voor bij 5.6 % van alle jongeren en kwam ook vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Temperament en riskant cannabisgebruik  Enkel aandachtscontrole leverde een onafhankelijke bijdrage aan regelmatig cannabisgebruik. Gedragsinhibitie en frustratie hingen niet samen met early onset of regelmatig cannabisgebruik. Jongeren die voor hun 12e gerookt hadden (18.9%) hadden een groter risico op early onset cannabisgebruik.

Twijfel & discussie omtrent het onderzoek Ondanks de relatief hoge respons in TRAILS *, was er sprake van selectieve uitval: adolescenten die bleven participeren hadden o.a. minder gedragsproblemen en waren minder vroeg begonnen met Cannabis. Er werd gebruik gemaakt van zelfrapportages  kan leiden tot sociaal wenselijke antwoorden. Er bestaat geen consensus over de juiste definitie van riskant cannabisgebruik, dus de concepten early onset – of regelmatig cannabisgebruik zijn onderhevig aan een zeker willekeurigheid. * TRAILS : TRacking Adolescents Individual Lives Survey, multidisciplinair bevolkingsonderzoek naar de ontwikkeling van 2000 jongeren in Noord- Holland.

De risicofactoren waarop deze studie zich richt werden niet altijd voorafgaand aan de manifestatie van riskant cannabisgebruik gemeten. Aan de deelnemers werd gevraagd naar het softdruggebruik van hun vrienden, en niet specifiek naar cannabisgebruik.

Nut van het onderzoek? De samenhang tussen verschillende risicofactoren ondersteunt het idee dat preventie- en interventieprogramma’s zich niet alleen moeten richten op cannabisgebruik maar ook op  samenhangende zorgen : - legaal middelengebruik - omgaan met cannabisgebruikende vrienden

Bronnen Creemers, H.E., Vollebergh, W., & Ormel, J. (2012). Temperament en riskant cannabisgebruik in de adolescentie. Kind en adolescent, 33 (1), 21-34. (vaktijdschriftartikel) http://images.fanpop.com/images/image_uploads/Smoking-marijuana-758980_472_512.jpg http://cdn.differencebetween.net/wp-content/uploads/2009/11/weed.png http://www.tumblr.com/tagged/kids-smoking# http://livingthecollegelife.com/wp-content/uploads/2011/10/Girl-Marijuana-625x416.jpg http://thetyee.cachefly.net/ArtsAndCulture/2010/01/27/pot-smoke.jpg (foto’s)