Contextueel kijken naar kinderen in nieuw samengestelde gezinnen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gekoesterde kwetsbaarheid als professionele deugd
Advertisements

Gezinsvormen Uitleg over de verschillende gezinsvormen
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Samenwerking school - voorziening. Vaststellingen Beiden pedagogische opdracht Veel misverstanden en wrijvingen (naast positieve ervaringen) Onduidelijkheid.
We leven in een tijd waarin vreemdgaan zelfs gepromoot wordt.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Welkom 1 aan het bestuur en de leden van OXO aan alle (plus)ouders en (plus)grootouders aan alle aanwezigen.
Welkom in de samenkomst
Preek 1 Tessalonicenzen 5: 23-24
van homoseksuele ouders
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Verbonden.
Edukans 4 april 2017.
Educatief partnerschap en VVE
Een knuffel voor jouw als je die hebt verdiend Een klop op de schouder
Is de islam als godsdienst een rem op de integratie van moslims?
LAGO studiedag 22 september 2011
Het patchworkgezin: een nieuwe vorm van gezinsleven
Wijze woorden voor 2011.
Invloed uitoefenen en toch erbuiten blijven..
Onhaalbaar? Een gebod om op af te knappen? Een gebod om op af te knappen? Alleen voor kinderen? Alleen voor kinderen? “Gods hand”? “Gods hand”? Risico:
Ouders en kinderen. Gewone mensen “Zwakheden en gebreken” “Zwakheden en gebreken” 2 e rijtje geboden: omgaan met elkaar 2 e rijtje geboden: omgaan met.
Kinderen in precair verblijf en gezondheidszorg Open fora 19 mei 2011.
GEZOCHT : De verborgen christen Romeinen 2:12-29 De gelezen preek is van Prof. Jakob van Bruggen.
We leven vandaag in een gunstige tijd God groot in de liefde Ons leven: gave en roeping van een God groot in de liefde Maria. een zekere gids op onze.
Symposium 12 mei 2011 Workshop: ‘Sociaal dossier en handelingsplan in residentieel werken met gezinnen’ door Carlo Theuwen en Lien Van Hoof.
Pagina 1 1 Ietje Heybroek-Hessels Deelsessie 6 De andere partner Congres 23 mei De Meervaart Amsterdam Het Ouderschapsplan.
Interpreteren van data
Kinderen in gescheiden en nieuw samengestelde gezinnen
Preek Rechters 3: Otniël
Groot is de Heer Op Toonhoogte 262 Groot is de Heer, Hij is heilig en goed Groot is de Heer, Hij is heilig en goed. Door zijn kracht staan wij.
EDUCATIEF PARTNERSCHAP
Spreken wij Gods Woord in deze wereld? Bidden wij voor deze wereld? Bestrijden wij onrecht in deze wereld? Zondag 12.
Zending vs. evangelisatie
en mooie plekjes in Bokrijk
Ouderbegeleiding bij roldifferentiatie
Crisis en het domino-effect
Opbouw: beginposities/principes
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
22 maart 2015 Zoetermeer 1. terugblik...  de relatie van Christus & de ekklesia wordt ten voorbeeld gesteld aan man & vrouw;  Hoofdschap = voorop gaan,
Leren omgaan.
 De ander is ideaal. Hij/zij is (moet zijn) zoals ik wil.
Werken vanuit het contextuele gedachtegoed van Iván Böszörményi-Nagy
 Een plaats waar ze terecht kunnen met zorgen omtrent de opvoeding van hun kinderen, maar ook over anderen thema’s die hen bezig houden (werk zoeken,
Oic.
Een tikkeltje f i l o s o f i e (niet klikken).
Contextuele hulpverlening
Niertransplantatie bij leven Screening en begeleiding van de kandidaat-donor door de maatschappelijk werker.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Leren volharden en doorzetten Ruzie en moeilijkheden niet zien als reden om op te geven, maar als kans om aan de relatie te werken.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Het huwelijk De basis. Even nadenken; mee eens? Het huwelijk is een geschenk uit het paradijs. Het huwelijk wordt veel te romantisch voorgesteld. Jongelui.
Hoofdstuk 21 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk Februari 2016.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Geloof en doop (catechumenen) Belijdenis doe je omdat je de Geest hebt gekregen Die Geest had God aan zijn volk beloofd (1); geeft hij aan wie in Jezus.
Ontwikkelingspsychologie
Hulpverlening door Christenen in Roemenië (HCR)
trouw – Loyalty De trouw van ‘n vriend op 4 poten
Wijze woorden voor 2011.
Echte liefde is… Kijk daarvoor naar God Check je liefde voor mensen
Wijze woorden.
Interview met God Ik droomde, dat ik een interview had met God……
Contextuele therapie en hulpverlening
Kinderen vragen OM DUIDELIJKHEID
benutten van kansen en Eigenkracht
Hulpverlening door Christenen in Roemenië (HCR)
Transcript van de presentatie:

Contextueel kijken naar kinderen in nieuw samengestelde gezinnen Tinne Grolus – Marina Riemslagh

Inleiding Voor Christenen is iedere leven enig, uniek, een geschenk van God. We zoomen in op de positie van het kind in een nieuw samengestelde gezinnen Wat zien we nog? Nieuw samengesteld gezin De toekomst roept... Een nieuw samengesteld gezin brengt spanning met zich mee Toekomstgericht dialoog

Nieuw samengesteld gezin Geheel van normen en waarden van een gezin van oorsprong = oorsprongscultuur 2 nieuwe mensen samen Opdracht om die 2 oorsprongsculturen om te smeden tot een nieuwe cultuur = een eigen gezinscultuur + confrontatie van de kinderen

‘Onze stelling is dat samenleven in een nieuw samengesteld gezin aan stevigheid wint wanneer ook in moeilijke situaties respect wordt betoond voor het blijvend vreemde van de oorsprongscultuur van het kind’

De toekomst roept... De omstandigheden die je als mens in het verleden hebt gevormd, erkend en gewaardeerd moeten worden. Feiten 1 van de 2 ouders geen bloedverband en het kind blijft dat onthouden Scheiding grijpt diep emotioneel in zowel bij volwassenen als bij de kinderen

Erkennen van geven en ontvangen Recht en onrecht De ouder moet voeling hebben met het kind en inspelen op de noden van het kind Het kind is in woord en daad erkenning verschuldigd voor de zorg van de ouder = LOYALITEIT Erkennen van geven en ontvangen Passend geven Ontwikkeling door dialoog!

Een nieuw samengesteld gezin brengt spanning met zich mee Loyaliteit is niet hetzelfde als trouw Loyaliteit = wederzijdse rechten en verplichtingen, verdiensten en schulden tussen ouders en kinderen Trouw = een keuze en belofte binnen een relatie tussen partners of vrienden Het kind moet kiezen maar kan dat niet Het kind zal dingen beginnen verbergen tegenover beide ouders = verborgen loyaliteit

Toekomstgericht dialoog Dialoog hier = gericht zich zo te uiten dat de ene binnenkant en de andere binnenkant op elkaar betrokken geraken. Centraal : opbouw van de relatie Zichzelf als gave meedelen en de ander echt als ander ontvangen

Bronnen Met dank aan Dr. Jan Adriaensen, contextueel geschoolde neuropsychiater-psychotherapeut, voor zijn bijdrage aan deze lezing Het aandeel van Marina Riemslagh kadert in haar onderzoek naar ‘de etische kwaliteit van het pastorale gespreksproces’, gesteund door het FWO Vlaanderen, onder begeleiding van PROF. R. Bruggraeve (promotor) en PROF. A. Liegeois ( co- promotor)

M. Michielsen, M. Steenackers, W. Van Mulligen, art.cit. P. 23-24. M. Michielsen, M. Steenackers, W. van Mulligen, Contextuele hulpverlening in de pratijk, in M. Michielsen, W. van Mulligen, L. Hermkens (red), Leren over leven in loyaliteit. Over contextuele hulpverlening, Leuven/Amersfoot, 1998, p.23