Hangjongeren in Limburg: Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral, wat drijft hen? Een kwantitatieve studie naar het (anti)sociaal karakter van rondhangen als.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdhuizen in Vlaanderen
Advertisements

Kleurende steden. Uitgeverij Vanden Broele, Stationslaan Brugge - -
Het schoolwelbevinden van Brusselse scholieren
Massamedia en cultuur Normen Specifieke regels in groep / samenleving
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
Jeugddelinquentie en levensstijlrisico’s in Brussel
Individuele factoren die bewustwording, behoeften en participatie in professionele ontwikkelingsactiviteiten beïnvloeden: Een model op drie niveaus over.
Training Sociaal Burgerschap
Arbeidstevredenheid en prestaties
Investeren in sociale mobiliteit en emancipatie
Allochtonen in het hoger onderwijs
Beeld van mantelzorg in de provincie Groningen
het welbevinden en gedrag van leerlingen.
Dossier Empowerment Roos Delahaij
Consumentengedrag bij communicatie
Presentatie Interculturele Communicatie: theorie
Hfdst 5: politieke participatie: deel 3
Jong geleerd, fout gedaan?
Werkt werken? Reinier Kuijsten, Jane- Murray Cramm, Job van Exel en Harry Finkenflügel.
E. Berx, H. Geudens, I. van Welzenis, L. Walgrave.
Cijferboek sociale ongelijkheid in het Vlaamse onderwijs
Levensbeschouwing en maatschappelijke participatie Is levensbeschouwing nog steeds een motiverende factor voor participatie? Sarah Botterman – KULeuven.
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
“Onderwijsonderzoek veronachtzaamt de rol van onderwijsopvattingen als een belangrijke factor voor het welslagen van ICT-integratie op school” J ohan van.
Indonesië.
Cultuurparticipatie bij jongeren
HOGER BEDRIJFSDIPLOMA Hans Daale 8 april Na te lopen… Waarom nu een discussie over een HBd Waarom nu een discussie over een HBd Wat is dan eigenlijk.
DE OVERGANG ONDERWIJS-ARBEIDSMARKT Rationeel of emotioneel ?
Voorontwerp van decreet betreffende de Vlaamse Kwalificatiestructuur Geel 10 maart 2009.
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
Workshop opvoeding Psychologen CEMA Vlaanderen. Inleiding n Doelstelling: enkele aandachtspunten bij het opvoeden van kinderen met een chronische aandoening.
Rondhangen in Antwerpen
Creatief met cultuur ? Brenda C. Oude Breuil.
Theorieën over slachtofferschap
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
PRESENTEREN KUN JE LEREN
Evenementenorganisatie
Loopbaan&burgerschap. WAT HEB JE NODIG ?  KENNIS ( THEORIE)  INZICHT (VERSCHILLENDE INVALSHOEKEN)  VAARDIGHEDEN.
P. 1 Onderzoek naar het aantal en de activiteiten van de allochtone vrouwenverenigingen Op basis van dossiers ingediend bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie.
Dossier Empowerment.
Tijdschrift: Jeugd en Co (2008) Auteur: Barbara Van wijk Bron:
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
Jongeren vandaag. - Wie zijn ze. - Wat doen ze. - Wat drijft hen
Jongeren & Alcohol Jens Allaert.
De Vlaming en zijn (on-) veiligheidsgevoelens: ongelijk verdeeld en verspreid? Dries Verlet & Marc Callens Studiedienst Vlaamse Regering Stefaan Pleysier.
Jeugd en stad Een jeugdcriminologische benadering.
Commercieel beleid 1 H2 Marktonderzoek Filiaalmanager.
Verschillen tussen scholen en klassen
Middelengebruik bij jongeren in het speciaal onderwijs en in de residentiële jeugdzorg: de rol van individuele factoren, ouders en vrienden Annelies Kepper.
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Communicatie is de basis
Opgroeien adolescent Les 2 schpa. Programma les Bespreken opdracht 1 Theorie behandelen Subgroepen sociologen.
Radicaal, orthodox of extremist?
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
De rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Anjuli Van Damme Lieven Pauwels.
Annelore Van der Eecken, Robin Kemper, Ilse Derluyn & Lieve Bradt
Annelore Van der Eecken, Robin Kemper, Ilse Derluyn & Lieve Bradt
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Doelen behalen met activiteiten
Doelen behalen met activiteiten
3. Oorzaken van criminaliteit
2de graad verzorging - voeding
Marketing Week 3 les 1.
Presentatie en marketing
Ontwikkelingen in de recreatie
Experiment Zelf aan het stuur en op maat
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
DIVERSITEITSSTAGE Foto’s in presentatie van studenten TKO en Hilde Braet in het kader van de diversiteitsstage en het project visuele vertellingen.
Transcript van de presentatie:

Hangjongeren in Limburg: Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral, wat drijft hen? Een kwantitatieve studie naar het (anti)sociaal karakter van rondhangen als vrijetijdsbesteding

 Welke soort jongeren houdt zich bezig met “rondhangen”?  Leidt rondhangen tot antisociaal gedrag?

Welke hangjongeren houden zich bezig met rondhangen?  Er wordt gekeken naar:  Sociale achtergrond  Culturele achtergrond  Economische achtergrond  Beschouwen hangjongeren hun gedrag zelf als problematisch?

Vrijetijdsbestedingen  - Participatie in een georganiseerd aanbod  - Participatie in een commercieel of open aanbod  - Vrijetijdsbesteding in private sfeer  - Vrijetijdsbesteding op openbare plaatsen of “rondhangen”

Onderzoek uitgevoerd op: In het kader van “Maatschappelijke kwetsbaarheid” Naast onderzoek op bovenvermelde niveaus werd er ook gekeken naar -waarden -houdingen  -individueel niveau  -contextueel niveau (buurtkenmerken,…)  Expressief individualisme  Burgerschapswaarden  Deprivatie  Anomie  Labelling

Onderzoekspopulatie  Jongeren van de 2 de en 3 de graad in het middelbaar onderwijs in Belgisch Limburg  Op basis van een steekproefselectie  Met behulp van een gerichte vragenlijst

Beschrijving van de “hangjongere”   Socio-demografische kenmerken   Gezinskenmerken   Schoolgerelateerde kenmerken   Peergroupkenmerken   Buurtkenmerken   Waarden en attitudes   Vrijetijdskenmerken

Verklaringsmodel voor rondhangen als vrijetijdsbesteding vanuit 4 clustervariabelen   Demografische kenmerken (geslacht, leeftijd, nationaliteit, etnische achtergrond…)   Normatief en affectief gezinsklimaat, opleidingsniveau en buurtkenmerken   Smaakvoorkeuren (muziek,…) en Peergroupkenmerken (ASO – TSO – BSO)   Waarden en attitudes  => De stelling werd getoetst op basis van een hypothetisch padmodel

Hangjongere = Probleemjongere? Toetsing van het antisociaal gedrag van hangjongeren aan de hand van 5 clustervariabelen   Demografische kenmerken   Gezinskenmerken   Invloed van de algemene muzieksmaak   Waarden en attitudes   5 de stap = Meting van de “Verklaringskracht” van bovenvermelde variabelen => Toetsing van de stelling op basis van een hypothetisch padmodel