De Romeinen en hun staatsvorm

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het oude Rome.
Advertisements

4.3 De cultuur van het Rijk.
Samenleving en cultuur
Napoleon Bonaparte
Karel en grote problemen
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Het rijk en de stad Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
De ondergang van het West-Romeinse rijk
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinse klassenmaatschappij.
Vrij en onvrij Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
3.2 Het bestuur van de polis
De VS krijgen een modern bestuur
Het West Romeinse rijk valt uiteen
Interbellum en Vrede van Versailles.
Romeinen, Germanen en Kelten
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Uit: Trouw 16 september 2009.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Les 16: De Grieken zijn niet gelijk.
Romeinen Door Wout en Jonathan.
Romeinse Rijk Door Ruben en Witse.
Romeinen en Germanen.
Het bestuur van de stadstaat
Rome!.
De Romeinse samenleving
Martijn Simons 6 de leerjaar Mater Dei Centrum Schooljaar
Het bestuur van de republiek
Het ontstaan en bestuur van het keizerrijk
De Romeinen en het christendom
De Romeinen § 2.
Kenmerk 5 De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 12: Het Bestuur.
Hoofdstuk V: Rome Les 3: Het Bestuur
Romeinse stad en platteland
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
De Romeinen, Van stad tot wereldrijk
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Hoofdstuk V: Rome Les 4: Veroveringen en Caesar
Hoofdstuk V: Rome Les 2 - par 1B Het bestuur
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
Het bestuur van de stadstaat
Imperium Romanum.
Romeinen, Germanen en Kelten
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Mare nostrum ’onze zee’
POLITIEK BIJ DE GRIEKEN EN ROMEINEN
H2.2 Het Romeinse Rijk Grieken en Romeinen.
Revoluties in Europa.
4.4 De Opkomst van het christendom. Wat gaan we doen? Een messias in Judea De joodse opstand Het optreden van Jezus Rome wordt christelijk Een populaire.
De Romeinse tijd Ave Caesar Ave Legionair.
Tijd van Grieken en Romeinen 4.2 De Romeinse samenleving.
Koning: 3 functies Legerbevelhebber Opperpriester Opperrechter 6.
Machtige mannen uit het oude Rome. Keizer Augustus Wie was de eerste keizer van het Romeinse Rijk? Laten de Oranjes zich ook op munten afbeelden?
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen Paragraaf 2.2 Het Romeinse Rijk.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
4.1 van stad tot wereldrijk
Nisa Onacak & Sadé Ter Horst
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 11: De Romeinse klassenmaatschappij.
Hoofdstuk 2 Grieken en Romeinen.
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 13: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5 De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 12: Het Bestuur.
Antwoorden H2: § 3.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
DE GROEI VAN HET ROMEINSE RIJK
Transcript van de presentatie:

De Romeinen en hun staatsvorm

De Romeinse Republiek De Romeinen verafschuwden lange tijd de monarchie Ze hadden een tweehoofdig bestuur: de consuls Die werden voor één jaar benoemd En gecontroleerd door de senaat In crisistijd kon er voor 6 maanden een dictator benoemd worden

Het ideaal van de republiek Eenvoud en degelijkheid waren oude Romeinse idealen Dat zie je nog steeds aan het senaatsgebouw op het Forum Rome was van de senaat en het volk: SPQR

Het bestuur van Rome Twee consuls: vooral militaire bevoegdheden Senaat: wetgevende macht Volkstribuun: Kan wetten tegenhouden Het volk: (Romeinse burgers): kiezen consuls en volkstribunen

Standenmaatschappij De patriciërs: oude families die de macht onder elkaar verdeelden De equites “” ruiters” : rijk genoeg voor eigen wapenrusting. Konden soms een ambt bekleden De plebejers: het gewone volk. Door de machthebbers beïnvloed tijdens verkiezingen Het proletariaat: de armen van Rome. Afhankelijk van rijken en machthebbers De niet-burgers: geen politieke rechten De slaven: eigendom van hun meesters

De groei van het Rijk

Problemen Hoe groter het rijk, hoe moeilijker te besturen Er waren steeds meer soldaten nodig Het werk werd steeds vaker door slaven gedaan Kleine boeren in Italië moesten wijken voor grootgrondbezitters Gewone mensen in Rome moesten ook eten

Burgeroorlogen Lage tijd ruzieden de Romeinen over landhervormingen De partij van de grootgrondbezitters was de baas in de senaat Het gewone volk kon zich laten horen in de volksvergadering Wie het volk achter zich had was een gevaar voor de senaat

Populisme??? Romeinse legeraanvoerders waren waanzinnig populair Als ze tenminste de vijand overwonnen Ze hielden dan een triomftocht door Rome De rijke buit werd trots meegedragen, net als de gevangenen

Julius Caesar Het bekendste voorbeeld was Julius Caesar Hij voegde Egypte en Gallië (Frankrijk) aan het rijk toe Daarna nam hij zijn legioenen mee naar Rome en werd “dictator voor het leven”

De eerste keizer De naam Caesar werd in onze taal “keizer” Maar dat was tegen de principes van de Romeinse republiek Tegenstanders van Caesar besloten hem te vermoorden Maar Octavianus (Augustus) volgde hem op als keizer

Latere keizers Na Caesar wist keizer Augustus lange tijd de vrede in het rijk te bewaren Daarna kwamen er afwisselend goede en slechte keizers De invloed van het leger werd steeds groter De triomfboog werd het bewijs van militaire successen van de keizer