Zuid-Chinese Zee: BRON VAN CONFLICT?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Territorium: al het land en water dat binnen de landsgrenzen ligt.
Advertisements

Schrijf een artikel over een ‘Europees’ onderwerp dat voor jou van belang is ! Ga als volgt te werk !
Ontwikkeling onderlinge verhoudingen
§ 2 AUSTRALIE IN KAARTEN.
Water in het Midden-Oosten
Hogeschool Windesheim en Universiteit Twente Lessons learned Ulrike Koot
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
JOHN CROMBEZ Kempisch congres 23 februari context Snel wijzigende context rond fiscaliteit Eerste helft 2012 : discussie fiscaal misbruik in België.
Medmec08 – Engagement Virtual Democracy Zomer 2010 – Les 2 Roelof de Vries r.n.de.vries [at] hro.nl.
Door: Gion, Robin, Loes, Marie-Sophie.  China en Tibet vechten al eeuwen lang om de regio Tibet.  De Chinese regering eist het geïsoleerde Tibet op.
H3 De Republiek in de Gouden Eeuw
Regenten en Vorsten( ) Wat gebeurt er in dit tijdvak
Europa Onderdeel 1 - §1 Europa verandert. Wat gaan we doen? Zie studiewijzer 4 paragrafen behandelen Aan het einde een toets Regels in de klas.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
§ 1.4 Een omgangsregeling met water
Hoofdstuk 3 Actuele vraagstukken in Zuidoost-Azië Paragraaf 8 t/m 14
Politieke stromingen LiNKS RECHTS.
Hoofdstuk 2. Kolonisatie en dekolonisatie van Vietnam
Mohammed zelf bleef in Mekka bij zijn bezittingen. Na een aanslag op zijn leven vlucht hij de woestijn in. Daarbij verliest hij zijn bezittingen en het.
De Onveranderlijke Tenach
De Onveranderlijke Tenach Het kleine joodse volk kent een lange schriftelijke traditie. Al vanaf ongeveer 1800 voor Christus. Zij schreven en schrijven.
Hoofdstuk 3 Actuele vraagstukken in Zuidoost-Azië Paragraaf 8 t/m 14
Hoofdstuk 4 Nederland: wateroverlast – Dreiging aan de voordeur Paragraaf 8 t/m 11
China. China in de wereld Waarom Chinees? Verwachting: China binnen 20 jaar de grootste economie ter wereld. Groei wetenschappelijke publicaties 243%
Aardrijkskunde 1.6 Ontdek Nederland met de atlas.
Inhoud Korte inleiding Kwantitatieve- en kwalitatieve krimp Krimp en ruimte Conclusie * Vragen na de presentatie svp.
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
Moraliteit Les 1 Ethiek – Moraliteit – Les 1 Datum:
MACHT, BELANGENCONFLICT, RELATIES, ONDERHANDELING Willem de Haas © Willem de Haas.
Kinderen en hun sociale talenten
Zachte waarden klinkende resultaten?!. Uitgangspunten van de werkgroep De deelnemende ROC’s delen de notie dat (kern)waarden onderscheidend en legitimerend.
Hoofdstuk 3 Gebieden: Indonesië Paragraaf 13 t/m 20
Hoofdstuk 1: De Eerste Wereldoorlog en verder
Voorbereiding SE 1 Aardrijkskunde 2015.
Werkstukken en rapporten
3.6, Onderdrukking, vervolging, moord, genocide
Inhoud deze les Kort herhalen vorige les
4.5 De Nederlanden onder de Bourgondiërs - de Gewesten
Presentatie.
Bijeenkomst 6 Rotterdam, 00 januari 2007 Lesopbouw 7 i.p.v. 9 lessen! Les 1 & 2: Context Les 3 & 4: karakterschets team Les 5, 6 & 7: Organisatorisch.
Hoofdstuk 3 Water in China en het Midden-Oosten.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 7 Onderdeel : conflicten
LEVENDE OCEANEN Oceanen zijn het prachtige leefgebied van duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben de oceanen een grote rol bij het regelen van het.
Koude gebieden Hoofdstuk 2.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
Duurzame ontwikkeling
Conflicten Hoofdstuk 28 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Adriaanse-Research & Mediation
Het conflict tussen Israël en de Arabische wereld
Kennismaking met programmeren
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Paragraaf 4.3 De strijd tussen paus en keizer
Ouderinformatie avond
Laaggeletterdheid en de BPV
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Burgerschap Samenwerkend leren
Kennismaking met programmeren
Keuzedeel internationalisering
Ontmoetingen in verre streken
Conflicten Hoofdstuk 28 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Hoofdstuk Conflict en cultuur.
“bouwgeschillen oplossen”
Een rollenspel om zelf een oplossing te bedenken
Titel van trainingspresentatie
10.2 Hoe ontstaan conflicten?
De cultuur van Zuidoost-Azië
LEZEN.
Zuid-Chinese Zee: BRON VAN CONFLICT?
Afrikaanse filosofie Les 2: inleiding.
Schrijven 2.7 en 2.8 Formuleren en stijl 3.1
Transcript van de presentatie:

Zuid-Chinese Zee: BRON VAN CONFLICT? “Behalve de strijd óm het (zoet) water mag de strijd óp het water om vis en hulpstoffen beschouwd worden als een van de grootste conflicthaarden van de komende eeuw.” Bron: Robert Kaplan ‘South China Sea: the Future of Conflict’ in Foreign Policy, sept./okt. 2011. Een samenvatting van het artikel is opgenomen in lesonderdeel C. Inleidende PowerPointpresentatie bij de lesmodule ‘Territoriale conflicten in de Zuid-Chinese Zee’ © Atlantische Commissie 2013

Zuid-Chinese Zee Ligging van de Zuid-Chinese Zee en onderzees reliëf. Wijs op de aanwezigheid van het omvangrijke continentaal plat en de aanwezigheid van de eilanden in het midden, met name de Spratly’s.

Duidelijk is het sterk toegenomen aandeel van de landen in Zuid- en Oost-Azië. Gevolgen: sterke toename van de behoefte aan grondstoffen en energiebronnen, én de grote betekenis van vrije en veilige internationale transportwegen.

Internationale transportroutes over zee Internationale transportroutes over zee. Wijs op het grote belang van de Zuid-Chinese Zee en de kwetsbare situatie in de straat van Malakka. Alle op internationale handel georiënteerde landen hebben groot belang bij stabiliteit en veiligheid op de internationale zeeroutes. SCHEEPVAARTROUTES

Schattingen over de mogelijke aanwezigheid van olie- en gasvoorraden op de bodem van de Zuid-Chinese Zee verschillen behoorlijk. De hoeveelheid bewezen reserves lijken behoorlijk tegen te vallen. Wat betreft de omvang van de waarschijnlijke reserves lijkt er bij de diverse partijen sprake van behoorlijk wat ‘wishful thinking’. OLIE- & GASVOORRADEN

Medewerkers van CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) zwaaien de eerste ‘deep sea drilling rig’ uit in mei 2012 . Met dit schip wordt de expertise van China op het gebied van diepzee-exploratie en exploitatie enorm vergroot, en het toont ook het streven om buiten de eigen 220 mijlszone te gaan zoeken naar olie. OLIE- & GASVOORRADEN

Meer dan 500 miljoen mensen wonen binnen de kustzone van 100 mijl rond de Zuid-Chinese Zee. Vis vormt een goedkope bron van eiwitten, en is een belangrijke bron van inkomsten voor de vele vissers en visverwerkende bedrijven in alle betrokken landen. Aangezien ook hier sprake is van grootschalige moderne vangsttechnieken, leidt dit tot overbevissing. Talloze conflicten doen zich voor bij de aanwezigheid van buitenlandse trawlers in de onderscheiden Exclusieve Economische Zones. VISSERIJBELANGEN

Eigenlijk is het de bedoeling om deze dia niet te lang te laten zien Eigenlijk is het de bedoeling om deze dia niet te lang te laten zien. Het gaat er alleen om dat de kluwen van conflicterende lijnen wordt getoond. Het ‘hoe’, ‘wat’ en ‘waarom’ van ieders claim en de resulterende conflictkaart komen in lesonderdeel A en B ruim aan bod.

Duidelijk is dat de meeste van de geclaimde ‘eilanden’ niet meer zijn dan kleine rotspunten, grind en zandbanken (bij de volgende dia spreekt men van ‘atollen’ en ‘riffen’). De territoriale betekenis is echter enorm: in principe kan rond elke punt een zone van 200 zeemijl een Exclusieve Economische Zone worden getrokken. Zie vooral ook de volgende dia. Een team van Filipijnse marinemensen en congresleden bezoekt een rotspunt van de zogenaamde Scarborough Shoal (zand- of rotsbank) in de Zuid-Chinese Zee

Aardige cartoon waarbij de strijd om de eilanden, atollen, riffen en zandbanken raak wordt getypeerd. Leuke kans om de begrippen multi- en bilateraal te herhalen. Wijs op de hegemoniale rol van China dat probeert om de ASEAN-landen tegen elkaar uit te spelen.

Deze dia is vooral bedoeld als samenvatting: waar liggen de olievelden, waar liggen de betwiste eilandengroepen, waar liggen de scheepvaartroutes? Instructief is dat niet de claims, maar slechts de reguliere EEZ-grenzen zijn weergegeven en dat daarmee de kern van de Zuid-Chinese Zee formeel vrij van claims is.

HOE KOMT MEN TOT EEN OPLOSSING? Conclusie De belangen zijn groot De belangen zijn tegengesteld De macht is ongelijk verdeeld De eigendomsrechten over land zijn duidelijk vastgelegd, voor de zeebodem geldt dat minder HOE KOMT MEN TOT EEN OPLOSSING?

Twee lessen Vooraf Artikel dat je inleidt in de problematiek Les 1 Welke partijen zijn er, wat zijn hun belangen en wat zijn hun standpunten? Les 2 Zoeken naar een mogelijke oplossing Achteraf Artikel waarin wordt beschreven wat we in de 21e eeuw in dit gebied zouden kunnen verwachten

‘South-Chinese Sea: The Future of Conflict’: “It will be a naval war ‘South-Chinese Sea: The Future of Conflict’: “It will be a naval war.” (Kaplan)

www.atlantischecommissie.nl