De waarden van sociaal-liberaal cultuurbeleid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Fix je Risk.
Advertisements

De (voor)waarden van cultureel ondernemen
Wat heeft een cultuurlening mij te bieden? Congres Podiumkunsten Alexander Ramselaar, mei 2014.
BEROEPSTROTS EN PROFESSIONALS
Overheid en particulier initiatief:
De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder
Gemeenschap en de kroniek van de kleine dingen
De Waarde van Pop De maatschappelijke betekenis van popmuziek
Professionals als sleutel tot succes. Programma Inloop en kennismaking De professional in een veranderende context Succesvol veranderen Het fundament.
Regeerakkoord en het sociale domein Commissie MZ, 8 april 2013.
Valorisatie Leonie van Drooge | 1 13 December 2012.
Aedescongres 2007 Meedoen in de samenleving Samenwerking in het publieke domein Van goede bedoelingen naar harde resultaten Inleider: Leo Lenssen.
Thema-bijeenkomst 6 september 2012
Logisch redeneren in wiskunde C
Zelfredzaamheid.
1 Beleidsaanbevelingen SP2SP symposium 8 maart 2010.
Op de pijnbank Datapresentatie Interactief taalgebruik
De transformatie van het sociaal domein in financieel perspectief VNG-congres gemeentefinanciën 18 november 2013.
De beste krachten, zoeken, vinden en… ook inzetten
Petra Verhagen (ISS-CMV) Dorris Direks (IPS-VD)
Linkbuilding In de praktijk…. Waarom linkbuilding? Geldt als een stem; Noodzakelijk voor zoekmachine optimalisatie (Pagerank)! Belangrijk om te onthouden:
Het Debat Opbouw en inhoud.
Politieke stromingen LiNKS RECHTS.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
College 4, jaar 2, Winter 2009 Inzoomen op Businessmodellen Aangepast programma Deeltijd Jaar 2 Docent Toine Nagel.
Mediavergelijking Toetsing. Opzet tentamen: 4 korte kennisvragen (3 regels=5 punten per vraag) 3 Lange verdiepingsvragen (5 regels= 15 punten per vraag)
Steunpunt Lokaal Cultuurbeleid Cultuur altijd met toeters en bellen? Stilte als inspiratiebron voor het lokale cultuurbeleid Miek De Kepper 11 mei 2007.
Energiek Moerdijk.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
Spelen met goed bestuur Governance Maatschappelijke verantwoording of maatschappelijke verankering? Besturen of accommoderen? Inleiding door Leo Lenssen.
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
PC Federatief SWV Primair Onderwijs Rijswijk e.o.
Samen werken aan een gezonde regio!
Ondernemen(d) in het onderwijs
Risico-samenleving en verkeersveiligheid Symposium 27 november 2013 door roel in ‘t veld
Verhalend Ontwerpen Training.
Verkenning rollen en taken EduStandaard tbv:
Samen goed eten Amstelmeerschool, januari 2008.
6 lessen voor aantrekkelijke winkelgebieden Middelburg, Drs. Hans-Hugo Smit, Platform31.
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Training Basisvaardigheden voor Mentoren
Samen met ouders en jeugd!?
MBO PERSPECTIEF 1 Diverse afdelingen met diverse specialisaties/ technische takken MBO ers laten leren vanuit concrete ervaringen Nieuwsgierigheid van.
Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning Denktank 12 februari 2014.
Politieke stromingen De liberalen
SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP COLLEGE 7 Stakeholderanalyse, wenselijkheid en haalbaarheid en vooruitblik elevatorpitch.
§2: politieke stromingen en partijen:
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
‘Minder Licht”?! Afrondende overwegingen lichtreductie in de praktijk Teus Koteris, NSVV Kernteam Outdoor Hoevelaken, 21 januari 2016.
Van praktijk naar theorie: de aanpak van Dilemma.
Nintes Jan Willem Weck directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Visies Buitengebied en bebouwde kom Leusden 21 jan 2016.
Inclusief organiseren in Kampen het Kamper inkoopmodel presentatie MO-Groep 5 juni Zwolle Hans van der Haar.
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Handelingsgerichte Diagnostiek (HGD) Informatiebijeenkomst Leernetwerk HGD Utrecht, 29 maart 2011 Elske van Laar ´s Heeren Loo Informatiebijeenkomst Leernetwerk.
Kunst en kunde van het lobbyen
Besturen met Burgerkracht
Onderzoek leereffecten educatief programma Joods
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
GOVERNANCE AS THE GOVERNING OF THE COMMONS
Sociaal werk in een veranderende samenleving
De waarde van cultuur Geert Drion Boekman
Sociaal digitaal Visie op de digitalisering in het
Op weg naar nieuw cultuurbeleid
De valse tegenstelling tussen autonoom en instrumenteel (en meer)
Integrale Toeleiding en Dienstverlening in het Sociaal Domein
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

De waarden van sociaal-liberaal cultuurbeleid Drie vragen voor bestuurders, beleidsmakers en instellingen Geert Drion 16 mei 2013 Boekmanstichting

Ontwikkelingen in het publieke domein, lokale infrastructuur

Publieke domein helt af: er rolt steeds meer naar markt en burger adagium: cultuurbeleid is aanvullend op de markt; adagium: cultuurbeleid is aanvullend op burgerkracht

Stelling: hoe smaller de verantwoordelijkheid van de overheid wordt opgevat, hoe zorgvuldiger deze moet worden ingericht

Drie vragen voor bestuurders en beleidsmakers Hoe richt je die smalle publieke verantwoordelijkheid in? Wat zijn de waarden die daaraan richting kunnen geven? Welke vormen passen daarbij?

Zorgen over de lokale infrastructuur Bezuinigingsdruk is extreem hoog Beleidsruimte is leeg Traditionele posities en gedachtengoed verlaten Defensief instrumentalisme voert de boventoon => weinig waarde-gedreven beleid => veel opportunisme (anything goes) Kans op schade en ongelukken

Beleidsruimte vullen Is sociaal liberaal cultuurbeleid mogelijk? Biedt het een bruikbaar kader voor de inrichting van het publieke domein? ……..wie kan helpen?

(leerde slechts één woord: “lait”) Victor het wolvenjong (leerde slechts één woord: “lait”) http://www.youtube.com/watch?v=lVZmER6m12k

Of dat “erg” is raakt aan een oud dilemma: positieve vrijheid (Berlin)

Grondslag voor cultuurbeleid en cultuurpolitiek Sociaal democraten zeggen: Ja, mits…. Liberalen zeggen: Nee, tenzij…. Hier ligt een waterscheiding in cultuurbeleid, gerelateerd aan positieve en negatieve vrijheidsbeelden; Hoe principieel zijn die verschillen? Zijn er gemeenschappelijke vertrekpunten voor een nieuw sociaal – liberaal cultuurbeleid?

Primaat van cultuur Tegenstellingen lijken principieel; Liberaal principe: de overheid moet niet treden in de vraag wat “het goede leven” van burgers is of zou moeten zijn: de burger moet immers zelf kiezen wat het goede leven is; Echter: het ‘zelf’ waarover liberalen spreken is in essentie een culturele entiteit; hier ligt een opening voor een gezamenlijk vertrekpunt.

Cultuur? Lait!

Vertrekpunt 1 voor sociaal - liberaal cultuurbeleid Het is de moeite waard om elkaar meer woorden te leren dan één Dat vraagt om een programma dat voorziet in de voorwaarden voor een rijke culturele humus en dynamiek , terwijl wordt vermeden dat de overheid zich begeeft in inhoudelijke interventies.

De rol van de kunsten Dworkin - Teldersstichting De vraag van de kunsten opent in het culturele verkeer een uniek domein (Eco); De vrijheid van de kunsten is volgens zowel liberalen als sociaal - democraten essentieel; Hier ligt een tweede gezamenlijk vertrekpunt voor sociaal - liberaal cultuurbeleid.

Vertrekpunt 2 voor sociaal - liberaal cultuurbeleid De vraag van de kunsten De essentiële vrijheid van de kunsten

Mogelijkheden voor sociaal-liberaal cultuurbeleid Grondslag kan liggen in: het primaat van cultuur de noodzakelijke vrijheid van de kunsten

Terug naar de praktijk

Drie vragen voor bestuurders en beleidsmakers Hoe richt je die smalle publieke verantwoordelijkheid in? Wat zijn de waarden die daaraan richting kunnen geven? Welke vormen passen daarbij? Zojuist onderzochten we de tweede vraag, vanuit het idee dat het de moeite waard is om een sociaal - liberaal antwoord te vinden; nu kort iets over de inrichting van het smalle publieke domein

Creating Public Value; Mark Moore

Strategic Triangle for creating public value

Bouwstenen voor publieke waardecreatie een overheid die het belang van een rijke culturele humus en het belang van de vrijheid van de kunsten ruimhartig uitdraagt; een infrastructuur t.b.v. maatschappelijk ondernemerschap, als co-creatie tussen overheid, professionals en stakeholders; een gekantelde financiering: van productsubsidiëring naar vormen van participatie in de voorwaardensfeer, in combinatie met de rol van overheid van marktpartij (‘inkoper van maatschappelijke effecten’); waarde-creërende (kunst)professionals die nieuwe vormen van maatschappelijk ondernemerschap ontwikkelen.

Aan het werk!