Spreken met Grandes Lignes en Paso Adelante 18 januari 2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Advertisements

Delf examen B1.
Simultaan Tafelrondje
Binnen / Buitenkring Maak een binnen- en buitenkring
Welkom iPad of Laptop uit. Tassen tegen de achterwand s.v.p. Ga rustig zitten en wacht tot de les begint. Tafels staan opgestapeld, blaadje met pen ligt.
Communicatief gedrag + / -
RALFI en begrijpend lezen
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Binnen buiten cirkel 1. Leerlingen in 2 cirkels
Een lessenserie van drie lessen
Ik hou van Holland spel!.
Ik hou van Holland spel!.
Idee Generatie Wit Papier, Warcraft 3, Thrall, Hoofdpijn, denken, rare les, Karel aan het ijsberen, Schrijven, Opdracht, Schaken, Stappen, Oplichten, Vooruit.
Interpreteren van data
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Grammaire thème 6 4 vwo.
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Franse Les Les 18 Vorige les & huiswerk Zinnen maken / herhalen
De dag van het solliciteren Blok 1
Woordenschat Groep 5 Thema 4, les 6
Kijk eerst even waar je moet zitten!
Franse Les Les 17 Vorige les & huiswerk Voyages p. 62
Samenvatting Havo 5.
voor familie en vrienden van
Skillzz Handleiding voor mentor Powered by. Waarom Skillzz? Jouw school vindt het belangrijk dat: Jullie als klasgenoten nog beter met elkaar omgaan Dat.
Strategic Interaction: Spreken met scripts 3 Programma Wat zijn scripts? Wat zijn de ingrediënten van een goed script? Hoe gebruik je scripts in de les?
Boekverslag: Mees Kees Bloedje link
Breng uw lessen nog meer tot leven! 3 Programma 1. Wanneer heb je voor het laatst een “superles” gegeven? 2. Theoretische achtergronden 3. Werkvormen.
Module Grammatica K3 zinsontleding.
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Je sectorwerkstuk presenteren
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 8 Onderdeel : communicatie.
Ouderatelier de hardop-denk methode - 26 januari - Anneke Videler Docent economie.
Een jaar later… Inclusief praktische ervaringen van leerkrachten Jan Engelen & Nicole Goossens.
Woordjes leren.
Voorschotbenadering risicokleuters ten aanzien van het leren lezen en spellen.
Powerpoint presentatie.
Hoe maakt u de juiste keuze?. Drie populaire begrippen die bij elke demonstratie genoemd worden…
Wat is de bedoeling van Frans leren in de 3e graad? Kinderen in staat stellen op een eenvoudige manier in een aantal herkenbare situaties in het Frans.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Grammatica zinsdelen H1 t/m H6
Centraal Examen Nederlands
Voorschotbenadering risicokleuters
Het maken van een toets. Inleiding Voordat je aan de toets gaat beginnen doe je er verstandig aan om aan de volgende tips te denken: 1.Goed lezen Goed.
Groep 3 Begrijpend luisteren Begrijpend lezen
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Les 4 havo Leesvaardigheistraining;
Les cours de Français HB groep.
De vraag is je beste vriend
Les 4 havo Leesvaardigheistraining;
Alinea: kernzin + uitwerking
Curriculum gespreksvaardigheid
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Les 4 havo Leesvaardigheistraining;
Ze durven de taal die ik geef niet meer te gebruiken
Wij zijn FLEX Finn Megan Anouk Nina
H1, H2, H3 Nieuw nederlands Klas 3
Rob Goossens Wat weten we nog?.
Lezen in groep 3 Okt 2017.
Didactische structuren
taal speelt een rol in alle vakken
blok 2 les 2: taal thuis en op school
Leesboekjes Zie je het voor je? Carmen Meester.
Loopbaan en burgerschap les 3
Pak je boeken! Paragraaf 3.4!
Ontwerp een buitenles Les 1 Les 4.
Raden, regels en redeneren Groep 7 en 8
Wat heb je nodig? Een hoop lef.
Wat leer je allemaal op school?
in Word Vijf nieuwe manieren van werken
Transcript van de presentatie:

Spreken met Grandes Lignes en Paso Adelante 18 januari 2011

Programma Spreken 1 Centrale rol van de Phrases-clés 2 Tips om de Phrases-clés te oefenen 3 Opbouw spreekvaardigheid in Grandes Lignes en Paso Adelante 4 Oefenvormen voor spreken 5 Spreken met de teksten

Centrale rol van de Phrases-clés / Frases clave 1 Voor spreken moet een leerling «chunks» kennen. 2 Dit is samen met oefenen het belangrijkste ingrediënt voor spreken. 3 De leerling is zeker in de onderbouw nauwelijks in staat grammatica toe te passen bij spreken (wel bij schrijven en lezen!) 4 De Phrases-clés zijn zinnen waar je mee kunt variëren. Het onderdeel dat gevarieerd kan worden is schuingedrukt. 5 De Phrases-clés zijn in veel situaties toepasbaar. 6 Het is belangrijk de Phrases-clés veel en vaak te herhalen en te oefenen.

Leertips voor de Phrases-clés 1 Herhaal de zinnen minstens drie keer in drie verschillende lessen. 2 Oefen de Phrases-clés op de Hinglais-manier (in cirkel): a zinnen ritmisch herhalen b de sprekende machine, een lettergreep of woord per persoon (ook mogelijk in wedstrijdvorm) c leerling loopt naar andere leerling en stelt een vraag met een raar gebaar, de ander antwoordt en doet weer een ander raar gebaar d leerlingen lopen kriskras door elkaar en stellen de vraag aan minstens 5 personen, die hem beantwoorden (meer mag!)

Leertips voor de Phrases-clés 3 Oefen de Phrases-clés op de Pimsleur-manier: a zinnen in willekeurige volgorde overhoren aan de hele klas tegelijk. De leerlingen zeggen hardop de zin, waarna de docent de zin nogmaals herhaalt. b de docent stelt een vraag in het Frans, waarop de leerlingen allemaal antwoorden. Daarna zegt de docent het antwoord nog eens. Oefen de Phrases-clés in dictees: a Belangrijk voor de spelling. b Goed voor de verstavaardigheid.

Spreken à la Hinglais Bron: Enseigner le français par des activités d’expression et de communication, Hinglais, Sylvaine, Retz (2001)

Opbouw spreekvaardigheid in Grandes Lignes en Paso Adelante 1 Input: luisteren naar Phrases-clés. 2 Herhalen input: leerlingen zeggen de Phrases-clés na in tweetallen. 3 Herhalen: leerlingen vullen eigen gegevens in. 4 Herhalen, met grote gaten (hele zinnen of delen van zinnen) en eigen inbreng. 5 Vrijere spreekopdrachten.

Oefenvormen: de Spreekcirkel Leerlingen staan in twee cirkels tegenover elkaar. De leerlingen uit de ene cirkel zijn rol A en de leerlingen uit de andere rol B. Een rol heeft de antwoorden en kan dus helpen of controleren. Als de oefening klaar is, schuift een van beide cirkels een plaats op. De oefening wordt ongeveer drie keer herhaald. 6 Daarna wisselen van rol (laat leerlingen in dezelfde cirkel blijven).

Een variatie op de Spreekcirkel Leerlingen blijven gewoon zitten, maar de mensen die links zitten schuiven telkens een plaats verder naar voren of naar achteren, zodat iedereen telkens een andere partner heeft.

Oefenvormen: questionnaire De leerlingen krijgen een briefje met daarop tussen de 3 en de 5 dingen die ze te weten moeten komen van een nader te benoemen aantal andere leerlingen. Leerlingen krijgen duidelijke instructie hoeveel anderen ze minimaal moeten bevragen. 3 Leerlingen lopen kriskras rond en bevragen elkaar. 4 De docent kan aangeven wanneer de leerlingen moeten wisselen of ze kunnen het zelf doen zodra ze klaar zijn.

Oefenvormen: la queue De leerlingen staan in een willekeurige volgorde in een rij. Al sprekend in de doeltaal met hun achterbuurman/buurvrouw moeten ze uitmaken a. wie het meest/minst… (sportief, muzikaal etc.) is. b. wie… (sport, het milieu, school etc) het meest/minst belangrijk vindt. c. wie het vaakst/minst vaak… (zwemt, winkelt etc) 3. Zodra ze er achter zijn wie van de twee… schuift degene die… een plaats naar voren en wordt de opdracht herhaald met de nieuwe achterbuurman /buurvrouw, net zolang tot iedereen op de goede plaats staat.

Oefenvormen: Cherchez quelqu’un qui… De leerlingen krijgen een briefje met daarop meerdere opdrachten van het type: Cherchez quelqu’un qui… aime les spaghettis / a un chien / a 15 ans / parle allemand. Al sprekend in de doeltaal met hun klasgenoten moeten ze zo snel mogelijk de informatie op het briefje zien te krijgen. Ze moeten de naam van degene invullen. Wie het briefje als eerste vol heeft wint.

Spreken met de teksten uit GL/PA - Wen leerlingen aan direct reageren in het Frans/Spaans door eenvoudige doeltaal – voertaal. - Stel eenvoudige vragen over de leesteksten. De antwoorden moeten letterlijk uit de tekst te halen zijn. Voorbeeld: Comment s'appelle le garçon sur la photo? Il est Américain? Il est où? Il est à Paris avec qui?

Dialogen (bron A) uit het boek naspelen 1 Luisteren naar de uitspraak. 2 Woorden laten markeren die anders uitgesproken worden dan ze aanvankelijk dachten. 3 Oplezen in tweetallen. 4 Langzaam uit het hoofd leren door woorden weg te typexen (kopieer de dialoog). 5 Voor de klas spelen.

Tips spreekvaardigheid 1 Eerst Phrases-clés laten luisteren en laten leren. 2 Opdrachten nooit helemaal laten uitschrijven, het is geen schrijfvaardigheid! 3 Aantekeningen maken mag wel, kan vooral bij open opdrachten nuttig zijn. Let op dat ze niet te veel voorlezen. 4 Laat oefeningen met meer partners herhalen (ongeveer drie keer is nodig voor beklijven). 5 Gebruik de spreekcirkel (binnencirkel-buitencirkel). 6 Geef een gesprekspartner de uitwerkingen van de beide rollen. (Hij kan zijn rol voorlezen en de ander controleren/ verbeteren). 7 Bouw het op in fases van meerdere lessen.