Materie, energie en leven

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Totaal aan Ppt H1 (Am) 5 Havo.
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
B3 Glucose als grondstof
Enzymen voor de vertering
Het spijsverteringsstelsel
Voortgezette assimilatie
Verkleining van voedingsstoffen
koolhydraten: voorbeelden van koolhydraten
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
ASSIMILATIE Basisstof 3 en 4.
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
De invloed van voeding op sportprestaties
Voortgezette assimilatie =
Glucose als grondstof. Glucose ontstaat d.m.v. fotosynthese
Spijsvertering door enzymen
Organische moleculen.
Verteringsstelsel.
Voortgezette assimilatie =
Inleveren verslag opdracht 9
T4 – Voeding en Vertering
Periode 2.1 Biomoculen en enzymen..
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Koolhydraten
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
H7 Celstofwisseling.
Voortgezette assimilatie 1
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
Koolhydraten en eiwitten
1 Basisvoedingsleer Voedingsstoffen
Het verteringsstelsel
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Energie uit je eten halen
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voedingsstoffen.
Spijsvertering.
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Welvaartziekten Diabetes
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
VOEDING 31 dia’s.
T2. Voeding en Vertering B1. Voedingsmiddelen en voedingsstoffen B2. Het aantonen van voedingsstoffen B3. Gezonde voeding B4. Het verteringsstelsel van.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Week 5 Hoofdstuk 7.3.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Koolhydraten H11§3.
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Materie, energie en leven Context 1 Materie, energie en leven Hoofdstuk 3 Moleculen in levende materie

I. Te dik, te dun … risico’s van ondergewicht en overgewicht BMI boek p. 35-36 risico’s van ondergewicht en overgewicht BMI = quetelet-index

Quetelet (1796-1874) ‘de gemiddelde mens’ versus ‘vrije wil’

II. Voedingsstoffen 1. suikers (gluciden) 2. vetten (lipiden) boek p. 36-37 1. suikers (gluciden) 2. vetten (lipiden) 3. eiwitten (protëinen) 4. mineralen en vitaminen functies: energie, opbouw, hulpstoffen (enzymen)

III. Gluciden 3.1 Monosachariden = suikers = koolhydraten boek p. 38-42 = suikers = koolhydraten 3.1 Monosachariden 1) Glucose = druivensuiker zesring ‘bloedsuiker’: 0,080 tot 0,120 %

Diabetes                                                               pancreas = alvleesklier

Type 1 Diabetes = jeugddiabetes (autoimmuunziekte) 0,5%

Type 2 Diabetes =ouderdomsdiabetes (insulineresistentie) 4% (> 50j: 10%)

Type 3 Diabetes = zwangerschapsdiabetes 3%

3.1 Monosachariden 2) Fructose = vruchtensuiker zesring in fruit, in honing

3.2 Disachariden 2 glucosemoleculen 1) Maltose (= suiker in het bier) condensatiereactie: twee moleculen worden gebonden en een watermolecule wordt afgesplitst 1) Maltose (= suiker in het bier) 2 glucosemoleculen in kiemende gerst bereiding van bier

+ + = +

3.2 Disachariden 2) Lactose (= melksuiker) in dunne darm: lactase splitst melksuiker daarna opgenomen in bloed lactasedeficiëntie

3.2 Disachariden 3) Sacharose = sucrose (suiker in de keuken) glucose + fructose bietsuiker, rietsuiker

3.3 Polysachariden 1) Cellulose stevigheid van celwand planten macromoleculen of natuurlijke polymeren ontstaan door condensatiereactie tussen glucosemoleculen (honderden tot miljoenen) 1) Cellulose stevigheid van celwand planten niet afbreekbaar door mensen, wel door sommige dieren toepassing in de industrie: katoen, textiel, papier, watten

3.3 Polysachariden 2) Zetmeel in de keuken: in de voeding, als energiebron als bindmiddel in soepen, sauzen, … (maïzena) wel afbreekbaar in de keuken: als stijfsel (kleefmiddel) in de industrie:

3.3 Polysachariden 3) Glycogeen reservestof (energiebron) in spieren en lever houdt bloedsuikerspiergel op peil

3.4 Vertering van suikers di- en polysachariden afgebroken tot monosachariden door hydrolysereacties: water wordt opgenomen kauwen (enzyme amylase), maagzuur (HCl)