De metamorfose van de arbeidsmarkt in de komende 25 jaar Paul de Beer Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Demografische veranderingen: Mijn dorp over 10 jaar
Advertisements

Presentatie Laaggeletterdheid
College 2 NIP Trends in arbeid ” Senioren in de instroom of is het uitstroom? College 2 NIP, Eindhoven, 30 oktober 2009 Joost van Genabeek.
© Prof.dr Jouke van Dijk Steenwijk, 19 juni “Arbeidsmarktontwikkelingen van Steenwijkerland in relatie tot Noord-Nederland” Onderzoek in opdracht.
Havo 4: De arbeidsmarkt Hoofdstuk 1: De arbeidsmarkt op
Trends op de Vlaamse arbeidsmarkt 9 februari 2010Slotevent ERSV Limburg Wim Herremans Steunpunt Werk en Sociale Economie
De arbeidsmarkt van de metropoolregio - vijf jaar vooruitkijken- Nieuwjaarssymposium Amsterdam, 23 januari.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
Contact met gezondheidsvoorzieningen in afgelopen jaar (in % van bevolking)
Anja Paap Stichting Herrie.nu. Innoveren in de Zorg en de kansen van (ict) techniek Waarom????
Havo 4: Werk Hoofdstuk 1: Werken of vrije tijd
De Nieuwe Werknemer komt er aan! Erik de Gier Wegener Arbeidsmarktseminar 2008 Voorbode van een radicaal ander arbeidsbestel?
Wat is het probleem van de oudere werknemer?
Hoofdstuk 6 Sociale ongelijkheid.
Duurzame inzetbaarheid: extra belangrijk in een recessie
Een zorgelijke toekomst voor laaggeschoolden?
Prof. dr Jouke van Dijk Hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse
Lesbrief Arbeidsmarkt
Kennisplatform p&o 16 april 2009 Arbeidsmarkt: imago en communicatie
Armoede: meer dan te weinig inkomen? Paul de Beer Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) & De Burcht.
De economie van welzijn en geluk Paul de Beer Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)
De veranderende wereld van werk
NOA 2010 de Stentor. 2 NOA in vogelvlucht Het Nationaal Onderzoek Arbeidsmarkt (NOA) geeft antwoord op onder andere de volgende vragen: - hoe oriënteert.
Adviescommissie ‘Flexibel hoger onderwijs voor werkenden’
Demografie, human capital, en de vraag naar woningen
Zonder het ‘midden’ gaat het (nog steeds) niet Paul de Beer Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)
Uitweiding: beroepsbevolkingsgegevens
Langer doorwerken in Nederland
Markten 1 H1.
Demografische druk.
Arbeidsmarkt en rechtspositie ambtenaren
12 december 2005 Alumnikring Maastricht 1 De Arbeidsmarkt in Zuid-Limburg Dr. Frank Cörvers Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt Universiteit.
Stellingen TNO/CBS Workshop Dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt. De focus op kwetsbare groepen. 3 maart 2011.
Ouderen op de arbeidsmarkt: werkt dat?
Vergrijzing, ontgroening en bevolkingskrimp in Brabant
Departement Studiën Auteurs:Philippe Delhez Jan De Mulder Martine Druant Hélène Zimmer Seminarie: de Belgische arbeidsmarkt 6 oktober 2010 Algemene inleiding.
Publieke problemen Private oplossingen Esther van Rijswijk De Argumentenfabriek 10 mei 2007.
Arbeidsparticipatie van oudere werknemers Discussiemiddag Leeftijd en Gezondheid op het Werk Utrecht, 27 oktober 2009 Dr. Rob Gründemann, Senior Onderzoeker/Adviseur.
Woningmarkt in demografisch perspectief
Welkom in de Human Age. De Human Age, een nieuw tijdperk waarin talent….  een schaars middel wordt  de motor wordt voor economische groei ..benutten,
Krimp-en-de kleine kernen?
Wat kunnen we eraan doen?
19 September 2008 Getting you there. De veroudering bekeken door een macro- economische bril. Freddy Van den Spiegel Chief Economist - Director Public.
Maak werk van gezondheid
Werk Aanbod van arbeid.
Regionaal Arbeidsmarktbeleid & Leren en Werken Leerwerkdag d.d. 17 november 2014 Media Plaza, Utrecht Stanley Ramkhelawan, programmamanager arbeidsmarktbeleid.
Krimp beroepsbevolking betekent geen krappe arbeidsmarkt Paul de Beer Ruimteconferentie Workshop Demografische krimp en regionale economie 3 november 2009.
5.3 Heb je werk? De arbeidsmarkt is het geheel van vraag en aanbod naar werk. De vraag van arbeid komt van werkgevers. Het aanbod komt van de beroepsbevolking.
De arbeidsmarkt van morgen Biebwatch, Amsterdam, 15 januari 2008 Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht.
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
Inleiding  Veel negatieve publiciteit Hogere werkloosheid Lagere participatie  Helft allochtonen wel succesvol  Waarom lukt het de 1 wel en de andere.
Hoofdstuk 4 Bevolkingsontwikkelingen in de wijk.
Werkloos en vijftigplus: een ‘bestendige’ relatie Bron: Boussé, D. & Herrmans, W. (2010). Werkloos en vijftigplus: een ‘bestendige’ relatie. OVER.WERK.
Economische en demografische aspecten van vergrijzing Roel Beetsma MN Chair in Pension Economics Vice-decaan FEB Universiteit van Amsterdam.
| Aukje Nauta | Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid.
Het huidige mainstream-denken over economie, werk en werkloosheid - en de rol van de vakbeweging Mirjam de Rijk, publicist, auteur '51 Mythes over wat.
Zaterdag 18 juni Nota Onverkende Paden Presentatie onderwerp, copyright (c) 2007 Naar aanleiding van toezegging aan Statencie REW Vastgesteld op.
De toekomst voorspellen? Uitdagingen voor sociale zekerheid 2040 Bernard ter Haar Woensdag 8 juni 2016.
Arbeidsbemiddeling ZGP’er Prewish Ramjiawan Messi Samimi
Arbeidsmarkt in Energyport Groningen Dr. H.A.M. van Lieshout.
De gezonde ambtenaar Congres Binnenlands Bestuur
Workshop 9 februari.
De gezonde ambtenaar Congres Binnenlands Bestuur 23 maart 2017
De gezonde ambtenaar Congres Binnenlands Bestuur 1 december 2016
Goede redenen om langer door te werken Vergrijzing Kosten 1e en 2e pijler pensioenen Stijgende levensverwachting Krapte op de arbeidsmarkt Maar:
TI-Arbeidsmarkt Recessie + maatregelen TI-bedrijven
Arbeidsmarkt in Energyport Groningen
ARBEIDSMARKT.
Op weg naar structurele krapte? De Commissie Bakker revisited
VHV 35 jaar – 35 jaar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Transcript van de presentatie:

De metamorfose van de arbeidsmarkt in de komende 25 jaar Paul de Beer Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)

De arbeidsmarkt in 1982 en in 2007

Twee vragen over de vergrijzende arbeidsmarkt Slaat de verhouding tussen werkenden en niet-werkenden uit het lood? Leidt vergrijzing tot minder dynamiek, flexibiliteit en creativiteit?

De verhouding niet-werkenden – werkenden in de komende 25 jaar Groei 65-plussers Krimp werkzame bevolking jaar Overige niet-werkenden: jongeren, huisvrouwen, werklozen, arbeidsongeschikten → i/a-ratio: alle niet-werkenden t.o.v. werkenden

Basisscenario Scenario doorwerken tot 65 jaarScenario hogere participatie vrouwenCombi-scenario

De samenstelling van de werkzame bevolking in de komende 25 jaar Ouderen: vaak een vaste baan, weinig baanwisselingen … … en weinig flexibel en creatief, lagere productiviteit? → Vergrijzing van de beroepsbevolking vermindert dynamiek, flexibiliteit en creativiteit?

Samenstelling beroepsbevolking

Conclusies Vergrijzing heeft weinig effect op de houdbaarheid van de verzorgingsstaat … … en op de flexibiliteit en creativiteit van de beroepsbevolking Maar de belangrijkste veranderingen zijn niet te voorspellen …

De metamorfose van de arbeidsmarkt? Paul de Beer Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)