Het knikkerspel jeroen j van beele versie 1 15 juli 2003.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Spel: Koop een euro. Je kan een euro kopen. Mooi, maar er is wel 1 regel: De hoogste bieder krijgt de euro voor het bod, maar de laatste bieder die er.
Advertisements

Door goede gesprekken groeien
Financiering van HIC Tessa de Bruin Michiel van Hees
Asymmentrische informatie
Ondernemen in de praktijk
Optimaliseren van het assortiment
Inkomen les 17 Begrippen & 81 t/ 84
Module 6 Stop! Geen risico!?
Risico’s en gevaren van techniek
Speltheorie een techniek om situaties met strategische interacties tussen verschillende beslissingnemers te analyseren en de uitkomst te voorspellen.
AberdeenGroup surveyed 125 companies to understand their product innovation goals. Top challenges reported by these companies were: Cost pressure from.
Workshop Knallende ruzie
Het parelspel fu rni ture jeroen j van beele 22 maart 2004.
Oplossingsstrategieën
Open up een spel over openheid en rentmeesterschap beschikbaar onder de gnu public license dinsdagavond 14 sept 2004 jeroen j van beele versie 1.0.
AQUA LION Finance & Business Control
Geld & Geluk Laura Spierdijk.
Innovatieve facilitaire dienstverlening
NETWERK: 2000 bedrijven met MVO-ambitie
Werken op afstand Onderzoek in Vlaanderen Michel Walrave (UA, 2004) Catherine Misonne.
Agenda  Les 15  wkn 14 2e  hs 2.6 winst & verlies
LED’s.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Prince2 Componenten.
6 februari 2007 SPK HOE BEPAAL JE DE WAARDE VAN EEN ONDERNEMING?
Fusies - praktijkervaringen
MVO en analyse van dilemma’s
Kansen voor Samenwerken
Het parelspel fu rni ture jeroen j van beele 19 maart 2004.
Business Marketing Management
Consument Onderdeel marketing. Wat is marketing?.
Investeringsselectie
Met Stakeholders Gedeelde Visie
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
Dienst Wijken Wijkdialoog Leidsche Rijn In gesprek met bewoners en professionals over de wijkambities tot 2014.
Ethiek.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Het nut van Business Planning
Visie & Strategie.
Nike Supply Chain Management
Budgetteren H5 Omzetbelasting Ondernemer detailhandel.
Strategisch account management inleiding
Faculteit economie en bedrijfskunde COELO Gemeentelijk armoedebeleid, koopkracht en armoedeval Maarten Allers COELO Centrum voor onderzoek van de economie.
11 Diversiteit & inclusie July 30, Overzicht Diversiteit en inclusie zijn een integraal onderdeel van onze business. Het is essentieel dat u.
Introductie Systems Engineering
Anamarija Rukavina DreamDiscoverDo.  Waarom?  Onderzoek.
Presentatie titel Logistiek College 3 Rotterdam, 00 januari 2007.
SKILLS KWARTAAL 4 Kwartaal 4 les 1. Indeling kwartaal 4 WeekInhoud les Week 1Canvas business model en oefenen Week 2Theorie over schrijven technisch paper.
Organisatie en Beleid Bijeenkomst 1: Werken in een organisatie I
Plan voor uitvoering. Gebruik je boek Begin bij 8.4 de innovatiecyclus Stap 1 is eigenlijk het onderzoek wat je al gedaan hebt Je begint je ontwerp met.
Hulpvragen voor het formuleren van je eigen kernwaarden
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
ECO-CONSULT ENVIRONMENTAL ECONOMICS ________________________________________________ Meer milieu, minder kosten! ECO-CONSULT ENVIRONMENTAL ECONOMICS Hoe.
Gastvrije Social Media Communiceren met uw omgeving. twitter.com/nbovtweets facebook.com/nbovbakkerij youtube.com/nbovbakkerij.
Veranderingen en verbeteringen in het primaire werkproces realiseren. Korte omschrijving.
De winst zit in de opbrengst NINTES experience september MVO; op weg naar nieuwe opbrengsten? Henk Folkerts, Rijnconsult.
Spelregels 2013 – 2017 Zie altijd voor laatste spelregels: Blijf voor correcties de nieuwsbrief goed volgen! 1.
Maatwerk is goedkoper dan standaard GEMEENTE ROTTERDAM Bestuurs- en Concernondersteuning.
Welkom havo 4..
Welkom havo 4..
Diversiteit & Inclusie
TOON DEZE SLIDE: INLEIDING
Paragraaf 2.3 Wat willen zij dat je koopt?.
Groepsdynamica Storming
Groepsdynamica Storming
MNO’s = TNO’s = transnationale ondernemingen Productiebedrijven
Topsport en breedtesport
Een lerende en adaptieve organisatie
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 4 Profit.
Transcript van de presentatie:

het knikkerspel jeroen j van beele versie 1 15 juli 2003

inleiding het knikkerspel is een beschrijvingstaal rond –waardecreatie –belangenafweging het is geschikt als analysekader voor –optimalisatie –innovatie –behartigen lange termijnbelangen ihb ict-architectuur –duurzaam/ethisch ondernemen

filosofie de kern van het knikkerspel is de gedachte dat we veel waarde creeren maar soms ook waarde vernietigen dat we deze suboptimalisatie kunnen voorkomen door alle relevante belangen mee te wegen in onze beslissingen door gebruik te maken van welbegrepen eigenbelang door afrekening mogelijk te maken tussen betrokken belangen dat we op deze manier samenwerken kunnen stimuleren

centrale begrippen knikker stroom speelveld transformatie spelregels

knikker de knikker is een plaats waar waarde gecreeerd wordt, een knikker is dus een waardeplaats, het is de tegenhanger van de kostenplaats een knikker kan bestaan uit –doel, belang, keuze, actie op hogere niveaux –strategische keuzes op lagere niveaux –bijvoorbeeld business rules

stroom knikkers kunnen waarde aan elkaar toevoegen, dit wordt aangegeven door een stroom, een stroom is dus een waardestroom balansregel: de som van alle inkomende (positief getelde) en uitgaande (negatief getelde) stromen in een knikker is altijd nul de stroom kan maar hoeft niet noodzakelijk in euro’s gemeten te worden –een alternatief is bijvoorbeeld geluk

voorbeeld kosten klantproduxie winst 100 een knikkerweb bestaat uit knikkers en stromen het is eigenlijk een waardeketen of -netwerk

transformaties een wijziging is het –toevoegen of verwijderen van een knikker –wijzigen van de waarde van een stroom ihb het toevoegen of verwijderen van een stroom een transformatie is een verzameling wijzigingen die de balansregel respecteert enkele patronen –gesponsorde transformatie –transformatie op eigen houtje

uitgangssituatie kosten klantproduxie winst

wijziging kosten klantproduxie automa tiseren winst

gesponsord kosten klantproduxie automa tiseren winst

gesponsord kosten klantproduxie automa tiseren winst

90+8 op eigen houtje kosten klantproduxie klant tevreden winst

op eigen houtje kosten klantproduxie klant tevreden winst

voorbeelden van spelregels welke knikkers worden onderkend en welke stromen daartussen lopen wordt niet bekend gemaakt alleen managers mogen knikkers toevoegen een knikker kan schade ondervonden van een andere knikker alleen verminderen via de hierarchische lijn

speelveld een speelveld is een verzameling knikkers wiens transformaties aan dezelfde spelregels voldoen het complement van het speelveld is eigenlijk de knikker “buiten”

voorbeeld kosten klantproduxie speelveld buiten winst 100

het knikkerspel kent drie niveaux transactieniveau –uitvoeren van de acties in de knikkers betaling van uren uit opbrengst werk transformatieniveau –transformeren van het knikkerweb betaling van uren uit verbetering resultaat ontwikkelingsniveau –wijzigen van de spelregels waaronder: verleggen van de speelveldgrenzen

voorbeeld ontwikkelingsniveau klant knikker binnen het speelveld brengen milieu knikker binnen het speelveld brengen

wat is hier anders aan? als beschrijvingsmethode voegt het niks toe –(financial) control –business case –budgetten, targets, kpi's, "knoppen" het wijzigen van de spelregels is wat het interessant maakt allerlei suboptimalisaties kunnen ondervangen worden met andere spelregels

andere vragen wie is verantwoordelijk voor welke knikkers? zijn alle knikkers geexpliciteerd? zijn de stromen bekend? hoort de klant in het speelveld? –maw, als iets niet in het belang van de klant is, kan deze dan het knikkerweb transformeren?

hesse's regels of? alle knikkers en de waarden van de stromen zijn openbaar iedereen kan een knikker toevoegen en met anderen stromen overeenkomen knikkers kunnen compensatie eisen als zij schade leiden van andere knikkers knikkers zijn verhandelbaar net als aandelen –de prijs van een knikker is de waarde die de kraal toevoegt

niveau van ethisch ondernemen we kunnen niveaux van ethisch ondernemen onderscheiden –laagste niveau is straatvechten waar geen regels gelden –tussenniveau is de vrije markt merk op dat veel bedrijven/branches construxies gebruiken om vrije marktwerking ten hunnen voordele te frustreren –hoogste niveau is hesse’s regels bedrijven kunnen die ladder bestijgen

!spelen! welke knikkers zijn er? welke speelvelden zijn er en welke spelregels gelden daar? kunnen we speelvelden verleggen en spelregels wijzigen? welke andere beslissingen worden dan genomen? hoe kunnen we deze andere beslissingen aantrekkelijk maken voor de spelers?