Foucault: How do people become subjects?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Filosofie Op HAVO en VWO.
Advertisements

Lid van een organisatie en zonder schuld? Schuld, een individueel of collectief begrip Hans Wesseling.
Ethiek Welkom! Waarden & normen kritisch bekeken.
“Een reis naar Licht”.
Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde
Denk aan de sociale competentie
De regionale overheid p
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Brainport 2020 Gamaakt door: Quincy wezenberg Danique sabel Joris koolen.
De eerste mensen Paragraaf 1 Hoofdstuk 2.
culturen categoriseren: basiswaarden
Nieuwe kennis Lerend netwerk lerarenopleiding 6 september 2013 Leuven.
Ferdinand de Saussure (Genève, 26 november Vufflens-le-Château, 22 februari 1913) =
Michel Foucault ( ) De moed tot [de] waarheid “er bestaat geen vaststelling van de waarheid zonder een wezenlijke (op)stelling (position) ten opzichte.
Begrijpen, Waarheid en Denken..
Scouting 2010 Trainingen 2.0. Disclaimer Wij weten (nog) niet alles Wij baseren ons op de informatie van het projectteam van Scouting Nederland Wij zijn.
Van probleemstelling naar doelstelling
Omgaan met geschiedenis
Zijn mensen vrij of is dat een illusie?
De impact van nieuwe & social media
Existentialisme (Sartre) Hume Logisch positivisme Cultuurrelativisme
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
leerprocessen en handelingstheorie
Eerst je Bachelor, dan een baan,... en dan pas een Master Jan Bransen Onderwijsdag 2007.
Deel 1 Het managen van mensen en organi-saties.
Voorstelling 6de leerjaar
Veiligheid in het onderwijs Hans Boutellier BCN, Utrecht 20 maart 2014 Hans Boutellier BCN, Utrecht 20 maart 2014.
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Je levensreis.
Denk aan de sociale competentie
Vervolgbijeenkomst 3 Feedback geven
Discourse analyse in Cultural Studies Het herlezen van Foucault.
Kennis is Macht Bacon versus Foucault. Kennis is Macht Meditationes Sacrae l’Archéologie du Savoir Francis Bacon ( )Michel Foucault ( )
Inleiding Filosofie en Ethiek Vierde Bijeenkomst: De tweede wetenschappelijke revolutie (2) Dinsdag 28 september 2004.
Van wie is de school? … en over welke school hebben we het dan? Over de schoolleider: zetbaas of ondernemer? … en de leraar die zijn vak kwijt is. Onderwijscafé.
Hoe kunnen wij kunst benaderen in een ‘geglobaliseerde’ cultuureducatie? Lucy Cotter 2012.
Wie ben ik en zo ja hoeveel?
Racisme Dylan Duck 1BaSW C. Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Tegen racisme voor meer democratie 2.1 Tegen superioriteitsdenken, voor meer gelijkwaardigheid.
Existentialisme – stap voor stap
ANW - inductie & deductie
Alweer over de zonde … ?!.
SYMPOSIUM En nu op weg naar het taalonderwijs van de volgende honderd jaar.
Filosofie Wat is het? Waarom zou je het kiezen? Wat kun je er mee?
Nuborgh-onderwijs… …omdat elk kind verschillend leert!
De levensbeschouwelijke analyse
Inclusieve Ik & Inclusieve Samenleving Farida Farhadpour
De stem van de nieuwe topsector van maatschappelijke initiatieven Silvia de Ronde Bresser initiatiefnemer Kracht in NL 18 mei De.
PROJECT ALGEMENE VAKKEN
MEDIATHEORIE Karlijn Goossen, 2015.
thema 2 Bijeenkomst oktober 2015
Week 3: Systeemtheorie versus biologische psychologie
School en samenleving Week 5 Het algemeen belang als opvoedingsdoel.
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I Bijeenkomst 2 kwartaal 2.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Interculturele communicatie )
Klinische les medisch maatschappelijk werk
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 4
Van praktijk naar theorie: de aanpak van Dilemma.
Ontwikkelen van vakmanschap in veranderende tijden. HR netwerkbijeenkomst Tineke de Visser In voor zorg!Merel van der Ham 13 april 2016Aafje Academie.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
IK EN DE ANDER Levinas ( ). Levinas Emmanuel Levinas ( ) wordt, na een relatief lange onbekendheid gedurende zijn leven, vandaag internationaal.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Techniekfilosofie: waar komen wij vandaan? Martin Meganck KAHO St Lieven, Studiegebied Industriële Ingenieurswetenschappen KU Leuven, Centrum voor Wetenschap,
MIDDELEN OM TE PRESENTEREN.
World Understanding and Peace day
Psalm 8 Heer, wat bent U goed! U ziet alles en iedereen op de aarde.
Sociologische paradigma’s
Master in de Geschiedenis
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Wetenschap.
Transcript van de presentatie:

Foucault: How do people become subjects? Poststructuralisme Foucault: How do people become subjects?

Wat volgt er op het Structuralisme? Geertz cultureel relativisme: middels thick description de aard van een cultuur achterhalen Foucault poststructuralisme: middels kritische analyse achterhalen hoe die structuur tot stand komt

Hoe ontstaat het domein van de begrippen Hoe ontstaat het domein van de begrippen? dialectiek en differentiedenken Kennis vormt zich in de kritiek Drie kritieken van Kant: negatief in de zin dat denken begint bij bevragen Dialectiek van Hegel: kritiek als stap naar vooruitgang Dialectiek van Marx: Hegel toepassen op sociale economie Negatieve dialectiek van Frankfurter Schule: na Auswitz geen vooruitgang meer te denken

Na mei ‘68 Deleuze, Lyotard, Rorty, Levinas… Derrida: Foucault: Deconstructie: kritiek als ethiek. In de afbraak zit ‘always already’ de opbouw. Foucault: Archeologie: laat de bronnen spreken Genealogie: herken de wijze waarop het vertoog verschuift, waarop kennis verschuift en dus macht aan het werk is.

Foucault: Wij victorianen

Foucault en Macht Madness and Civilization Birth of the Clinic Discipline and Punish The Order of Discourse The History of Sexuality

The Subject and Power Foucault ontwikkelt theorie noch methode Zoekt naar wijze waarop de mens in een samenleving wordt gevormd, en zichzelf vormt. Luistert naar hoe met het vertoog de mens zijn omgeving vormgeeft en hoe hij wordt vormgegeven

Hoe wordt het Subject gemaakt? Benoemen: door objectiverende manier waarop er over het subject wordt gesproken. (Taalkunde, economie, biologie). Mensbeeld wordt benoemd. Ordenen: door onderscheid te maken tussen sane en insane, man en vrouw, wit en zwart. Internaliseren: we denken zelf dat we volledig zelfstandige rationele wezens zijn.

Voorbeeld: strategie van de Christelijke kerk en die van de moderne Natiestaat Doel is individuele verlossing in de komende wereld. Geeft niet slechts orders; herder moet bereid zijn zich te geven voor de kudde. Kijkt niet slechts naar gemeenschap maar naar ieder individu op zich. Moderne natiestaat als articulatie van pastorale macht; Richt zich op deze wereld Herders worden overheidsdienaren Ontwikkeld een veelheid aan tactieken; op familie (nuclear familie), gezondheidszorg (volksgezondheid), onderwijs (vaderlandse geschiedenis), psychiatrie (stoorzenders uit de samenleving).

Hoe macht te bestuderen? Machtsstrategieën zijn geen begrensde ontwikkelingen Kijk naar machtsstrategieën pur sang Foucault voorbeeld; ziekenhuis niet kijken om economie maar om wijze waarop menselijk lichaam wordt gecontroleerd. Machtsstrategieën zijn praktijken. Geen grote gedachte, geen doemdenken. NORMALISEREN Machtsstrategieën zijn buitengewoon individualistische ontwikkelingen. Machtsstrategieën zijn sterk verwikkeld met kennis Machtsstrategieën presenteren ons uiteindelijk vragen als: Wie zijn we?

Iedere machtsrelatie dient te voldoen aan de volgende eisen; Systeem van differentiaties als voorwaarde en resultaat. Machtsrelaties gebruiken hierarchie, profijt. Middelen om macht uit te oefenen. (wetboek heeft juristen nodig) Vormen van institutionalisering Graden van rationalisering

Archeologie en Genealogie betekent (toch een methode?): Alles als integraal geconstrueerd geheel beschouwen Op zoek naar codes en conventies die waarheid en kennis produceren Ontsluier de machtsrelaties en de manieren waarop subjectiviteit wordt geproduceerd.