Thema 2: Voeding en Vertering Basisstof 2: Gezonde voeding Basisstof 3: Hoeveel moet je eten en drinken
Gezonde voeding Gezonde voeding is nodig voor een goede gezondheid. (Duh…) Maar wat is gezonde voeding eigenlijk? En wat is een gezond eetpatroon?
Lijnen? Wanneer doe je dat? Hoe doe je dat op een gezonde manier?
Voedingscentrum Geeft voorlichting over voedsel en voeding aan de bevolking van Nederland. Doel: Consument: gezonde, duurzame keuzes maken Producent: gezonde, duurzame keuzes aanbieden Neem het met een korreltje zout…
Voedingswijzer Een handleiding voor gezonde voeding. Vier groepen voedingsmiddelen, ingedeeld naar hoofdkenmerken: - Groep 1: Koolhydraten - Groep 2: Vitamine C - Groep 3: Eiwitten - Groep 4: Vetten - (Groep 5: vocht) Een aantal ‘spelregels’, bijvoorbeeld: - Gevarieerd eten - Groep 1 en 2 als basis - 1,5 liter vocht per dag
Groep 1: Koolhydraten Brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten, couscous, etc. Levert vooral: zetmeel en voedingsvezel Daarnaast ook: plantaardige eiwitten, vitamines en mineralen. Kies het liefst volkoren producten.
Groep 2: Vitamine C Groenten en fruit Levert vooral vitamine C en voedingsvezel Kies het liefst biologisch en zo vers mogelijk
Groep 3: Eiwitten Melk, kaas, vlees, vis, ei, soja Levert vooral: dierlijke eiwitten Maar ook: vitamines en mineralen
Groep 4: Vetten Olie, boter, noten, enz. Levert vooral: vetten en vitamines Liever plantaardige dan dierlijke vetten.
Gezond? We zien door de bomen het bos niet meer… - Vet? - Suiker? - Granen? - Zuivel? - Soja? - E-nummers? - “light” producten Luister naar je lichaam! Wees kritisch.
Hoeveel moet je eten? Voedsel levert energie. Energie wordt gemeten in Joule (J). Hoeveel energie? Afhankelijk van: - Leeftijd - Geslacht - Lichaamsgrootte - Lichaamssamenstelling - Lichamelijke inspanning Teveel energie: opslag als reserve onder de huid
BMI Quetelet-index Bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. BMI index = kilogram / (lengte * lengte) BMI tussen 18 en 25 = gezond Niet voor iedereen van toepassing!