Thema 2: Voeding en Vertering

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
VOEDING EN REUMA.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding en bewegen!.
De actieve voedingsdriehoek
De PABO student, die de juiste voeding kent!
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
Hoe zit het ook alweer? 4 groepen 4 vragen 4 antwoorden
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
De voedsel en kracht quiz
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Wat voedt jou deel 1..
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Koolhydraten
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
VOEDING EN DIABETES.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voeding & Vertering.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Quiz De voedingsdriehoek. 1. Welke groep uit de voedingsdriehoek heb je eigenlijk niet nodig?  A) Lichaamsbeweging  B) Groenten en fruit  C) De restgroep.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Groen op je bord.
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Transcript van de presentatie:

Thema 2: Voeding en Vertering Basisstof 2: Gezonde voeding Basisstof 3: Hoeveel moet je eten en drinken

Gezonde voeding Gezonde voeding is nodig voor een goede gezondheid. (Duh…) Maar wat is gezonde voeding eigenlijk? En wat is een gezond eetpatroon?

Lijnen? Wanneer doe je dat? Hoe doe je dat op een gezonde manier?

Voedingscentrum Geeft voorlichting over voedsel en voeding aan de bevolking van Nederland. Doel: Consument: gezonde, duurzame keuzes maken Producent: gezonde, duurzame keuzes aanbieden Neem het met een korreltje zout…

Voedingswijzer Een handleiding voor gezonde voeding. Vier groepen voedingsmiddelen, ingedeeld naar hoofdkenmerken: - Groep 1: Koolhydraten - Groep 2: Vitamine C - Groep 3: Eiwitten - Groep 4: Vetten - (Groep 5: vocht) Een aantal ‘spelregels’, bijvoorbeeld: - Gevarieerd eten - Groep 1 en 2 als basis - 1,5 liter vocht per dag

Groep 1: Koolhydraten Brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten, couscous, etc. Levert vooral: zetmeel en voedingsvezel Daarnaast ook: plantaardige eiwitten, vitamines en mineralen. Kies het liefst volkoren producten.

Groep 2: Vitamine C Groenten en fruit Levert vooral vitamine C en voedingsvezel Kies het liefst biologisch en zo vers mogelijk

Groep 3: Eiwitten Melk, kaas, vlees, vis, ei, soja Levert vooral: dierlijke eiwitten Maar ook: vitamines en mineralen

Groep 4: Vetten Olie, boter, noten, enz. Levert vooral: vetten en vitamines Liever plantaardige dan dierlijke vetten.

Gezond? We zien door de bomen het bos niet meer… - Vet? - Suiker? - Granen? - Zuivel? - Soja? - E-nummers? - “light” producten Luister naar je lichaam! Wees kritisch.

Hoeveel moet je eten? Voedsel levert energie. Energie wordt gemeten in Joule (J). Hoeveel energie? Afhankelijk van: - Leeftijd - Geslacht - Lichaamsgrootte - Lichaamssamenstelling - Lichamelijke inspanning Teveel energie: opslag als reserve onder de huid

BMI Quetelet-index Bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. BMI index = kilogram / (lengte * lengte) BMI tussen 18 en 25 = gezond Niet voor iedereen van toepassing!