Screenen op ondervoeding in het revalidatiecentrum Voedingsassistenten Afdeling Diëtetiek Naam diëtist
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding
Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht Wat is ondervoeding? Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht bij ziekte
Hoe groot is het probleem? In (naam instelling) blijkt 1 op de… van de opgenomen patiënten ondervoed te zijn Daarnaast blijkt 1 op de… risico op ondervoeding te lopen Dit blijkt uit recent onderzoek dat uitgevoerd is in 2010
Gevolgen van ondervoeding Verminderde wond-genezing / toename kans decubitus Afname gewicht en spiermassa Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Hogere mortaliteit Ondervoeding Langere opnameduur Meer kans op complicaties Afname kwaliteit van leven Hogere kosten behandeling
Screeningsinstrument SNAQ65+ (geschikt voor revalidatie)
Screenen op ondervoeding Implementatie screeningsinstrument Betrokken: Verpleging Voedingsassistenten Diëtist Arts Keuken Doel: vroegtijdige herkenning en behandeling van ondervoeding
Uitslag screening
Rol voedingsassistent Ontvangt screeningsuitslag via verpleging indien score oranje of score rood Taak: inzetten van tussentijdse verstrekkingen vanaf het moment dat de patiënt wordt aangemeld bij de voedingsassistent Tip: maak een overzicht van de beschikbare energie en eiwitrijke extra verstrekkingen en hang deze op een opzichtige plaats in de (afdelings)keuken
Tussentijdse verstrekkingen Start 3x per dag met een energie- en eiwitrijke tussentijdse verstrekking Gevarieerd aanbod Keuze uit voorbeeldlijst Let op: dieetafwijkingen (bijv. alleen dik vloeibare voeding, alleen zachte voeding) Diëtist beoordeelt het aanbod bij het eerste consult Tip: maak een overzicht van de beschikbare energie en eiwitrijke extra verstrekkingen en hang deze op een opzichtige plaats in de (afdelings)keuken
Drinkvoeding Kant-en-klare drank in een flesje (of pakje) Als vervang van normale dagelijkse voeding of als aanvulling hierop Bevat naast energie en vocht alle belangrijk voedingsstoffen Assortiment instelling (denk aan onderscheid energierijk, eiwitrijk, yoghurtbasis, vruchtensapbasis) Uitleg: 6-7 pakjes op een dag kan normale dagelijkse voeding volledig vervangen Ondervoeding in revalidatiecentra
Afronding Vragen?
Literatuur www.stuurgroepondervoeding.nl Intranet instelling