Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LESSEN OVER ETEN & DRINKEN
Advertisements

Casus de heer van den Burg
Wat is een goede warme maaltijd?
Wanneer spreek je van genoeg goede voeding
Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
Jacqueline van den Broek, diëtist UMC St Radboud Nijmegen
Pech…een PEG…? diëtisten Cystic Fibrosis Centrum Utrecht
Gevolgen Verminderde weerstand  sneller ziek
Hinke Kruizenga Amersfoort, 13 november 2009
Synchroniseren adem & beweging
Ondervoeding in het ziekenhuis vraagt om een helder beleid
Verminderde voedingstoestand bij kanker: sarcopenie, cachexie en wasting Susanne Blauwhoff-Buskermolen diëtist-onderzoeker VU medisch centrum.
definitie – prevalentie – gevolgen
Voorjaar 2009 Voorjaar 2011 Peiling 40 project ziekenhuizen
Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding
(Onder)voeding Bertus van Dijk, huisarts
Klinische les *** Ondervoeding op de polikliniek en dagbehandeling
Esther Heijkoop Diëtist MCA
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
Programma 2.11 & 3.11 Inleiding Inventarisatie knelpunten
Vroege herkenning en behandeling van
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
SNAQ, een zaak van gewicht
Screeningsinstrument Behandeling
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Meneer en mevrouw de Bruin
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Globale monitoring van de voedingsintake
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding.
Aanleiding onderzoek Ondervoeding sinds 2010 prestatie indicator (PI) voor revalidatiecentra Advies in PI: gebruik de SNAQ om te screenen Vragen van de.
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Casus: mevrouw Pieterse
Vroege herkenning en behandeling van
SNAQ aangepast voor verpleeghuizen SNAQ (NURSING HOMES) = SNAQ aangepast voor verpleeghuizen NH.
Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist
Wie kent de LESA Ondervoeding?
Inhoud Achtergrond ondervoeding Herkennen van ondervoeding
7.1 Registratievragen voor een meetperiode
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
Voeding en veroudering: verlies of winst?
VUmc Basispresentatie
Ziekte-specifieke voedingen
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek
“Tijdig spreken over levenseinde”
Klinische les Voeding & vitamines
Camille Coussée 1 BaTP B2 DEPRESSIE PREVENTIE.  Betekenis: voorkomen van een ziekte  Doel:  meer kwaliteit van leven  mensen minder/korter ziek 
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Screening Kwetsbaarheid Onderdeel van Serious soaps over ouderen Verzorgenden Versie
VPH Les 5.
Wat is het? Ondervoeding Voedingstoestand waarbij sprake is van een tekort of disbalans van energie, eiwit en/of andere voedingsstoffen, die leidt tot.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Ondervoeding bij ouderen
Effect van voeding op gezonde leefstijl bij longziekten
Voeding in de palliatieve fase
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
De knop om!!!!!.
Is dit een probleem in Nederland?
Ondervoeding in de huisartsenpraktijk
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
Voeding bij de ziekte van Parkinson
Inge Cantatore, zelfstandig gevestigd dietist
Behoud van kwaliteit van leven en functionaliteit
Transcript van de presentatie:

Screenen op ondervoeding in het revalidatiecentrum Verpleging Afdeling Diëtetiek Naam diëtist

Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Meet en weet methode Afronding

Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht Wat is ondervoeding? Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht bij ziekte

Definitie ondervoeding Slechte voedingstoestand: BMI ≤ 18.5 (≤ 20 bij 65+) en / of > 10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden en / of > 5% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste maand Matige voedingstoestand: BMI > 18.5 (20-22 bij 65+) en / of 5-10% gewichtsverlies in de laatste 6 maanden

Ondervoeding in (naam instelling) In (naam instelling) blijkt …% van de opgenomen patiënten ondervoed te zijn Daarnaast blijkt …% risico op ondervoeding te lopen Dit blijkt uit recent onderzoek dat uitgevoerd is in 2010

Gevolgen van ondervoeding Verminderde wond-genezing / toename kans decubitus Afname gewicht en spiermassa Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Hogere mortaliteit Ondervoeding Langere opnameduur Meer kans op complicaties Afname kwaliteit van leven Hogere kosten behandeling

Neerwaartse spiraal bij ongewenst gewichtsverlies Ziekte / herstel Verminderde inname Verhoogde behoefte Daarom is het belangrijk om snel te starten met een adequate behandeling Gewichtsverlies (verlies spiermassa)

Screeningsinstrument SNAQ65+ (geschikt voor revalidatie)

Ondervoeding in revalidatiecentra

Ondervoeding in revalidatiecentra

Wie zijn betrokken bij de uitvoering? Verpleging Voedingsassistent Diëtist Arts Keuken

Rol verpleging Screenen bij opname Gewichtsverloop navragen Bovenarmomtrek meten Vragen stellen over functionaliteit Juiste actie ondernemen aan de hand van screeningsuitslag (groen, oranje, rood) Verstrekken tussendoortjes (in samenwerking met voedingsassistent)

Instructies meten bovenarmomtrek Instructies kunnen worden gegeven aan de hand van voordoen voor de groep

Bovenarmomtrek Oefening: meten van de bovenarmomtrek bij elkaar

Behandelbeleid – actie verpleging Wat te doen bij: score groen Geen voedingsinterventie Patiënt 1x per week wegen

Behandelbeleid – actie verpleging Wat te doen bij: score oranje Informatiefolder meegeven Starten met 3x per dag een tussentijdse energie- en eiwitrijke verstrekking (in samenwerking met voedingsassistent) Patiënt 1x per week wegen Consult diëtist afhankelijk van gewichtsverloop Laatste cursieve puntje: kan per instelling verschillen

Behandelbeleid – actie verpleging Wat te doen bij: score rood Schakel diëtist in binnen 1 werkdag na screenen Informatiefolder meegeven Starten met 3x per dag een tussentijdse energie- en eiwitrijke verstrekking (in samenwerking met voedingsassistent) Patiënt 1x per week wegen

Tussentijdse verstrekkingen Start 3x per dag met een energie- en eiwitrijke tussentijdse verstrekking Energie: om eiwit te benutten Eiwit: voorkomen spierafbraak Overzicht van assortiment dat in de instelling kan worden aangeboden; voorbeeld: Volle (chocolade)melk Volle kwark Blokjes kaas, plakjes worst Bouwsteentje

Meet en weet methode Manier om eenvoudig de intake te beoordelen Aan de hand van een puntensysteem is zichtbaar of de patiënt voldoende binnenkrijgt Elk eetmoment

Meet en weet methode

Meet en weet methode

Afronding Vragen?

Literatuur www.stuurgroepondervoeding.nl Intranet instelling