Screenen op ondervoeding in het revalidatiecentrum Verpleging Afdeling Diëtetiek Naam diëtist
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Meet en weet methode Afronding
Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht Wat is ondervoeding? Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht bij ziekte
Definitie ondervoeding Slechte voedingstoestand: BMI ≤ 18.5 (≤ 20 bij 65+) en / of > 10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden en / of > 5% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste maand Matige voedingstoestand: BMI > 18.5 (20-22 bij 65+) en / of 5-10% gewichtsverlies in de laatste 6 maanden
Ondervoeding in (naam instelling) In (naam instelling) blijkt …% van de opgenomen patiënten ondervoed te zijn Daarnaast blijkt …% risico op ondervoeding te lopen Dit blijkt uit recent onderzoek dat uitgevoerd is in 2010
Gevolgen van ondervoeding Verminderde wond-genezing / toename kans decubitus Afname gewicht en spiermassa Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Hogere mortaliteit Ondervoeding Langere opnameduur Meer kans op complicaties Afname kwaliteit van leven Hogere kosten behandeling
Neerwaartse spiraal bij ongewenst gewichtsverlies Ziekte / herstel Verminderde inname Verhoogde behoefte Daarom is het belangrijk om snel te starten met een adequate behandeling Gewichtsverlies (verlies spiermassa)
Screeningsinstrument SNAQ65+ (geschikt voor revalidatie)
Ondervoeding in revalidatiecentra
Ondervoeding in revalidatiecentra
Wie zijn betrokken bij de uitvoering? Verpleging Voedingsassistent Diëtist Arts Keuken
Rol verpleging Screenen bij opname Gewichtsverloop navragen Bovenarmomtrek meten Vragen stellen over functionaliteit Juiste actie ondernemen aan de hand van screeningsuitslag (groen, oranje, rood) Verstrekken tussendoortjes (in samenwerking met voedingsassistent)
Instructies meten bovenarmomtrek Instructies kunnen worden gegeven aan de hand van voordoen voor de groep
Bovenarmomtrek Oefening: meten van de bovenarmomtrek bij elkaar
Behandelbeleid – actie verpleging Wat te doen bij: score groen Geen voedingsinterventie Patiënt 1x per week wegen
Behandelbeleid – actie verpleging Wat te doen bij: score oranje Informatiefolder meegeven Starten met 3x per dag een tussentijdse energie- en eiwitrijke verstrekking (in samenwerking met voedingsassistent) Patiënt 1x per week wegen Consult diëtist afhankelijk van gewichtsverloop Laatste cursieve puntje: kan per instelling verschillen
Behandelbeleid – actie verpleging Wat te doen bij: score rood Schakel diëtist in binnen 1 werkdag na screenen Informatiefolder meegeven Starten met 3x per dag een tussentijdse energie- en eiwitrijke verstrekking (in samenwerking met voedingsassistent) Patiënt 1x per week wegen
Tussentijdse verstrekkingen Start 3x per dag met een energie- en eiwitrijke tussentijdse verstrekking Energie: om eiwit te benutten Eiwit: voorkomen spierafbraak Overzicht van assortiment dat in de instelling kan worden aangeboden; voorbeeld: Volle (chocolade)melk Volle kwark Blokjes kaas, plakjes worst Bouwsteentje
Meet en weet methode Manier om eenvoudig de intake te beoordelen Aan de hand van een puntensysteem is zichtbaar of de patiënt voldoende binnenkrijgt Elk eetmoment
Meet en weet methode
Meet en weet methode
Afronding Vragen?
Literatuur www.stuurgroepondervoeding.nl Intranet instelling