SNAQ, een zaak van gewicht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LESSEN OVER ETEN & DRINKEN
Advertisements

Casus de heer van den Burg
Wat is een goede warme maaltijd?
Wanneer spreek je van genoeg goede voeding
Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Presentatie Rugby-Academy 26 november 2012
Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
Homeride 2014 hoe zit het met de voeding?
Jacqueline van den Broek, diëtist UMC St Radboud Nijmegen
Gezonde voeding.
Gevolgen Verminderde weerstand  sneller ziek
Hinke Kruizenga Amersfoort, 13 november 2009
Ondervoeding in het ziekenhuis vraagt om een helder beleid
Restaurantje In de kleutergroepen maken we gebruik van het Restaurantje. De hulpjes zetten de bakken met eten en drinken op de restaurant tafel. Ze zetten.
GE 2012 Martini-nascholing Groningen, 19 april 2012
definitie – prevalentie – gevolgen
Vroegtijdige herkenning & behandeling van ondervoeding
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
(Onder)voeding Bertus van Dijk, huisarts
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
Klinische les *** Ondervoeding op de polikliniek en dagbehandeling
Voeding en bewegen!.
Dieetbehandeling bij leverfalen
Anita Tump, diëtist Diëtheek
Programma 2.11 & 3.11 Inleiding Inventarisatie knelpunten
Vroege herkenning en behandeling van
Inhoud Waarom is ondervoeding een probleem? Herkennen van ondervoeding
Screeningsinstrument Behandeling
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Meneer en mevrouw de Bruin
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen
Globale monitoring van de voedingsintake
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Afronding.
Aanleiding onderzoek Ondervoeding sinds 2010 prestatie indicator (PI) voor revalidatiecentra Advies in PI: gebruik de SNAQ om te screenen Vragen van de.
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ screeningsinstrument
Casus: mevrouw Pieterse
Vroege herkenning en behandeling van
SNAQ aangepast voor verpleeghuizen SNAQ (NURSING HOMES) = SNAQ aangepast voor verpleeghuizen NH.
Ondervoeding en de SNAQRC Afdeling Dietetiek – Naam dietist
Inhoud Achtergrond ondervoeding Herkennen van ondervoeding
7.1 Registratievragen voor een meetperiode
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
Voeding en veroudering: verlies of winst?
Ziekte-specifieke voedingen
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Optimale voeding en conditieverbetering bij longziekten
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
Gonnie Staaks tel
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Ondervoeding bij ouderen
Voeding alimentación Door Geerte Plas.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Ondervoeding bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie
Is dit een probleem in Nederland?
Signaleren van ondervoeding bij dementie
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
Inge Cantatore, zelfstandig gevestigd dietist
Transcript van de presentatie:

SNAQ, een zaak van gewicht

Onderwerpen Ondervoeding De SNAQRC Meet- en weet wat je cliënt eet Wat is het? Wat zijn de gevolgen? Hoe vaak komt het voor? Wat te doen tegen ondervoeding? De SNAQRC Hoe werkt het? Oefenen Meet- en weet wat je cliënt eet

Wat is ondervoeding? Een bewoner is: Ernstig ondervoed (= slechte voedingstoestand) bij BMI ≤ 20 (gewicht/lengte²) > 10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden 5-10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste maand. Matig onvervoed (= matige voedingstoestand) bij: BMI 20,1-22 5-10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden.

Gevolgen van ondervoeding Verminderde wondgenezing/ toename kans decubitus Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Afname gewicht en spiermassa Ondervoeding Langere opnameduur Hogere mortaliteit Meer kans op complicaties Afname kwaliteit van leven Hogere behandelingskosten

Ongewenst gewichtsverlies geeft neerwaartse spiraal Ziekte  Complicaties  Inname  Behoefte  Gewicht (vet vrije massa) 

Hoe vaak komt het voor? Screening 2001,2004,2005,2006 Ziekenhuizen 25-40% Polikliniek 10-15% Verpleeghuis / verzorgingshuis 20-30% Thuiszorg 10-15% Revalidatie 25% Psychiatrie 15-20%

Wat te doen tegen ondervoeding? Signalering d.m.v. observeren, rapporteren, meten en screenen! Adequate aanpak na de signalering

SNAQRC Questionnaire Residential Care verzorgingshuizen SNAQRC = Short Nutritional Assessment Questionnaire Residential Care SNAQRC = Screening voor ondervoeding SNAQRC = speciaal ontworpen voor de verpleeg- en verzorgingshuizen SNAQRC = wetenschappelijk bewezen SNAQRC = stoplichtsysteem

SNAQRC

Wie zijn betrokken bij de uitvoering? Verzorgende Voedingsassistente Arts Diëtist Keuken/ winkel

SNAQRC screening & behandelplan Screening bij opname en voor ieder MDO 2 - 3 x tussentijdse verstrekking Aanmaken zorgdoel Meet een Weet invullen 1x per maand wegen + screening herhalen Melden bij arts voor eventueel inschakelen diëtetiek Geen actie Vermelden in zorgdossier/ zorgplan Bij nieuw MDO screening herhalen 1 x per 1-3 maanden wegen 2 - 3 x tussentijdse verstrekking Aanmaken zorgdoel Meet en Weet invullen 1 x per maand wegen + screening herhalen Oranje score melden bij de arts Optimaliseren voedingsbehandeling 11

Assortiment Snacks voor de SNAQRC Volle chocolademelk (200ml) Fristi (250 ml) Goede morgen drinkontbijt (250 ml) Schaaltje vla (150-200ml) + slagroom Pudding (125ml) Mona Boordevol (150ml) Huzarenslaatje (Johma) Eierslaatje (Johma) Liga milkbreak (2 stuks) Oreo koekjes (pakje 2 stuks) Krentenbol + margarine + kaas (eventueel suiker i.p.v. kaas) Kaasstaafjes Tijdstippen: 8:00uur ontbijt (+ evt. snack) 10:00uur snack 12:00uur warme maaltijd 15:00uur snack 18:00uur 2e broodmaaltijd (+ evt. snack) 20:00uur snack

Oefenen SNAQRC Casus 1 Bepaal de SNAQ score van mevrouw en wat er moet Mevrouw Jansen wordt in AB opgenomen na een collumfractuur. Mevrouw is na de operatie erg misselijk geweest. Hierdoor heeft ze een verminderde eetlust. Mevrouw eet zelfstandig. Daarnaast is haar gewicht de afgelopen 2 weken gedaald van 81kg naar 77kg. Haar lengte is 1,69m. Bepaal de SNAQ score van mevrouw en wat er moet gebeuren.

Oefenen SNAQRC 2 Casus 2 Meneer de Graaf wordt in AB opgenomen na een CVA. Meneer heeft in het Ziekenhuis sondevoeding gehad, maar eet nu weer normale maaltijden. Meneer is 1,5kg afgevallen in de afgelopen week. Daarvoor was zijn gewicht stabiel. Meneer weegt nu 75kg bij een lengte van 1,65m. Meneer heeft een verminderde eetlust en is volledig afhankelijk van hulp om te eten en te drinken. Bepaal de SNAQ score van meneer en wat er moet gebeuren.

Oefenen SNAQRC 3 Casus 3 Mevrouw Van Vliet wordt in AB opgenomen i.v.m. verzwakking na chemotherapie voor darmkanker. Mevrouw weegt 51kg bij een lengte van 1,65m. Mevrouw eet zelfstandig, maar heeft wel een verminderde eetlust. Mevrouw is niet afgevallen. Bepaal de SNAQ score van mevrouw en wat er moet gebeuren

Meet- en weet methode Doel: Globaal de inname van de cliënt in kaart brengen Uitleg aan de hand van de poster + dagoverzicht

Oefenen meet en weet Voorbeelddagmenu: Ontbijt - 1 snee brood, besmeerd met margarine en jam - 1 beker thee Tussendoor - 1 beker melk en 1 kop koffie Middagmaaltijd - 2 snee brood, besmeerd met margarine en kaas - 1 beker melk Tussendoor - 2 kopjes thee Avondmaaltijd - 1 aardappel, 1 opscheplepel groenten, ½ stukje vlees - dessert ‘s Avonds - 1 beker chocolademelk

Oefenen meet en weet 2 Voorbeelddagmenu: Ontbijt - 1 kom pap - 1 beker thee Tussendoor - 2 kopjes koffie Middagmaaltijd - 1 snee brood, besmeerd met margarine en kaas - 1 beker melk Tussendoor - 2 kopjes thee Avondmaaltijd - 1 aardappel, 1 opscheplepel groenten, jus - dessert ‘s Avonds - 1 beker chocolademelk

www.stuurgroepondervoeding.nl