Werkgroep deskundigheidsbevordering

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs
Advertisements

Het venijn zit in de staart Ede, 29 maart 2007 Door inzicht meer uitzicht in de chronische fase Prof.dr. Trudi van den Bos, AMC Symposium Het venijn zit.
Activiteiten afasie regio Utrecht
Mijn huis is……..mijn thuis
Een hersenletsel; 3 jaar later
Voorstelling Bednet. Bednet : 5 jaar Bednet  Door de ziekte of het ongeval zelf  Lichamelijke of psychische problemen  Vaak zware.
Netwerk Palliatieve Terminale Zorg regio Oss-Uden-Veghel
Welkom Tweede openbare casuïstiekbespreking 2012
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
1 UITGAAN VAN POTENTIES WERKEN AAN EXCELLENTE KINDEROPVANG.
BIJEENKOMST CONTACTPERSONEN NAH ZUIDOOST BRABANT 25 NOVEMBER 2008 CVA-KETEN EN NAH-NETWERK: DOOR VERBINDING STERKER! JOKE DRIESSEN EN DOMINIQUE DEN.
De Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB)
Het Kennisnetwerk EVC in Nederland OESO seminarie Brussel, 31 Januari 2008 Erik Kaemingk Directeur
Onderwijsprotocol voor leerlingen met een NAH Terug naar je school na hersenletsel ‘Het Venijn zit in de staart’’ 31 maart 2011 René Steinmann.
Welkom op de Ouderavond klas 4
Met een beperking van het V(MB)O naar het MBO
Hét aanspreekpunt voor uitwisseling van zorgcommunicatie Regionaal ZorgCommunicatie Centrum Het verhogen van de kwaliteit van patiëntenzorg door het initiëren,
JONGEREN en DRUGS van kennismaking tot verslaving
Project Intensieve Praktijkbegeleiding Workshop 8 februari 2007 Cor van Waveren ROC Friese Poort.
Gebieden als Powerpoint shapes
Een aanzet tot deeltijdbehandeling
Werkgeheugenproblemen bij jongeren met niet-aangeboren hersenletsel
Open de luiken! Over de noodzaak van (regionale) samenwerking
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Breuken-Vereenvoudigen
Contactdag palliatieve zorg regio noordoost Overijssel
Inzicht in de werking van het Centrum voor Cardiale Revalidatie
Cliënt Volg Systeem Niet Aangeboren Hersenletsel MEE IJsseloevers
Terug naar huis José van der Weide, projectleider NAH Pluryn
Coördinatoren bijeenkomst 11 april 2013
Hersenletsel.nl De nieuwe patiëntenvereniging voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel:
Deskundigheidsbevordering palliatieve zorg
Stichting Provinciaal Coördinatiepunt NAH Zuid Holland
Samen Sterk in het Buitengebied Verkenning regio Midden en West Rob Segers Provincie Noord-Brabant 3 december Samen Sterk in het Buitengebied.
Naschoolse Dagbehandeling:
Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (Hulp aan Huis)
Niet aangeboren hersenletsel circuit
Project Regionalisatie Ketenzorg
Regionalisatie Oost Brabant
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
opleiding : Onderwijs Assistent
Voorlichting Kellebeek College
Palliatieve zorg thuis
Informatie: gedragsproblemen.wikidot.com Leer - en gedragsproblemen.
Dr Harriette Verwey, cardioloog
Stand van zaken & Beheersstructuur
MEE maakt meedoen mogelijk
Nieuwe kwalificatiestructuur MBO
ZORG VOOR ALLE LEERLINGEN DOOR ZORG VOOR ELKE LERAAR
De toekomst van de (specialist) Ouderengeneeskunde
Servicecentrum Studie en Beroep Jenny Marijnissen Peggy Brocatus
Communicatie. Herstel na hersenletsel Lichamelijk Voor iedereen anders Altijd veranderingen en beperkingen Gevolgen.
Kwaliteitsimpuls langdurende Zorg Hoe kom je aan de juiste mensen met de juiste competenties ?
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
GOOD PRACTICE Sporten na revalidatie. Waarom “Move 2 Live”
Zorgmijding in de verstandelijke gehandicaptenzorg Jannie Boomsma, december 2008.
Opnieuw licht op de zaak CVA Nazorgdagen. Waarom? Opnieuw licht op de zaak! Informatie is weggezakt Nieuwe vragen zijn ontstaan Lotgenotencontact (ook.
Implementatie JGZ-richtlijnen binnen STMG. Implementatie richtlijnen Richtlijnen op Intranet STMG Scholing artsen en verpleegkundigen Verdieping via E-learning.
Aanbevelingen voor ketenzorg bij GHB- gerelateerde problemen Actuele situatie in twee regio’s in Nederland in kaart gebracht.
Inleiding Toenemende vergrijzing, ook bij ouderen met een beperking
Informatiesessie Opstart Regionale Psychologenkringen
Visie op duurzame gezondheid en zorg in de regio in 5 uitgangspunten
Het Kennisnetwerk EVC in Nederland
Samen optrekken in de zorg voor hart- en vaatziekten
Keuzedelen Ontdek de kansen voor zorgorganisaties
Opnieuw licht op de zaak
JGZ en de Ouder – en Kind teams in Amsterdam
Profiel- en keuzedelen kiezen
Patiënt Keten dementie Palliatief Netwerk Wondzorg Geriatrisch Netwerk
Coördinator Hersenletsel Zeeland
Transcript van de presentatie:

Werkgroep deskundigheidsbevordering Scholingsplan Werkgroep deskundigheidsbevordering Zuidoost Brabant en AXON leertrajecten Ik denk niet dat we het expliciet over Nah hoeven te hebben, dat is voor u over het algemeen al wel een bekend begrip. Maar als je bijvoorbeeld denkt aan hersenbloeding, traumatisch hersenletsel t.g.v. een ongeluk, zuurstofgebrek met hersenletsel tot gevolg en tumoren met hersenbeschadiging, Wie heeft dan iemand met niet aangeboren hersenletsel in zijn familie of vriendenkring, collega’s. Ik bedoel dus niet patiënten of cliënten, maar echt in het eigen sociale netwerk. Iedereen kent wel iemand met NAH. En … hoe gaat het met ze?

Leo Brederveld Directeur AXON leertrajecten Voorzitter College van Advies van het CCE Nederland Voorzitter van de adviesraad NAH van de Hersenstichting. Vanuit twee invalshoeken heb ik te maken gekregen met de regio ZO Brabant.

Samenwerking in Zuidoost Brabant Anders dan in de overige provincies is er in Brabant de beweging om in samenwerking knelpunten op te lossen. Komen tot een keten van zorgaanbod Onderzoek Scholing Daar waar in andere provincies regio’s veel meer sprake is van concurrentie, is hier de samenwerking gezocht, met alle positieve resultaten van dien.

Ketenzorg Acute fase Revalidatie fase Chronische fase In deze regio is sprake van een echte keten. Niet alleen de AWBZ , maar meer dan dat. Overal in Nederland wordt gesproken over ketenzorg, maar dan betekent het vaak: hoe kan IK de keten maken. Vb Heliomare

Onderzoek Sociale kaart De aanwezigheid van mensen met NAH in de verstandelijk gehandicaptenzorg In deze regio is de sociale kaart duidelijk: één telefoontje en je weet waar je terecht kunt… Hoe ingewikkeld zit de sociale kaart in elkaar voor mensen met NAH. Juist omdat zij niet tot een aparte sector behoren. Een opmerkelijk onderzoek, Die heel goed blijkt te kloppen en ook te vertalen is in de rest van Nederland. Nog steeds geen vervolg. Maar er komt als hjet goed is actie vanuit het CCEN.

Scholing Regionaal komen tot een basisniveau van scholing op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel. Basiscursus Verbreding Verdieping We willen graag dat alle medewerkers die werken mensen met NAH een behoorlijk basiskennis hebben. Waarom is scholing nu zo belangrijk. niet sectorgebonden 80-90% komt weer terug in de thuissituatie. In de acute fase is veel aandacht voor de genezing, in de revalidatie gaat het vooral om de primaire functies, lopen, bewegen, praten etc, Pas in de chronische fase komen de sociale en emotionele gevolgen aan het licht. Ze worden wel in sectoren opgevangen De problematiek is heel specifiek: er is een leve voor. Het trauma en het leven erna. Vaak reageert de omgeving betrokken en begripvol, maar na verloop van tijd gaat dat over, terwijl de beschadiging blijft. Daarnaast leert de ervaring dat je niet klaar bent met een basiscursus, Er dient een vorm van permanente educatie te komen.

Basiscursus MBO niveau 2-3, helpenden en assistent begeleiders MBO niveau 3-4, eerst verantwoordelijk verpleegkundigen en begeleiders Post HBO,persoonlijk begeleiders, paramedici, e.d.

Vorm In Company Open Inschrijving Toegankelijk voor alle regionale organisaties Daar waar organisaties voldoende deelnemers hebben, wordt het in company geregeld. Maar juist vanwege het regionale belang komt er elk half jaar via open inschrijving een aanbod van het basispakket en eventuele vervolgcursussen.

Verbreding Specifiek vervolgaanbod via open inschrijving: kennismaking met de begeleidingsmethode Hooi op je vork professioneel omgaan met impulscontrolestoornissen de partner leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel kinderen voorbereiden op de gevolgen van hersenletsel bij een ouder professioneel omgaan met psychiatrische stoornissen bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel professioneel omgaan met verslaving bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel de paradox van het functioneren in de groep

Verdieping In de regio zal in onderlinge samenwerking een intervisietraject worden opgezet. Hiervoor is een model denkbaar waarbij via intervisie deskundigheid wordt uitgewisseld en bij elkaar in de keuken gekeken kan worden.

Hoe gaat het werken. Iedereen kan op de website van AXON kijken naar het actuele aanbod t.b.v. de regio ZOB Ook de inhoudelijke info is terug te vinden op de website.

Zoals al gezegd de keuze tussen incompany – hier zie je welke cursussen via welke stichtingen gaan komen Open inschrijving: hierin staat het overzicht van welke cursussen wanneer gegeven zullen worden

We zullen de drie basiscursussen elk half jaar aanbieden als o. i We zullen de drie basiscursussen elk half jaar aanbieden als o.i. bij 10 of meer aanmeldingen gaat de cursus door en krijgt iedere aangel\melde kandidataa z.s.m. bericht.

Hoe meld je je aan: print het formulier uit: vuil het in en laat het ondertekenen door je leidinggevende, die hiervoor budgetverantwoordelijk is.

Scholingsplan We gaan aan de slag! De voorbereidingsfase is nu klaar. Vanaf december zullen de eerste data op de website staan en zullen de eerste cursussen gepland zijn. Hou de website in de gaten.