1.Sociale determinanten 2.Recht op gezondheid 3.GVHV in actie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
I n k o m e n s v e r d e l i n g Personele inkomens- verdeling
Advertisements

Presentatie UNICEF.
KHLeuven TOEWIJZINGSPROCEDURE Erasmusbeurzen Een “good practice” ? Erasmusdag, 23 mei 2013.
Paragraaf 1 – Mondiale patronen: welvaart en welzijn
Hoofdstuk 1 Genoeg voor iedereen?
Inkomen les 17 Begrippen & 81 t/ 84
Havo 3 Paragraaf 4.1 t/m 4.3.
Het wereldvoedselvraagstuk brengt je zeer snel op het vlak van wereldhandel en duurzame ontwikkeling. Met het softwarepakket ‘Dashboard’ op de cd-rom kun.
Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.
Aantekening §1 B-nummers.
WELKOM. !!!???!!! ARMOEDE in BELGIË??? ZEKER WETEN!!
Geld & Geluk Laura Spierdijk.
Coalitie Gezond Geweten 14 oktober 2013
Paragraaf 4.4 De vrouwenbeweging.
Aantekening §2 B-nummers.
Onderwijs en democatisch burgerschap
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
11.3: Nederland is vol.. Met autowegen HC Tips voor de toets.
 Mobiliteit moet! (uitspraak ‘oud’ kabinet)  Iedereen is mobiel… kijk maar eens naar je eigen situatie.  Vooral tweeverdieners (met kinderen) extra.
Van JBF via Degelijkheid naar Pro-actief Beheer
ARMOF RIJK. gelijk ongelijk Rechtvaardig ? Onrechtvaardig ?
Economische kringloop
Lokale ontwikkelingen in grensgebieden Dr Frans Thissen Amsterdam institute for Metropolitan and International Development Studies (AMIDSt)
Is vrijheid. een illusie. Bart Engelen. Nacht van de Filosofie
Sociale zekerheid als recht versus armoedebestrijding Solidariteit tegen ongelijkheid Waarom een solidaire sociale zekerheid als antwoord op vijf ongelijkheden?
Visie van Geneeskunde voor het Volk en de inhoudelijke link met de vernieuwde PVDA? de politieke economie van de sociale zekerheid- ziekteverzekering:
DE SPLITSING VAN BELGIE: een bedreiging voor ons recht op gezondheid intal 13 december 2010.
Consciously, we teach what we know;
GEEF KINDEREN WAAR ZE RECHT OP HEBBEN
Hoofdstuk 4 Aardrijkskunde, economie en maatschappij
Globalisering.
Links Rechts mensen zijn sociaal en hebben veel voor anderen over mensen zijn vooral gericht op hun eigen belang slecht gedrag komt door de.
Politiek.
Advent 2014 Logo school.
Aardrijkskunde voor de 2e fase VWO 5 en VWO 6. Samenvatting
8.1 Waarom handel met het buitenland?
7.1: Van de wieg tot het graf Welkom 4ha en 4hb Intro verzorgingsstaat HC Opdracht.
Hoofdstuk 3 Arm en rijk in de VS en Nigeria.
De levensbeschouwelijke analyse
Buitenschoolse kinderopvang in Gent en Mechelen. Behoefte aan buitenschoolse opvang MechelenGent Geen steekproef maar via verdeling van vragenlijsten.
Inspiratiedag Kinderopvang Debat Toekomst BKO ICC Gent, 2 april 2015.
Automatische toekenning van rechten ? Brugge, 9 juni 2015 Hilde Linssen, stafmedewerker Netwerk tegen Armoede.
EU Uitbreiding Emeriti Forum Reflecties op presentatie van Minister Dehaene.
Samen sterk voor gezondheid Interactieve vormingsmodule 'Toegang tot gezondheidszorg' Sociale determinanten van gezondheid GENEESKUNDE VOOR DE DERDE WERELD.
Quiz: ongelijkheden in gezondheid
2 th 1 Ontwikkeling § 2-3.
Kom, ga met ons mee Come, go with us. ‘Wij vertrekken nu naar het land dat de Heer ons beloofd heeft. Ga met ons mee! Je zult het goed hebben bij ons.
Present Simple Tegenwoordige Tijd.  Om aan te geven dat iets nu een gewoonte is. Er zijn een aantal woorden die aangeven dat het om een gewoonte gaat.
SPH voltijd Ethiek 2: Verantwoording Werkcollege 2 kwartaal 3: verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid Corstin Dieterich L
Armoede in de 3e wereld.
Wereldsolidariteit De kracht van mensen samen!. Wereldsolidariteit NGO van de Beweging Waardig werk en sociale bescherming wereldwijd.
Kan een werelddeel krimpen?
Mechanismen van tweedeling Over verarming en verrijking in Nederland.
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
De vluchtelingencrisis
ECO-CONSULT ENVIRONMENTAL ECONOMICS ________________________________________________ Meer milieu, minder kosten! ECO-CONSULT ENVIRONMENTAL ECONOMICS Hoe.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
A SSOCIATIEAKKOORD TUSSEN DE EU EN O EKRAÏNE Waar gaat het over?
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
Instructie hoofdstuk 8 Internationale ontwikkelingen.
WELKOM#WZW16 “Iedereen gelukkig” – 15 maart 2016.
Carla Kolner, graduate UvH, Inholland 4 mei 2017
Een zegen of een gevaarlijke verleiding?
Thema 3: De verzorgingsstaat
Onderzoeksplatform Sociaal Werk
Thema 3: De verzorgingsstaat
Aardrijkskunde voor de 2e fase VWO 5 en VWO 6. Samenvatting
We hebben minder managers nodig en meer leiders.
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 2 People.
1BK Hoofdstuk 3 | Arm en rijk
Transcript van de presentatie:

1.Sociale determinanten 2.Recht op gezondheid 3.GVHV in actie

Sociale Determinanten & Recht op gezondheid Met sociale determinanten bedoelen we de omstandigheden waarin mensen geboren worden, opgroeien, leven, werken en oud worden. Het gezondheidssysteem is daar een onderdeel van. Deze omstandigheden hangen af van de verdeling van rijkdom op wereldwijd, nationaal en lokaal niveau. Deze worden bepaald door politieke machtsverhoudingen. De sociale determinanten zijn de belangrijkste factor in gezondheid en het ongeljk voorkomen hiervan.

Sociale determinanten & het recht op gezondheid then send them back to the conditions that made them sick? (Michael Marmot, CSDH) What good does it do to treat people's illnesses...

“Bij ons kost paracetamol 4,50 euro, hier 70 eurocent. Aan wiens vingers is dan al dat geld blijven plakken?”

Verdeling Vermogens >1994 Iedereen levert in, behalve de 20% rijkste, zij worden rijker Rechtvaardige solidariteit = geen solidariteit in de armoede (onderaan), wel transfer van zeer rijk(bovenaan) naar niet-rijk(rest)

Uit Navarro ‘ Uit Navarro ‘WHAT WE MEAN BY SOCIAL DETERMINANTS OF HEALTH’ International Journal of Health Services, Volume 39, Pages 423–441, 2009 % van lonen in nationaal inkomen in EU Lonen ↓ Ongelijkheid ↑

Visietekst GVHV: Solidariteit: van ethiek naar wetenschap  CSDH-WHO: “Armoede is niet alleen een gebrek aan inkomen. De sociale gradiënt in gezondheid en het feit dat de armsten het meest ongezond zijn, deze ongelijkheid in gezondheid is veroorzaakt door ongelijke verdeling van inkomen, goederen en diensten en dus van kansen om een welvarend leven te leiden. (…)”

CSDH-WHO  “Deze ongelijke verdeling is in geen enkel opzicht een ‘natuurfenomeen’, maar het resultaat van een politiek die de belangen van de ene laat voorgaan op deze van de andere, al te dikwijls de belangen van een rijke en machtige minderheid over een grote machteloze meerderheid.”

Visietekst GVHV “Solidariteit staat op ethisch vlak tegenover individualisme en egoïsme. Solidariteit staat op economisch vlak tegenover winstbejag en uitbuiting. Uitbuiting betekent dat de ene mens zich verrijkt door de arbeid van anderen. Solidariteit daarentegen betekent dat de ene mens aan zijn noden kan voldoen mede met de hulp van de arbeid van anderen. (…)