Zoete wijnen Vlaamse Wijngilde

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
oenologiekennis testen. Klik op het gekozen antwoord.
Advertisements

De grote wijnen van Bordeaux Jaargang 1996 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 18 maart 2005 Eric Merny.
Vinificatie zoete en versterkte wijnen
Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
Commanderij Osiris stelt voor : Rode Wijnen uitCalifornia.
Pio Cesare Piemonte Italië
Productie Wijn.
Chasse-Spleen Verticale degustatie
Commanderij Osiris stelt voor : ‘CHABLIS’ ‘gouden toegangspoort tot de bourgogne’
DUITSLAND SVH Wijncertificaat.
BORDEAUX SVH Wijncertificaat.
DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat.
VAL DE LOIRE SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
MOUSSERENDE WIJN Stijn Galle.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Sigarenclub Dirk Martens
Wine for Dummies Joery De Lille.
LANGUEDOC-ROUSSILLON
Alsace SVH Wijncertificaat.
Canada Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop - Willy De Pauw - Eric Merny.
Roussillon Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
Alkoomi Frankland River – Western Australia 2005 – Cabernet Sauvignon 2005 was een heel mooi wijnjaar met milde temperaturen ook tijdens de zomer maar.
Bordeaux 1998 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop-Willy De Pauw-Eric Merny.
Wijnkennis.
Wijngebieden: Duitsland.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Alsace Grand Cru’ ‘Riesling en Pinot Gris’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Pommard’ ‘een A.O.C. presentatie uit Bourgogne’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Vouvray-Montlouis’ ‘witte A.O.C. uit de Loire’
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw
Wijn.
Wijn Het proces.
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
P.Damen / rocmondriaan. De naam vertelt of het gaat het om een merknaam of een Château (alléén AOC- wijnen) of Domaine wijnen in de Bourgogne.
© 2014, Wijnkennis 1 Sancerre – Wijnen van een inspirerende terroir [For headings highlight from here to here]
Studie proeverij Multiple Choice  Keuze A  Keuze B  Keuze C  Keuze D.
Washington Estate Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw Commanderij Brussel Vlaamse Wijngilde 26 februari 2016.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Zuid-Westen Lode & Fons
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Jura 11 september 2018.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
Transcript van de presentatie:

Zoete wijnen Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 16 februari 2006 Willy De Pauw-Erik De Knop-Eric Merny

Indeling Vin Moelleux Vin Liquoreux Vin de Liqueur Vin Doux Naturel

Vin Moelleux Bevat natuurlijke residuele suikers Suikergehalte 45gr/liter maximaal Heeft geen Botrytis of Passerillage ondergaan Gisting gestopt door toevoeging van sulfiet, koude-kuur en filtering Dikwijls lichtjes gepasteuriseerd om hergisting te voorkomen

Voorbeelden Vin Moelleux Vendanges tardives en Auslese Coteaux-du-Layon, Vouvray, Montlouis Jurançon Pacherenc-du-vic-bilh Gaillac

Likoreuze wijn Bevat natuurlijke residuele suikers hoger dan 45 gram/liter Botrytis Passerillage Eiswein : natuurlijk of invriezing

Botrytis Schimmel : Botrytis cinerea = smaak ! Nevel in de ochtend noodzakelijk Warme temperaturen in de namiddag Op de schil van de druif en penetreert erin Water sijpelt uit de druif

Sélection de Grains Nobles-Beerenausle SGN : voorbehouden aan de Elzas Minimaal 279 gr/liter suiker voor gewurztraminer en pinot gris 256 gr/liter voor muscat en riesling Chaptalisatie niet toegestaan

Passerillage Druiven laten uitdrogen In droog klimaat aan stok : Jurançon, Wallis (CH) Föhn-effect van de wind is belangrijk Oorspronkelijk droging op strooizolders

Eiswein Vooral in Oostenrijk, Duitsland en Canada maar ook in Luxemburg en heel uitzonderlijk Elzas Bevroren druiven op -5° C oogsten en onmiddellijk persen Oogst heel dikwijls in de nacht Watercomponent verdwijnt en suikers concentreren

Tokaj Gebotrytiseerde druiven Indrogen van druiven tot pasta Pasta heet Aszu Toevoeging aan droge witte wijn Hergisting Hoeveelheid emmertjes pasta Aszu uitgedrukt in puttonyos (van 2 tot 6)

Likeurwijnen Gisting wordt gestopt door toevoeging van alcohol aan het most (al dan niet deels vergist) Hoofzakelijk aperitiefwijnen Vin de liqueur français Mistelle Vin Cuit

Mistelle-Vin Cuit-Vin de Liqueur Mistelle = toevoeging van wijnalcohol aan niet vergist sap : ratafia de Champagne, Carthagène du Languedoc Vin Cuit = Gestabiliseerd en geconcentreerd door warmte, soms gearomatiseerd Vins de Liqueur Français = Gemuteerd met eau-de-vie uit dezelfde geografische regio: cognac voor pineau-de-charentes, armagnac voor floc-de-gascogne, marc de Franche-Comté voor macvin de Jura

Andere likeurwijnen Xéres : zeer veel interne verschillen Malaga Porto Madeira

Vin Doux Naturel Ook gemuteerde wijn maar voorbehouden als benaming voor Frankrijk Gemaakt in het zuiden van Frankrijk : Roussillon, Languedoc, Vallée du Rhône, Corsica Neutrale alcohol afkomstig van gedestilleerd druivenmost (dus natuurlijk) Eau-de-vie niet toegestaan Wettelijke bepalingen voor regio, terroir, druiven…

Vin Doux Naturels Roussillon : Muscat-de-Rivesaltes, Maury en Banyuls (rood op basis van Grenache Noir) Languedoc : Muscat-de-Lunel, Muscat-de-Frontignan… Vallée du Rhône : Rasteau, Muscat-de-Beaumes-de-Venise Corsica : Muscat-du-Cap-Corse

Pelee Island, Late Harvest, Vidal, VQA, Ontaria, Canada, 2005 Ontaria : grootste wijngebied van Canada met 14 000 hectare Domein ligt in Kingsville op Pelee Island Meest zuidelijke bewoonde punt in Canada Overdekt met wijngaarden, boerderijen, stranden en wouden Zelfde lengte als Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland

Pelee Island

Pelee Island 550 hectares Enkel natuurlijke mest Pesticiden streng beperkt Ondergrond : Klei met leisteen Sterke wind : voorkomt rot Wit: Chardonnay, Gewurztraminer, Riesling, Sauvignon Blanc, Vidal, Pinot Gris, Seyval Blanc Rood: Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Baco Noir, Shiraz, Tempranillo, Chambercin, Gamay, Zweigelt

Pelee Island

Wijnmaker Walter Schmoranz Eigenaar en wijnmaker Geboren in Rüdesheim In 1985 naar Canada Eén van de pioniers van de Canadese wijnbouw

Vidal 100 % samengestel uit Vidal Frans-Amerikaanse hybride met relatief hoog suikergehalte Groeit in koudere klimaten Zuren mooi hoog en fruitige smaak

Vitners Quality Alliance (VQA) Symbool voor Canadese kwaliteitswijnen Garantie voor goede productiemethode, goede druivensoorten en jaar juiste verhouding, herkomst uit het juiste gebied en controle op jaargang Twee indelingen : -volgens provincie = Ontaria -volgens geografisch gebied : o.a. Pelee Island

Château de Viella, Pacherenc du Vic Bilh, Frankrijk, 2005 Streek van Gers in het Franse zuiden en begrensd door de Pyreneën. Afkomstig van een kleine wijngaard van ongeveer 5 hectares waarvan de druiven geplukt worden in november en december Oogst is volledig manueel want hij gebeurt in diverse malen (tris succéssifs). Men zoekt gewild naar smaken van honing en geconfijte abrikozen. Viella is een dorpje gelegen in het hart van de Madiran familie Bortolussi staat voor stabiliteit in kwaliteit

Appellatie Vic Bilh 220 hectares en uitsluitend witte wijn Druivensoorten : Arrufiat, Courbu Blanc, Petit Manseng, Gros Manseng, Sauvignon blanc en Sémillon Max 40 hl per hectare Naam komt van het Gascon : Bi de Bits Pacherads = Vin de vignes en échalas (ondersteunde stok voor planten) Kalkrijke kleigrond met zand en maritiem klimaat

Samenstelling Gros Manseng : productiever maar minder aromatisch dan Petit Manseng : citrus, vijg en perzik Petit Manseng : kleine druifje met mooie zuren en toch honingzoet. Kaneel, kruidnagel en perzik Arrufiac of Raffiat : zeldzaam, gedroogd fruit, citrus en abrikozen Enkel in het Zuid-Westen van Frankrijk

Gros Manseng Petit Manseng Arrufiac

Pinot Gris, Vendanges Tardives, Domaine Schlumberger, Elzas, Frankrijk, 2005 Microklimaat met grote temperatuursverschillen tussen zomer en winter Lente en herfst zacht en weinig regen : invloed van de Vogezen Zomer veel zon en relatief droog Winter veel neerslag en relatief koud

Vechtwijn Arme grond dus moeten de wortels diep gaan zoeken naar voedingsstoffen Opname van veel terroirelementen

Pinot Gris Mutatie van Pinot Noir Zoet, floraal, rijk en bijna olieachtig in de Elzas Combinatie met kruidige gerechten Tokay als voorvoegsel mag niet meer gebruikt worden

Vendanges Tardives Voorbehouden voor de Elzas Enkel Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat Aroma’s en kracht versterkt door uitdroging Hoeft geen Botrytis te hebben want zodra de schimmel verschijnt noemt men het een Sélection de Grains Nobles

Schlumberger Prestigieus en groot domein Op de hellingen van Guebwiller Nicolas Schlumberger stichter in 1810 Oorspronkelijk domeinen van de prins-abten van Murbach Op terrassen gebouw Nog steeds eigen tonnelier 4 paarden die meehelpen aan bewerken wijngaard

Séverine Schlumberger

Kessler De wijn is afkomstig van de Grand Cru Kessler 250-380 meter Manuele oogst in kleine kistjes, laag rendement Zachte persing Gisting gedurende 1 tot 3 maanden

Hochstadter Roter Berg, Beerenauslese, Pfalz, Ortega, Duitsland, 2001 Pfalz: belangrijke wijnregio met 24 000 hectares 20 % van de totale oppervlakte wijngaard in Duitsland Veel overeenkomsten met Elzas Smalle strook van 10 km breed en 80 km lang Beschermd door Haardtgebergte

Het domein Hochtstadt : 2500 inwoners Sinds meer dan 1000 jaar wijnbouw Wijnboer Heinz Weib met familie 7 hectares wijngaard en 14 druivensoorten Oogst is manueel met de ganse familie en vaste plukkers-vrienden

Familie Weib Ortega

Duitse Kwalificatie Klasse 1: tafelwijnen -Deutcher Tafelwein is de laagste categorie, geen controle, min. 8° alcohol -Deutcher Landwein is afkomstig uit 15 afgebakende gebieden, min 8,5 ° alcohol Klasse 2 : kwaliteitswijnen -Qualitätswein Bestimmter Anbaugebiete (QBA) : min 9° alcohol en 13 afgebakende gebieden

Qualitätswein mit Prädikat Kabinett Spätlese Auslese Beerenauslese : speciaal geselecteerde overrijpe druiven die likoreuze wijn geeft, druif voor druif geplukt Trockenbeerenauslese Eiswein

Ortega Kwaliteitsdruif van Hans Breider genoemd naar Spaanse filosoof Ortega Kruising tussen Müller Thurgau en Siegerrebe Heel aromatisch : honing, perencompote, kweepeer, rijpe bananen, gedroogde abrikozen Wespen lusten ze ook heel graag

Loire Zoete wijnen worden exclusief van de Chenin-druif gemaakt Vooral in Anjou en Touraine Andere naam : Pineau de la Loire (geen verband met Pinot familie) Kan ook droge witte wijnen opleveren of demi-sec Kan bijzonder lang bewaren door zuurtegraad Rabelais : Gargantua begin 16de eeuw

Château Bellerive, Quart de Chaume, Quintessence, Loire, 1997, Frankrijk Mini-appellatie van 50 hectares (slechts 30 hectares in gebruik) Uitsluitend zoete witte wijn Gemeente Rochefort-sur-Loire Totaal 700 hectoliter productie 22 hectoliter per hectare maximaal Naam : 4de deel van de oogst afstaan

Het Domein Ligt in het hart van de kleine appellatie Microklimaat rond het dorp Chaume Perfecte drainage en veel expositie aan de zon Familie Malinge eigenaar, Jacques Lalanne vroegere eigenaar is wijnmaker Manuele oogst met 5 tries Cuvée Quintessence enkel gemaakt in topjaren Vakpers gaf punten tot 19,5/20

Champalou, Trie de Vendange, Vouvray, Loire, 1997, Frankrijk AOC sinds 1936 Ten oosten van de stad Tours Rechteroever van de Loire en zijrivier Brenne 2000 hectares 115 000 hectoliter waarvan 55 % mousserende wijnen Enkel wit 6600 stokken per hectare

Chenin Blanc

Vouvray Drie soorten hellingen : stenen op krijtsteen, lei-met vuursteen en klei met kalk Opwarming van wijngaarden snel onder invloed van Atlantische Oceaan Aroma’s van accacia, roos en citrusfruit in de jeugd, bij oudere vooral gekonfijt fruit, kweepeer, bloemenhoning en abrikoos Zachte en frisse smaak ondanks zoetheid

Het Domein Champalou Catherine en Didier Champalou zijn kinderen van wijnbouwers 18 jaar aktief op 20 hectares wijngaard Uitsluitend Chenin Blanc Troglodytenkelder van 400 jaar oud Wijnen gisten en rijpen hier traag aan een temperatuur van 12° C Cuvée Tries de Vendanges uitsluitend in zeer grote jaren : manuele oogst druif per druif

Château Broustet, Grand Cru, Sauternes, 1997, Bordeaux Appellatie Sauternes ligt ten zuidenoosten van de stad Bordeaux met de gebieden Cérons, Sauternes en Barsac Semillon, Sauvignon en kleinere hoeveelheid Muscadelle Maximaal 25 hectoliter per hectare maar sommigen halen amper 9 hectoliter per hectare (1 fles per 10 vierkante meter wijngaard) Bij 7000 stokken per hectare : één klein glas wijn per wijnstok

Sauternes en de Ciron Ciron is riviertje dat door de Sauternes loopt Riviertje is vrij koud en bij het uitmonden in de warmere Garonne ontstaat er in het najaar mist Ideale situatie voor ontstaan van Botrytis Druppeltjes die op de druiven blijven gaan fungeren als vergrootglas voor de zon Ideale situatie slechts om de 4 à 5 jaar

Ciron

Het domein Oppervlakte van 16 hectares In bezit van Didier Laulan (sinds vele generaties zelfde familie) Grond met kiezels en rijk aan silicium Klei en leisteen in ondergrond met grote hoeveelheid ijzer 80 % semillon, 10 % sauvignon en 10 % muscadelle

Het domein (2) In 1997 werd er 6 maal rondgegaan in de wijngaard voor de pluk Gisting op inoxvaten Rijping gedurende 24 maanden op vat waarvan 33% nieuw Rendement van 12 hectoliter per hectare 2000 kistjes van 12 flessen gemiddeld per jaargang

Cape Muscatel, Danie de Wet, Robertson, Zuid-Afrika Robertson is een subregio van Breede River Valley Grootste wijnproducerende regio van Zuid-Afrika Kalkgrond Koele nachten

Cape Muscatel : likeurwijn Gemuteerde wijn Gebotteld op het domein zelf Gebruikte druivensoort is Muscadel Danie de Wet : één van de meest spraakmakende wijnmakers uit Zuid-Afrika Domein heet de Wetshof Studeerde in Duitsland wijntechnieken Oogst in de ochtenduren Computergestuurd irrigatiesysteem

Château Megyer, Tokaji Aszu 5 Puttonyos, 1996, Hongarije Sinds 2002 regio op de werelderfgoedlijst 27 dorpjes tussen de rivieren Bodrog en Tisza Vulkanische bodem Gekend sinds de 17de eeuw voor topwijnen Lievelingswijn van Lodewijk de 14de, Tsaar Peter de Grote en keizering Maria Theresia Druiven met de hand geplukt Invloed van edelschimmel in de kelders speelt ook nog mee in smaak van de wijnen

Puttonyos Verschrompelde door Botrytis aangetaste druiven geoogst in oktober en november Bes voor bes geselecteerd en in kleine vaatjes (puttonyos) gedaan – wordt pasta Vaatjes wegen 25 kilogram Vermenging met 136 liter jong droog vergiste wijn van dezelfde jaargang Vergisting op een Gönci houten vat gedurende 24 tot 48 uren

Puttonyos (2) Volgens het aantal vaatjes dat ze toevoegen zal men dit vermelden op het etiket, een 5 Puttonyos staat dus voor 5 vaatjes van de Aszu-pasta Na gistingsproces gaat de blend rusten op eikenhouten vaten (aantal Puttonyos x 2) Vaten rusten in historische grotten met de zuiverende schimmel Cladosporium Cellare

Het domein Eén van de oudste maar ook meest dynamische domeinen Sarospatak ten noorden van de stad Tokaj aan de oevers van de rivier Bodrog Permanente temperatuur van 12° C en vochtigheidsgraad van 98 % Gekocht in 1996 door Jean-Louis Laborde van Château Clinet in Pomerol

Het domein (2) 83 hectares groot Wijn is hoofdzakelijke samengesteld uit Furmint met een beetje Harslevelü en Sarga Muskotaly

Bodrog Rivier