Zoete wijnen Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 16 februari 2006 Willy De Pauw-Erik De Knop-Eric Merny
Indeling Vin Moelleux Vin Liquoreux Vin de Liqueur Vin Doux Naturel
Vin Moelleux Bevat natuurlijke residuele suikers Suikergehalte 45gr/liter maximaal Heeft geen Botrytis of Passerillage ondergaan Gisting gestopt door toevoeging van sulfiet, koude-kuur en filtering Dikwijls lichtjes gepasteuriseerd om hergisting te voorkomen
Voorbeelden Vin Moelleux Vendanges tardives en Auslese Coteaux-du-Layon, Vouvray, Montlouis Jurançon Pacherenc-du-vic-bilh Gaillac
Likoreuze wijn Bevat natuurlijke residuele suikers hoger dan 45 gram/liter Botrytis Passerillage Eiswein : natuurlijk of invriezing
Botrytis Schimmel : Botrytis cinerea = smaak ! Nevel in de ochtend noodzakelijk Warme temperaturen in de namiddag Op de schil van de druif en penetreert erin Water sijpelt uit de druif
Sélection de Grains Nobles-Beerenausle SGN : voorbehouden aan de Elzas Minimaal 279 gr/liter suiker voor gewurztraminer en pinot gris 256 gr/liter voor muscat en riesling Chaptalisatie niet toegestaan
Passerillage Druiven laten uitdrogen In droog klimaat aan stok : Jurançon, Wallis (CH) Föhn-effect van de wind is belangrijk Oorspronkelijk droging op strooizolders
Eiswein Vooral in Oostenrijk, Duitsland en Canada maar ook in Luxemburg en heel uitzonderlijk Elzas Bevroren druiven op -5° C oogsten en onmiddellijk persen Oogst heel dikwijls in de nacht Watercomponent verdwijnt en suikers concentreren
Tokaj Gebotrytiseerde druiven Indrogen van druiven tot pasta Pasta heet Aszu Toevoeging aan droge witte wijn Hergisting Hoeveelheid emmertjes pasta Aszu uitgedrukt in puttonyos (van 2 tot 6)
Likeurwijnen Gisting wordt gestopt door toevoeging van alcohol aan het most (al dan niet deels vergist) Hoofzakelijk aperitiefwijnen Vin de liqueur français Mistelle Vin Cuit
Mistelle-Vin Cuit-Vin de Liqueur Mistelle = toevoeging van wijnalcohol aan niet vergist sap : ratafia de Champagne, Carthagène du Languedoc Vin Cuit = Gestabiliseerd en geconcentreerd door warmte, soms gearomatiseerd Vins de Liqueur Français = Gemuteerd met eau-de-vie uit dezelfde geografische regio: cognac voor pineau-de-charentes, armagnac voor floc-de-gascogne, marc de Franche-Comté voor macvin de Jura
Andere likeurwijnen Xéres : zeer veel interne verschillen Malaga Porto Madeira
Vin Doux Naturel Ook gemuteerde wijn maar voorbehouden als benaming voor Frankrijk Gemaakt in het zuiden van Frankrijk : Roussillon, Languedoc, Vallée du Rhône, Corsica Neutrale alcohol afkomstig van gedestilleerd druivenmost (dus natuurlijk) Eau-de-vie niet toegestaan Wettelijke bepalingen voor regio, terroir, druiven…
Vin Doux Naturels Roussillon : Muscat-de-Rivesaltes, Maury en Banyuls (rood op basis van Grenache Noir) Languedoc : Muscat-de-Lunel, Muscat-de-Frontignan… Vallée du Rhône : Rasteau, Muscat-de-Beaumes-de-Venise Corsica : Muscat-du-Cap-Corse
Pelee Island, Late Harvest, Vidal, VQA, Ontaria, Canada, 2005 Ontaria : grootste wijngebied van Canada met 14 000 hectare Domein ligt in Kingsville op Pelee Island Meest zuidelijke bewoonde punt in Canada Overdekt met wijngaarden, boerderijen, stranden en wouden Zelfde lengte als Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland
Pelee Island
Pelee Island 550 hectares Enkel natuurlijke mest Pesticiden streng beperkt Ondergrond : Klei met leisteen Sterke wind : voorkomt rot Wit: Chardonnay, Gewurztraminer, Riesling, Sauvignon Blanc, Vidal, Pinot Gris, Seyval Blanc Rood: Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Baco Noir, Shiraz, Tempranillo, Chambercin, Gamay, Zweigelt
Pelee Island
Wijnmaker Walter Schmoranz Eigenaar en wijnmaker Geboren in Rüdesheim In 1985 naar Canada Eén van de pioniers van de Canadese wijnbouw
Vidal 100 % samengestel uit Vidal Frans-Amerikaanse hybride met relatief hoog suikergehalte Groeit in koudere klimaten Zuren mooi hoog en fruitige smaak
Vitners Quality Alliance (VQA) Symbool voor Canadese kwaliteitswijnen Garantie voor goede productiemethode, goede druivensoorten en jaar juiste verhouding, herkomst uit het juiste gebied en controle op jaargang Twee indelingen : -volgens provincie = Ontaria -volgens geografisch gebied : o.a. Pelee Island
Château de Viella, Pacherenc du Vic Bilh, Frankrijk, 2005 Streek van Gers in het Franse zuiden en begrensd door de Pyreneën. Afkomstig van een kleine wijngaard van ongeveer 5 hectares waarvan de druiven geplukt worden in november en december Oogst is volledig manueel want hij gebeurt in diverse malen (tris succéssifs). Men zoekt gewild naar smaken van honing en geconfijte abrikozen. Viella is een dorpje gelegen in het hart van de Madiran familie Bortolussi staat voor stabiliteit in kwaliteit
Appellatie Vic Bilh 220 hectares en uitsluitend witte wijn Druivensoorten : Arrufiat, Courbu Blanc, Petit Manseng, Gros Manseng, Sauvignon blanc en Sémillon Max 40 hl per hectare Naam komt van het Gascon : Bi de Bits Pacherads = Vin de vignes en échalas (ondersteunde stok voor planten) Kalkrijke kleigrond met zand en maritiem klimaat
Samenstelling Gros Manseng : productiever maar minder aromatisch dan Petit Manseng : citrus, vijg en perzik Petit Manseng : kleine druifje met mooie zuren en toch honingzoet. Kaneel, kruidnagel en perzik Arrufiac of Raffiat : zeldzaam, gedroogd fruit, citrus en abrikozen Enkel in het Zuid-Westen van Frankrijk
Gros Manseng Petit Manseng Arrufiac
Pinot Gris, Vendanges Tardives, Domaine Schlumberger, Elzas, Frankrijk, 2005 Microklimaat met grote temperatuursverschillen tussen zomer en winter Lente en herfst zacht en weinig regen : invloed van de Vogezen Zomer veel zon en relatief droog Winter veel neerslag en relatief koud
Vechtwijn Arme grond dus moeten de wortels diep gaan zoeken naar voedingsstoffen Opname van veel terroirelementen
Pinot Gris Mutatie van Pinot Noir Zoet, floraal, rijk en bijna olieachtig in de Elzas Combinatie met kruidige gerechten Tokay als voorvoegsel mag niet meer gebruikt worden
Vendanges Tardives Voorbehouden voor de Elzas Enkel Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat Aroma’s en kracht versterkt door uitdroging Hoeft geen Botrytis te hebben want zodra de schimmel verschijnt noemt men het een Sélection de Grains Nobles
Schlumberger Prestigieus en groot domein Op de hellingen van Guebwiller Nicolas Schlumberger stichter in 1810 Oorspronkelijk domeinen van de prins-abten van Murbach Op terrassen gebouw Nog steeds eigen tonnelier 4 paarden die meehelpen aan bewerken wijngaard
Séverine Schlumberger
Kessler De wijn is afkomstig van de Grand Cru Kessler 250-380 meter Manuele oogst in kleine kistjes, laag rendement Zachte persing Gisting gedurende 1 tot 3 maanden
Hochstadter Roter Berg, Beerenauslese, Pfalz, Ortega, Duitsland, 2001 Pfalz: belangrijke wijnregio met 24 000 hectares 20 % van de totale oppervlakte wijngaard in Duitsland Veel overeenkomsten met Elzas Smalle strook van 10 km breed en 80 km lang Beschermd door Haardtgebergte
Het domein Hochtstadt : 2500 inwoners Sinds meer dan 1000 jaar wijnbouw Wijnboer Heinz Weib met familie 7 hectares wijngaard en 14 druivensoorten Oogst is manueel met de ganse familie en vaste plukkers-vrienden
Familie Weib Ortega
Duitse Kwalificatie Klasse 1: tafelwijnen -Deutcher Tafelwein is de laagste categorie, geen controle, min. 8° alcohol -Deutcher Landwein is afkomstig uit 15 afgebakende gebieden, min 8,5 ° alcohol Klasse 2 : kwaliteitswijnen -Qualitätswein Bestimmter Anbaugebiete (QBA) : min 9° alcohol en 13 afgebakende gebieden
Qualitätswein mit Prädikat Kabinett Spätlese Auslese Beerenauslese : speciaal geselecteerde overrijpe druiven die likoreuze wijn geeft, druif voor druif geplukt Trockenbeerenauslese Eiswein
Ortega Kwaliteitsdruif van Hans Breider genoemd naar Spaanse filosoof Ortega Kruising tussen Müller Thurgau en Siegerrebe Heel aromatisch : honing, perencompote, kweepeer, rijpe bananen, gedroogde abrikozen Wespen lusten ze ook heel graag
Loire Zoete wijnen worden exclusief van de Chenin-druif gemaakt Vooral in Anjou en Touraine Andere naam : Pineau de la Loire (geen verband met Pinot familie) Kan ook droge witte wijnen opleveren of demi-sec Kan bijzonder lang bewaren door zuurtegraad Rabelais : Gargantua begin 16de eeuw
Château Bellerive, Quart de Chaume, Quintessence, Loire, 1997, Frankrijk Mini-appellatie van 50 hectares (slechts 30 hectares in gebruik) Uitsluitend zoete witte wijn Gemeente Rochefort-sur-Loire Totaal 700 hectoliter productie 22 hectoliter per hectare maximaal Naam : 4de deel van de oogst afstaan
Het Domein Ligt in het hart van de kleine appellatie Microklimaat rond het dorp Chaume Perfecte drainage en veel expositie aan de zon Familie Malinge eigenaar, Jacques Lalanne vroegere eigenaar is wijnmaker Manuele oogst met 5 tries Cuvée Quintessence enkel gemaakt in topjaren Vakpers gaf punten tot 19,5/20
Champalou, Trie de Vendange, Vouvray, Loire, 1997, Frankrijk AOC sinds 1936 Ten oosten van de stad Tours Rechteroever van de Loire en zijrivier Brenne 2000 hectares 115 000 hectoliter waarvan 55 % mousserende wijnen Enkel wit 6600 stokken per hectare
Chenin Blanc
Vouvray Drie soorten hellingen : stenen op krijtsteen, lei-met vuursteen en klei met kalk Opwarming van wijngaarden snel onder invloed van Atlantische Oceaan Aroma’s van accacia, roos en citrusfruit in de jeugd, bij oudere vooral gekonfijt fruit, kweepeer, bloemenhoning en abrikoos Zachte en frisse smaak ondanks zoetheid
Het Domein Champalou Catherine en Didier Champalou zijn kinderen van wijnbouwers 18 jaar aktief op 20 hectares wijngaard Uitsluitend Chenin Blanc Troglodytenkelder van 400 jaar oud Wijnen gisten en rijpen hier traag aan een temperatuur van 12° C Cuvée Tries de Vendanges uitsluitend in zeer grote jaren : manuele oogst druif per druif
Château Broustet, Grand Cru, Sauternes, 1997, Bordeaux Appellatie Sauternes ligt ten zuidenoosten van de stad Bordeaux met de gebieden Cérons, Sauternes en Barsac Semillon, Sauvignon en kleinere hoeveelheid Muscadelle Maximaal 25 hectoliter per hectare maar sommigen halen amper 9 hectoliter per hectare (1 fles per 10 vierkante meter wijngaard) Bij 7000 stokken per hectare : één klein glas wijn per wijnstok
Sauternes en de Ciron Ciron is riviertje dat door de Sauternes loopt Riviertje is vrij koud en bij het uitmonden in de warmere Garonne ontstaat er in het najaar mist Ideale situatie voor ontstaan van Botrytis Druppeltjes die op de druiven blijven gaan fungeren als vergrootglas voor de zon Ideale situatie slechts om de 4 à 5 jaar
Ciron
Het domein Oppervlakte van 16 hectares In bezit van Didier Laulan (sinds vele generaties zelfde familie) Grond met kiezels en rijk aan silicium Klei en leisteen in ondergrond met grote hoeveelheid ijzer 80 % semillon, 10 % sauvignon en 10 % muscadelle
Het domein (2) In 1997 werd er 6 maal rondgegaan in de wijngaard voor de pluk Gisting op inoxvaten Rijping gedurende 24 maanden op vat waarvan 33% nieuw Rendement van 12 hectoliter per hectare 2000 kistjes van 12 flessen gemiddeld per jaargang
Cape Muscatel, Danie de Wet, Robertson, Zuid-Afrika Robertson is een subregio van Breede River Valley Grootste wijnproducerende regio van Zuid-Afrika Kalkgrond Koele nachten
Cape Muscatel : likeurwijn Gemuteerde wijn Gebotteld op het domein zelf Gebruikte druivensoort is Muscadel Danie de Wet : één van de meest spraakmakende wijnmakers uit Zuid-Afrika Domein heet de Wetshof Studeerde in Duitsland wijntechnieken Oogst in de ochtenduren Computergestuurd irrigatiesysteem
Château Megyer, Tokaji Aszu 5 Puttonyos, 1996, Hongarije Sinds 2002 regio op de werelderfgoedlijst 27 dorpjes tussen de rivieren Bodrog en Tisza Vulkanische bodem Gekend sinds de 17de eeuw voor topwijnen Lievelingswijn van Lodewijk de 14de, Tsaar Peter de Grote en keizering Maria Theresia Druiven met de hand geplukt Invloed van edelschimmel in de kelders speelt ook nog mee in smaak van de wijnen
Puttonyos Verschrompelde door Botrytis aangetaste druiven geoogst in oktober en november Bes voor bes geselecteerd en in kleine vaatjes (puttonyos) gedaan – wordt pasta Vaatjes wegen 25 kilogram Vermenging met 136 liter jong droog vergiste wijn van dezelfde jaargang Vergisting op een Gönci houten vat gedurende 24 tot 48 uren
Puttonyos (2) Volgens het aantal vaatjes dat ze toevoegen zal men dit vermelden op het etiket, een 5 Puttonyos staat dus voor 5 vaatjes van de Aszu-pasta Na gistingsproces gaat de blend rusten op eikenhouten vaten (aantal Puttonyos x 2) Vaten rusten in historische grotten met de zuiverende schimmel Cladosporium Cellare
Het domein Eén van de oudste maar ook meest dynamische domeinen Sarospatak ten noorden van de stad Tokaj aan de oevers van de rivier Bodrog Permanente temperatuur van 12° C en vochtigheidsgraad van 98 % Gekocht in 1996 door Jean-Louis Laborde van Château Clinet in Pomerol
Het domein (2) 83 hectares groot Wijn is hoofdzakelijke samengesteld uit Furmint met een beetje Harslevelü en Sarga Muskotaly
Bodrog Rivier