Monitoraat 2: Bronnen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het tweede werkstuk.
Advertisements

Zoeken in limo VIVES bibliotheken.
Citeren, verwijzen, voetnoten, paginanummering … GIP
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen juli 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
Belgostat Praktijkseminarie Els ARYS en Petra VAN NUNEN Dienst Statistische informatiesystemen Antwerpen, 17 november 2010.
De internet-encyclopdie voor kinderen
Vaktherapie in zicht 3 november 2011 Profileren van vaktherapie Welkom bij de Workshop van Marianne Verfaille.
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Profielwerkstuk.
SPREEKBEURT 3de LEERJAAR
Workshop Informatievaardigheden
Vademecum Energiebewust Ontwerpen van nieuwbouwwoningen Eric van Zee 16 februari 2007.
ENQUETE A.E.L Hoe is het stagelopen je bevallen? Goed:94% (96% in 2010) Goed:94% (96% in 2010) Matig:6% ( 3% in 2010) Matig:6% ( 3% in 2010) Slecht:0%
Bronnen Merle Wissink.
Vakliteratuur opzoeken Lieve Devos. LibriSource+ Nieuw portaal voor toegang tot elektronische bronnen Gemeenschappelijk platform.
Onderzoeksmethodologie HRM Dr. Sophie De Winne 03/ (Lessius) 016/ (K.U.Leuven) 27 september Onderzoeksmethodologie.
Petra Couffez - 1 Ba MV.
Walking with Dinosaurs Frankie Schram 1 Walking with dinosaurs Werken met een website Fr. Schram 20/03/2000.
Introductie Digitale Bibliotheek UGent
THESISSEMINARIE 2 VAKGROEP EXPERIMENTEEL-KLINISCHE EN GEZONDHEIDSPSYCHOLOGIE Probleemstelling, methode LES 1; Klinische Psychologie; Universiteit Gent;
Encyclopedie van de criminologische wetenschappen Introductieles Dinsdag 8 oktober 2002 NB I 13H00.
Het bedenken van een onderwerp
Mijn Levens verhaal… By Friso Santen Friso Santen.
Het Sectorwerkstuk.
De uitkeringsgerechtigden van de RVA toegelaten op basis van arbeidsprestaties voor de OCMW's in toepassing van artikel 60 § 7 van de organieke wet betreffende.
Onderzoeksvaardigheden
nieuwe toepassingen 2008 Schoolbib 2.0 / VVBAD Mechelen, 5 november 2008 Rosemie Callewaert - Project Manager VCOB.
Workshop Informatievaardigheden
Workshop Informatievaardigheden Propedeuse FHSS Mediatheek TF.
Literatuur zoeken Workshop Literatuur Zoeken vrijdag 12 september 2014.
Workshop Literatuur Zoeken. Ook wel eens de weg kwijt in de digitale informatiebronnen? Ook het gevoel dat literatuuronderzoek meer is dan “googlen” ?
Wouter Jansweijer, 16 September, Literatuur zoeken Project informatiewetenschappen october 2002.
Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken Sociologie  Website faculteitsbibliotheek  Catalogus LIBISng: boeken, eindwerken, tijdschriften.
Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken  Website faculteitsbibliotheek  Catalogus LIBISng: boeken, eindwerken, tijdschriften  Databanken:artikels.
Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken Communicatiewetenschappen   Website faculteitsbibliotheek   Catalogus LIBISnet: boeken,
Informatievaardigheden. Niveau 1. Basis. Academiejaar 2010 – 2011 Els Martens & Carl Demeyere.
Informatievaardigheden. Niveau 2. Gevorderd. Academiejaar 2010 – 2011 Els Martens & Carl Demeyere.
Informatievaardigheden. Niveau 3. Verder Gevorderd. Academiejaar 2010 – 2011 Els Martens & Carl Demeyere.
24 april 2008 | 1 › / Henk Druiven Repository-gebruikersdag donderdag 24 april 2008.
Bronnenonderzoek PWS-seminar V5 13 juli 2014
Taalportfolio Les 4, jaar 1, Lente 2008
Vrouwe justitia.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen. Wetenschappelijke literatuur Bibliotheekinstructie als onderdeel Studievaardigheden Hans Fransen,
Een werkstuk maken.
Het maken van een spreekbeurt
Letterkunde van 1800 tot 1914 griezelverhaal schrijf je eigen
Informatievaardigheden Introductie Biologie YBI_10306
Workshop Informatievaardigheden 1 Nathalie van den Eerenbeemt Marjolein de Wilde Zoeken naar goede bronnen.
Workshop Tips & Tricks CV
Leerkring POW Fase 4.
Literatuur zoeken. VOORBEREIDING - Wat wil je weten? - Wat is de exacte zoekvraag? - Welke aspecten wil je uitzoeken? - Zet de vraag om in zoektermen.
Politieacademie Mea Heringa.
3/30/2015 | 1 Bibliotheekinstructie Nederlands 2014.
Informatievaardigheden Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen
Bibliotheekintroductie UA-bibliotheek Campus Drie Eiken Oktober 2007 Marjan Andries- Barbara Lejeune.
INFORMATIEVAARDIGHEDEN SAW B.Wydooghe L. Gheysen C. Neckebroeck.
Jongeren en informatieverwerking. Informatie en de ‘generatie Einstein ‘ Een hardnekkige misvatting: Jongeren zijn voldoende ict-vaardig want ze zijn.
Hulpvragen voor het formuleren van je eigen kernwaarden
Infosessie studievoortgangs- maatregelen criminologie December 2014.
De GAS-wetgeving als instrument voor de aanpak van overlast Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid.
Monitoraat 2: Bronnen. A. Openboekexamen B. Zoekstrategie C. Refereren.
Monitoraat 2: Bronnen. C. Oefenen op refereren 1.2. Kluwer Zet onderstaande juridische bronnen in een voetnoot – Wetsvoorstel houdende strengere bestraffing.
De rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Anjuli Van Damme Lieven Pauwels.
Wat moet ik weten over mijn bronnen?
Goochelen met Google Zoeken
Het maken van een PWS.
Wie zoekt, die vindt…!!! Workshop Zoekvaardigheden Profielwerkstuk MAVO Mediatheek De Nassau.
Transcript van de presentatie:

Monitoraat 2: Bronnen

Openboekexamen Wat is volgens jullie belangrijk bij de voorbereiding van een openboekexamen? Bekijk het handboek van je buur kritisch met het oog op de voorbereiding van een openboekexamen. Wat is goed? Wat kan beter? Bedenk een goede examenvraag voor het deel ‘bronnen’. Waarom zou dit een goede vraag zijn voor dit soort examen?

Meer informatie kan je vinden via volgende link: http://soc.kuleuven.be/web/componentpage/1/3/nl/56

Zoekstrategie Sociaalwetenschappelijke bronnen Juridische bronnen Statistische bronnen

Zoekstrategie Stel dat je stage loopt bij I.T.E.R in Brussel. Je wordt door je stagemeester gevraagd om in het kader van een literatuurstudie over minderjarige zedendelinquenten de nodige wetenschappelijke literatuur op te zoeken. Welk stappenplan volg je?

1. Sociaalwetenschappelijke bronnen Je bent op zoek naar boeken en tijdschriften waarvan de coördinaten niet gekend zijn? Welke criminologische tijdschriften kunnen voor dit onderwerp (jeugdige zedendelinquenten) interessant zijn?

Geen logboek/dagboek ‘Bij het opzoeken van mijn bronnen ben ik eerst en vooral begonnen met op het internet te surfen en te zoeken naar de website van de bibliotheek rechtsgeleerdheid. De dag voordat we uitgebreid uitleg kregen over hoe we te werk moesten gaan, was ik al eens naar deze bibliotheek gegaan. Dat moment was nogal frustrerend omdat er slechts enkele artikels te vinden waren over mijn onderwerp. Na de uitleg heb ik alle moed bijeen geraapt en ik ben opnieuw naar de bibliotheek gegaan. Het ging al een stuk gemakkelijker.’

2. Juridische bronnen Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het zoeken naar juridische bronnen? www.jura.be www.staatsblad.be

Wees volledig Toen ik aankwam bij de juridische bronnen ging het wat minder vlot. Omdat hier ook slechts weinig bronnen beschikbaar waren. Ik heb enkele omzendbrieven gevonden via www.just.fgov.be. Ook op de website van het Belgisch Staatsblad op www.desenaat.be. Als laatste heb ik ook nog gesurft naar www.coe.int waar ik ook nog een juridische bron vond.’

3. Statistische bronnen Stel dat je op zoek bent naar cijfers over het plegen van diefstal door minderjarigen, waar kan je deze informatie vinden? Stel dat je op zoek bent naar statistieken over elektronisch toezicht. Welke zijn het meest geschikt?

Verantwoord waarom je niets hebt gevonden ‘De statistische bronnen heb ik als laatste gezocht. Deze waren moeilijk te vinden. Via de sites die in het handboek staan van bronnen in het criminologisch onderzoek vond ik geen relevante informatie. Telkens ik een trefwoord ingaf in het venster zoeken, leidde dit tot nergens. Toen mijn zoeken op niets uitdraaide, heb ik in google ‘statistieken administratieve sancties’ ingegeven en vond wel enige informatie. Op de site Veligheids- en preventiebeleid van België vond ik een paar grafieken over de gemeentelijke administratieve sancties.’

Oefeningen op refereren Refereren in de tekst Wordt in onderstaande tekst correct gerefereerd? “Het doornemen van de beschikbare literatuur leidt tot de vaststelling dat er geen eenduidige definitie over cyberpesten voorhanden is. Volgens Vandebosch H. en Van Cleemput K. kunnen in het merendeel van de definities echter twee aspecten onderkend worden: een eerste aspect focust op het algemene begrip ‘pesten’; een tweede aspect schenkt aandacht aan de communicatiemiddelen die gehanteerd dienen te worden om te kunnen spreken van de specifieke vorm ‘cyberpesten’.”  

Zet onderstaande juridische bronnen in een voetnoot   - Wetsvoorstel houdende strengere bestraffing van moord en doodslag op politieambtenaren dat uitgaat van De Kamer van Volksvertegenwoordigers, zittingsjaar 2007-2008, nummer 52K0578/001 - Een arrest van het Grondwettelijk Hof op 10 oktober 2007, arrestnummer 128/2007 gevonden op www.grondwettelijkhof.be - Artikel 2 van de wet van 21 april 2007 betreffende de internering van personen met een geestesstoornis. Deze wet gepubliceerd in het Staatsblad op 13.07.2007.

Art.2 wet 21 april 2007 betreffende de internering van personen met een geestesstoornis, BS 13 juli 2007; Wetsvoorstel houdende strengere bestraffing van moord en doodslag op politieambtenaren, Parl. St. Kamer 2007-08, nr. 52K0578/001; GwH 10 oktober 2007, nr. 128/2007.

Refereer volgens APA en Kluwer Stel dat je wilt verwijzen naar de licentiaatsthesis van K. Coenen (94p.) over ‘De plaats van herstelbemiddeling in een assisenproces’. Haar thesis werd in academiejaar 2006-2007 geschreven aan de K.U.Leuven. Haar promotor was professor Ivo Aertsen.

APA Coenen, K. (2007). De plaats van herstelbemiddeling in een assisenproces [Licentiaatsthesis]. Leuven: Katholieke Universiteit Leuven. KLUWER COENEN, K., De plaats van herstelbemiddeling in een assisenproces, onuitg. licentiaatsthesis criminologische wetenschappen K.U.Leuven, 2006-07, 94p.

2. Ik verwijs naar een artikel van Anjuli Van Damme en Lieven Pauwels ‘Onveiligheidsbeleving van jonge adolescenten op school: de rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school’, pagina 17 tot 36. Dit artikel werd gepubliceerd in Panopticon, 2010, jaargang 31, nummer 6.

Van Damme, A. , & Pauwels, L. (2010) Van Damme, A., & Pauwels, L. (2010). Onveiligheidsbeleving van jonge adolescenten op school: de rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Panopticon, 31 (6), pp. 17-36. Van Damme, A., & Pauwels, L. (2010). Onveiligheidsbeleving van jonge adolescenten op school: de rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Panopticon, 31, pp. 17-36. Van Damme, A. & Pauwels, L. (2010). Onveiligheidsbeleving van jonge adolescenten op school: de rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Panopticon 31 (6), pp. 17-36.

Van Damme, A. , & Pauwels, L. (2010) Van Damme, A., & Pauwels, L. (2010). Onveiligheidsbeleving van jonge adolescenten op school: de rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Panopticon, 31 (6), pp. 17-36.   Van Damme, A., & Pauwels, L. (2010). Onveiligheidsbeleving van jonge adolescenten op school: de rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Panopticon, 31, pp. 17-36. Van Damme, A. & Pauwels, L. (2010). Onveiligheidsbeleving van jonge adolescenten op school: de rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school. Panopticon 31(6), pp. 17-36.

KLUWER VAN DAMME, A. en PAUWELS, L., “Onveiligheidsbeleving van jonge adolescenten op school: de rol van de schoolcontext, kwetsbaarheid en individuele slachtofferervaringen op school”, Panopticon 2010, afl. 6, 17-36.

3. Ik verwijs naar de bijdrage van Elke Devroe, Criminologie en beleid: een spannende relatie? (pagina’s 73-93), gepubliceerd in ‘Criminologie in actie: Handboek criminologisch onderzoek’. De redactie was in handen van Kristel Beyens, Johan Goethals, Paul Ponsaers en Geert Vervaeke. De reader werd uitgegeven door Politeia, Brussel in 2002.

DEVROE, E. , “Criminologie en beleid: een spannende relatie. ” in K DEVROE, E., “Criminologie en beleid: een spannende relatie?” in K. BEYENS, J. GOETHALS, P. PONSAERS, & G. VERVAEKE (eds.), Criminologie in actie: Handboek criminologisch onderzoek, Brussel, Politeia, 2002, pp. 73-93.   DEVROE, E., “Criminologie en beleid: een spannende relatie?” in K. BEYENS, J. GOETHALS, P. PONSAERS en G. VERVAEKE (eds.), Criminologie in actie: Handboek criminologisch onderzoek, Brussel, Politeia, 2002, 73-93. DEVROE, E., “Criminologie en beleid: een spannende relatie?” in K. BEYENS, J. GOETHALS, P. PONSAERS, & G. VERVAEKE (eds.), Criminologie in actie: Handboek criminologisch onderzoek, Brussel, Politeia, 2002, 73-93. DEVROE, E., “Criminologie en beleid: een spannende relatie?” in K. BEYENS, J. GOETHALS, P. PONSAERS en G. VERVAEKE (eds.), Criminologie in actie: Handboek criminologisch onderzoek, Brussel, Politeia, 2002, pp. 73-93.

DEVROE, E. , “Criminologie en beleid: een spannende relatie. ” in K DEVROE, E., “Criminologie en beleid: een spannende relatie?” in K. BEYENS, J. GOETHALS, P. PONSAERS, & G. VERVAEKE (eds.), Criminologie in actie: Handboek criminologisch onderzoek, Brussel, Politeia, 2002, pp. 73-93.   DEVROE, E., “Criminologie en beleid: een spannende relatie?” in K. BEYENS, J. GOETHALS, P. PONSAERS en G. VERVAEKE (eds.), Criminologie in actie: Handboek criminologisch onderzoek, Brussel, Politeia, 2002, 73-93. DEVROE, E., “Criminologie en beleid: een spannende relatie?” in K. BEYENS, J. GOETHALS, P. PONSAERS, & G. VERVAEKE (eds.), Criminologie in actie: Handboek criminologisch onderzoek, Brussel, Politeia, 2002, 73-93. DEVROE, E., “Criminologie en beleid: een spannende relatie?” in K. BEYENS, J. GOETHALS, P. PONSAERS en G. VERVAEKE (eds.), Criminologie in actie: Handboek criminologisch onderzoek, Brussel, Politeia, 2002, pp. 73-93.

APA Devroe, E. (2002). Criminologie en beleid: een spannende relatie APA Devroe, E. (2002). Criminologie en beleid: een spannende relatie? In K. Beyens, J. Goethals, P. Ponsaers, & G. Vervaeke (Reds.), Criminologie in actie: Handboek criminologisch onderzoek (pp. 73-93). Brussel: Politeia.

4. Ik verwijs naar een brochure ‘studiemethode’ uitgegeven in 2009 door Studieadvies Katholieke Universiteit Leuven. Deze brochure telt 52 pagina’s. 5. Ik verwijs naar een internetbron ‘Justitie in cijfers’ van de Federale Overheidsdienst Justitie. Deze bron werd geraadpleegd op 7 maart 2011 op http://www.just.fgov.be/img_publications/pdf/268.pdf Deze brochure werd uitgegeven in 2009 door de Federale Overheidsdienst Justitie (Brussel) en omvat 40 pagina’s.

APA Studieadvies Katholieke Universiteit Leuven (2009). Studiemethode [Brochure]. Leuven: Studieadvies Katholieke Universiteit Leuven.   KLUWER STUDIEADVIES KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN, Studiemethode, Leuven, Studieadvies Katholieke Universiteit Leuven, 2009, 52p.

APA Federale Overheidsdienst Justitie (2009). Justitie in België. Brussel: Federale Overheidsdienst Justitie [07.03.2011, Federale Overheidsdienst Justitie: http://www.just.fgov.be/img_publications/pdf/268.pdf].   KLUWER FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE, justitie in België, Brussel, Federale Overheidsdienst Justitie, 2009, 40p. en http://www.just.fgov.be/img_publications/pdf/268.pdf.

6. Ik verwijs naar een schriftelijke vraag (nummer 1269) van Koen T’ Sijen over ‘de belspelletjes op televisie - de toepassing van het koninklijk besluit’ op 2 maart 2007 aan de vice-eersteminister en minister van Justitie. De vraag werd gesteld in de Kamer. Je vindt deze vraag op pagina 31525.

KLUWER Vr. en Antw. Kamer 2006-07, 2 maart 2007, 31525 (Vr. nr. 1269 K KLUWER Vr. en Antw. Kamer 2006-07, 2 maart 2007, 31525 (Vr. nr. 1269 K. T’SIJEN). (enkel via Kluwer)