Nieuw nationalisme in Nederland

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Advertisements

2 Petrus 3: 13.  'Wij verlangen er te weinig naar'
Hoofdstuk 1A: Europeanen
Introductiebijeenkomst
ONTMOETING ZET JE OP WEG OKTOBERCAMPAGNE 2012 ontmoeting  dialoog  solidariteit.
Waar staan we voor met ons onderwijs?
Stellingenspel.
Afghanistan & Nederland
Invloed vanuit de cliëntenraad
Contact vanuit de Oorsprong
Levensbeschouwing en Maatschappijleer
De stad Veelheid aan culturen, subculturen, leefwijzen, levenshoudingen, levensbeschouwingen.
Interculturele communicatie
Door Johan Wets. Hoofdstuk 1  Het burgerschap omvat civiele rechten, politieke rechten en sociale rechten  Volwaardig burgerschap: op gelijke wijze.
J AARVERSLAG D ISCRIMINATIE / D IVERSITEIT 2010 Het centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Hanne Degrande 1BaSWC.
Leren Ondernemen vzw Saskia De Bruyn
Natie is volk, niet staat Eerst is er cultureel nationalisme → gevoel bij elkaar te horen op basis van taal, cultuur, gemeenschappelijk verleden,geloof.
Hoofdstuk 3 Cultuur.
Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies
Gezondheid! Hoe dan? Hans Krosse, sept 2008
2/9 - Hoe werkt een gemeente ? - Voor- en nadelen van een burgemeestersreferendum - René van Diessen - Jan Waaijer - Uit het nieuws.
Samenvatting in beeld van het werkboek Maatschappijleer
Onuitzetbaar, wat is dat?. onuitzetbaar worden Onuitzetbaarheid: Wat moet je daar nou van vinden? Is het erg? Wie zijn verantwoordelijkheid, wie zijn.
Door Annelien De Clercq
Beeld vd jeugd: Jeugd heeft geen normen en waarden
§1 Wat is jodendom; wie is joods? By: Roos, Carlijn, Janna©
Multiculturele samenleving
Amsterdam – 3 oktober 2011 Jan Willem Duyvendak The Politics of Home Belonging and Nostalgia in Western Europe and the United States.
….of toch verschillend?? Dr Margo Brouns
Preek Lucas 18: 1-17 Preek Lucas 18: 1-17 Slide 1
M OGEN WE NOG MULTICULTUREEL DENKEN ? O VER DIVERSITEIT, SOCIALE COHESIE EN DE INTEGRATIE - ERKENNINGSPARADOX F RANCOIS L EVRAU EN P ATRICK L OOBUYCK 1.
7.1: Van de wieg tot het graf Welkom 4ha en 4hb Intro verzorgingsstaat HC Opdracht.
Mannen en vrouwen Verschil?! Overeenkomst?! Naam: Mathilde den Boer
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Integratiebeleid in Vlaanderen 7 mei 2015 Voor Mozaiko Kobe Debosscher Secretaris Commissie Integratiebeleid be 0484/88.
Hoofdstuk 7 Grenzen en identiteit in je eigen omgeving.
“ Rien n’est possible sans les hommes, rien n’est durable sans les institutions.” Jean Monnet.
Celia, Fanny en Deyanira wonen op het Colombiaanse platteland
Opvoedstijlen en interculturele communicatie
Maatschappijleer Inleiding Waarom maatschappijleer?
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
§2: politieke stromingen en partijen:
Workshop Identiteit?.
Burgers en Stoom- machines H9.2 HET NATIONALISME.
Nintes Jan Willem Weck directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst.
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
Ontwikkelen van vakmanschap in veranderende tijden. HR netwerkbijeenkomst Tineke de Visser In voor zorg!Merel van der Ham 13 april 2016Aafje Academie.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Mogen identiteitsgebonden organisaties een eigen toelatingsbeleid voeren? Jan van der Stoep.
Universiteit Derde Leeftijd Geel – 15 november 2011.
“Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Matteüs 25, 40 Woord.
MasterPeace Creating peace. Together.. SKILLZZ Les 1.
Wim & Aisha in de Board PIT CAFÉ 27 JUNI 2016 Alex Grashof & Hayat Chidi Woonlab & Jong Doen.
Meedoen of meetellen? Conferentie Actieve Burgers, Vitale Wijken 28 januari 2010 Jale Simsek INOVA.
Draaiboek Voltooiing 1. “Heb je een goede dag, geniet ervan. Heb je een kwade dag, bedenk dan dat God ook die gemaakt heeft. Hij wil eenvoudig niet dat.
Jaarcongres vereniging Groen van Prinsterer, 27 januari 2017
Geschiedenis van Suriname
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Gelijke kansen op school: het kan!
Dilemma’s.
Paragraaf 2 ‘Nationalisme’
Alliantie GenderDiversiteit
Diversiteit en integratie
Werkbarometer 2018: Gender & Diversiteit
Werkbarometer 2018: Gender & Diversiteit
In contact komen Persoonlijk contact
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Culturele diversiteit
Huis van Dialoog vzw Villa Mescolanza
Transcript van de presentatie:

Nieuw nationalisme in Nederland Docentendag Maatschappijleer Jan Willem Duyvendak 1 februari 2013

Integratie, binding, burgerschap en thuisgevoel Integratiebeleid gericht op thuisgevoel? Nationaal, lokaal én wijk-beleid: meer thuisgevoel! De oplossing als herformulering van het probleem: thuisvoelen doe je niet overal en met iedereen; Wel een serieus probleem: het ervaren gebrek aan thuisgevoel Een nostalgische wereld: gebrek aan thuisgevoel op vele niveaus en in talrijke landen Een te vanzelfsprekende emotie; weinig reflexief aanwezig in het publieke, politieke en wetenschappelijke debat.

Thuisgevoel Iedereen wil zich op een of andere manier thuisvoelen; Niemand voelt zich overal en met iedereen thuis; Maar we hebben ook niet per se een unieke plek nodig om ons thuis te voelen (generieke plaatsen kunnen ook thuisgevoelens opwekken); Thuisvoelen is een selectieve, discriminerende emotie; Gemeenschappelijke aspecten in de uiteenlopende manieren waarop mensen zich thuisvoelen? Ja, familiariteit is een noodzakelijke maar geen voldoende voorwaarde; Maak onderscheid tussen ‘haven’ en ‘heaven’; De invulling van thuisgevoel varieert sterk met klasse, gender, etniciteit, cultuur, seksuele voorkeur, leeftijd.

Nederlandse waarden in een post-multicultureel land Donners integratienota en het belang van gedeelde, Nederlandse waarden als uitkomst van een lange ontwikkeling van ‘culturalisering van burgerschap’ in het Nederlandse ‘huis’ Mengeling van ‘historisch gewortelde’ waarden (religieuze tolerantie) en ‘progressieve’ waarden (gelijkheid van mannen en vrouwen, geëmancipeerde natie) Waarden verdienen steun van alle ingezetenen omdat het nu eenmaal de Nederlandse waarden zijn (en omdat we waarden met elkaar moeten delen voor het samenleven)

Het debat: wat zijn de échte Nederlandse waarden? Kamerleden buitelen over elkaar heen met suggesties wat echte Nederlandse waarden zijn Maar stellen niet de vraag of waarden steun verdienen omdat het Nederlandse waarden zijn Laat staan dat de vraag gesteld wordt of we per se waarden moeten delen (‘multicultureel trauma van waardenrelativisme’; omgang met toegenomen ‘diversiteit’)

Nativisme & cultuurrelativisme Nieuwkomers moeten zich aanpassen aan de waarden van ‘het land’, dat behoort aan de langst ingezetenen (nativisme) Verwijt van cultuurrelativisme: niet opkomen voor ‘eigen’ waarden terwijl we trots kunnen en moeten zijn op moderne, Nederlandse, ‘grondgebonden’ waarden Alom lichte vormen van nativisme (‘bouwen voor de buurt’, ‘steun voor inheemse volkeren’, ‘platteland voor de dorpelingen’) Iedere natie/volk heeft zijn eigen waarden en daar ook recht op = cultuurrelativisme? Versus: waarden verdienen steun als universele mensenrechten, niks Nederlands aan, maar gelukkig wel veel steun voor deze waarden in Nederland (trots op Nederland maar niet nationalistisch)

Migranten & thuisgevoel Migranten moeten als nieuwkomers, als ‘gasten’ in het Nederlandse ‘huis’ deze waarden overnemen (of vertrekken) Maar hoe ‘assimileerbaar’ zijn migranten in de ogen van verschillende politieke partijen? Hoe insluitend/ uitsluitend is nativisme vergeleken met racisme? En hoe ‘geworteld’ moeten asielzoekers zijn voordat ze mogen blijven? Voelen migranten zich thuis in Nederland? Voelen ze zich Nederlander? Waar hangt dat van af?