De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De stad Veelheid aan culturen, subculturen, leefwijzen, levenshoudingen, levensbeschouwingen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De stad Veelheid aan culturen, subculturen, leefwijzen, levenshoudingen, levensbeschouwingen."— Transcript van de presentatie:

1 De stad Veelheid aan culturen, subculturen, leefwijzen, levenshoudingen, levensbeschouwingen

2 Hoe gaan we om met die verschillen?
We gaan in gesprek met mensen met een andere culturele achtergrond en kijken op welke punten we ons in elkaar herkennen. We gaan in gesprek met mensen met een andere culturele achtergrond en proberen ze te overtuigen van onze eigen waarden en normen. We erkennen de verschillen en gaan alleen om met mensen die qua cultuur op onszelf lijken, een andere cultuur begrijp je toch niet.

3 universalisme Is de opvatting dat er waarden zijn die alle mensen met elkaar delen, ongeacht hun afkomst of cultuur. Universele Verklaring van de Rechten van de Mens Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen. Een ieder heeft aanspraak op alle rechten en vrijheden, in deze Verklaring opgesomd, zonder enig onderscheid van welke aard ook, zoals ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status.

4 Etnocentrisme De eigen cultuur wordt gebruikt om andere culturen in een sociaal-cultureel opzicht te meten. We gaan uit van onze eigen waarden en normen als maatstaf en beschouwen deze dus als superieur aan andere culturen. Voorbeeld?

5

6 cultuurrelativisme Gaat uit van de opvatting dat culturen niet eenvoudigweg met elkaar vergeleken kunnen worden. Normen en waarden zouden niet universeel zijn, maar slechts begrepen kunnen worden uit de cultuur waarin ze zijn ontstaan. Respect en tolerantie maar ook onverschilligheid

7 Want wat zegt een cultuurrelativist over:
Vrouwenbesnijdenis Huiselijk geweld Discriminatie In een andere cultuur?


Download ppt "De stad Veelheid aan culturen, subculturen, leefwijzen, levenshoudingen, levensbeschouwingen."

Verwante presentaties


Ads door Google