Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013 1 Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1.larmoire. 2. lescalier 3. La grand-mere 4. Le canapé
Advertisements

Maak een scan van uw organisatie met de Toolkit Duurzame Inzetbaarheid
Concept-context ook voor vmbo-t
Downloaden: Ad-aware. Downloaden bestaat uit 3 delen: •1. Zoeken naar de plek waar je het bestand kan vinden op het internet •2. Het nemen van een kopie.
ZIEHIER 36 REDENEN WAAROM BIER
Prekenserie Handelingen - deel 6 (slot) ‘Gods Woord overwint omdat het mensen in de vrijheid zet!’ Hand 28,31.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
Wij, in een veranderende markt Platform Wonen Leeuwarden Ger W. Hukker, 5 april 2012.
Figuur 5.1 Organisatieschema Figuur 5.2 Steile en platte organisatie.
05/07/ De handel: gaat nog jobs creëren in 2010! Dominique Michel Gedelegeerd bestuurder 25 februari 2010.
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
De Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK) streeft ernaar het eerste aanspreekpunt te zijn bij grensverleggend zakendoen binnen.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
prNBN D addendum 1 Deel 2: PLT
Waarom een Award?  Doel: toekomstige food managers bewust maken van de aspecten gezondheid en meerwaarden van voedsel.
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Lang zullen ze leven! - en werken en leren…
Klaar met school en dan…? Kansen op de arbeidsmarkt en hoe pak je die? Jos Sanders, TNO.
Diagnosticeer uw schouder Dit is een interactieve gids om u te helpen vinden relevante patiënten informatie over uw schouderprobleem. Het is bedoeld als.
Vakcentrale 11 MVO en rol OR in waterbedrijven en laboratoria Lochem 18 November 2010.
Inkomen Begrippen 1 t/m 5 Werkboek blz 5
© BeSite B.V www.besite.nl Feit: In 2007 is 58% van de organisaties goed vindbaar op internet, terwijl in 2006 slechts 32% goed vindbaar.
Excursie Röntgenafdeling Vie Curi Venlo 15 september 2009 ZijActief Koningslust ZijActief Koningslust Excursie Rontgenafdeling Vie Curie Venlo.
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
Gezonde voeding bij tieners
WISKUNDIGE FORMULES.
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
Passie - Verrijzenis Arcabas
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Inkomen les 7 27 t/m 37.
Inkomen Begrippen + 6 t/m 10 Werkboek 6. 2 Begrippen Arbeidsverdeling Verdeling van het werk in een land.
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Het Heiligdom Een Afbeelding voor Redding 4e Kwartaal 2013 INLEIDING
Voedingscentrum Bachelors Award 2011 Datum:……. Opleiding:….
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Thema 2: Voeding en Vertering
ZijActief Koningslust 10 jaar Truusje Trap
MEELWORMEN-MUFFIN MET JAM? Wat eet de wereldbevolking in 2050?
Verduurzaming Voedselketen Wat eet de wereldbevolking in 2050? Centraal Bureau Levensmiddelenhandel Marlijn Somhorst Consument en Kwaliteit Duurzaamheid.

ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
2 januari 2009Nieuwjaarsreceptie "Meule wal straete" 1 Nieuwjaarsreceptie 2 januari 2009 Eerste bijeenkomst van de bewoners van de “Meule wal straete”
Fractale en Wavelet Beeldcompressie
S.V.T.B. Curius 2 3 Vorige bijeenkomst S.V.T.B. Curius 4 Vorige bijeenkomst Voorstelrondje Wie ben je, wat doe je en wat ga je doen?
Leren lezen op de Wijngaard : kern 2 door juf Martine
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Voedingscentrum Bachelor’s Award
Resultaten Crowdsourcing Grote Boel 7 april 2014.
Potverdorie, eet normaal!
Groep Colruyt en ‘participatie’
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Strijd tegen de zonde?.
1 Nieuwe Staten Nieuwe begroting Wat & hoe. © PP in taal 2 Programma Aanleiding nieuwe begroting De SWBC en de geschiedenis van de cyclus Wat: de formats.
Hervorming langdurige zorg
Bioweek 2015 van 6 tot 14 juni “Met bio investeer ik in de toekomst”
ZijActief Koningslust
22 maart 2015 Zoetermeer 1. terugblik...  de relatie van Christus & de ekklesia wordt ten voorbeeld gesteld aan man & vrouw;  Hoofdschap = voorop gaan,
MOOC’s de nieuwe bron van Voedingskennis?! ir Rolf Marteijn, opleidingsdirecteur voeding & gezondheid Januari 2015.
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Wat voedt jou deel 1..
Gewoonten rondom voedsel Wat kom je tegen?. Pak ‘m beet..  100 jaar geleden at je in Nederland aardappelen, groenten en als je ‘t rijk had soms een stukje.
Factsheet Voedingscentrum
Leverancier van de Schijf van Vijf
Transcript van de presentatie:

Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013

2 Veranderingen in voeding in de laatste 30 jaar 17 % meer calorieën pp ondanks 70% groei van de wereldbevolking Meer calorieën uit vet en suiker Meer diversiteit en keuze Meer dierlijke eiwitten (vlees, vis, zuivel) Beetje meer fruit en groenten Veel meer fast food en buitenshuis eten Kloof tussen producent en consument

3 Is de landbouwsector verantwoordelijk?

4 Gezond en duurzaam (1): Antibiotica bij varkens

5 Gezond en duurzaam 2: Intensieve productie

6 Zoönoses (vogelgriep, Q-koorts)

7 Vlees, een dilemma

Herkauwers: land, water, voer

10 Visconsumptie groeit net zo snel als vleesconsumptie

11 Gezond en duurzaam3: besmetting in biologische groententeelt

12 Opbrengsten biologische uien

13

14 Kleine boeren, hun toekomst? Louise O. Fresco

Veiligheid in de keten 15

16 Supermarkten: boosdoeners of wegbereiders?

17 Duurzaamheid in vijf woorden Reduce Re-use Recycle Replace Redesign

18 Vier dimensies van duurzaam en gezond voedsel Groei en kwaliteit Product Ingrediënten Voedingspatroon Omgeving

: 70% meer voedsel (volume) Impact op F&A In bln people (=+2) > 2 bln people Eat more >2 bln people Economic growth drives switch in diets >2 bln people Eat better quality, more services 70% growth in volume Bio fuels BioE

20 Duurzaam 2: ingrediënten en etiketten

21 Dierlijke en plantaardige proteïnen

22 Meer plantaardig eiwit

23 De alternatieven: plantaardig of…?

24

25 Vis of algen als bron van Omega- vetten en eiwitten?

26

Niet doen Geen belasting op vet en vlees Geen verplichte portiegrootte Geen onmiddellijk reductie in vet- en suikergehaltes, wel geleidelijk, en vervanging Vragen blijven rondom probiotica en genetische modificatie ten verhoging van voedingswaarde 27

Internationale afspraken over voedselketens

29 Voedsel is status en identiteit. Bewust je boodschappen doen…

30 Duurzaam en gezond zijn niet identiek, maar kunnen wel samen hangen Negen miljard, 60% in steden Steeds meer dierlijke eiwitten, maar streven substitutie Grotere efficientie in gebruik van alle grondstoffen: OPTIMALISEREN Produceren daar waar het het beste kan Biologisch is niet zonder meer gezonder of duurzamer Niet generaliseren maar ‘detailleren’ MAAR PASSIE – bewust consumeren – MAAKT VERSCHIL