Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april Duurzaam voedsel, een gezonde keuze (?) Louise O. Fresco 4 april 2013
2 Veranderingen in voeding in de laatste 30 jaar 17 % meer calorieën pp ondanks 70% groei van de wereldbevolking Meer calorieën uit vet en suiker Meer diversiteit en keuze Meer dierlijke eiwitten (vlees, vis, zuivel) Beetje meer fruit en groenten Veel meer fast food en buitenshuis eten Kloof tussen producent en consument
3 Is de landbouwsector verantwoordelijk?
4 Gezond en duurzaam (1): Antibiotica bij varkens
5 Gezond en duurzaam 2: Intensieve productie
6 Zoönoses (vogelgriep, Q-koorts)
7 Vlees, een dilemma
Herkauwers: land, water, voer
10 Visconsumptie groeit net zo snel als vleesconsumptie
11 Gezond en duurzaam3: besmetting in biologische groententeelt
12 Opbrengsten biologische uien
13
14 Kleine boeren, hun toekomst? Louise O. Fresco
Veiligheid in de keten 15
16 Supermarkten: boosdoeners of wegbereiders?
17 Duurzaamheid in vijf woorden Reduce Re-use Recycle Replace Redesign
18 Vier dimensies van duurzaam en gezond voedsel Groei en kwaliteit Product Ingrediënten Voedingspatroon Omgeving
: 70% meer voedsel (volume) Impact op F&A In bln people (=+2) > 2 bln people Eat more >2 bln people Economic growth drives switch in diets >2 bln people Eat better quality, more services 70% growth in volume Bio fuels BioE
20 Duurzaam 2: ingrediënten en etiketten
21 Dierlijke en plantaardige proteïnen
22 Meer plantaardig eiwit
23 De alternatieven: plantaardig of…?
24
25 Vis of algen als bron van Omega- vetten en eiwitten?
26
Niet doen Geen belasting op vet en vlees Geen verplichte portiegrootte Geen onmiddellijk reductie in vet- en suikergehaltes, wel geleidelijk, en vervanging Vragen blijven rondom probiotica en genetische modificatie ten verhoging van voedingswaarde 27
Internationale afspraken over voedselketens
29 Voedsel is status en identiteit. Bewust je boodschappen doen…
30 Duurzaam en gezond zijn niet identiek, maar kunnen wel samen hangen Negen miljard, 60% in steden Steeds meer dierlijke eiwitten, maar streven substitutie Grotere efficientie in gebruik van alle grondstoffen: OPTIMALISEREN Produceren daar waar het het beste kan Biologisch is niet zonder meer gezonder of duurzamer Niet generaliseren maar ‘detailleren’ MAAR PASSIE – bewust consumeren – MAAKT VERSCHIL