De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Examenvragen over Plato
Advertisements

Mat 5: 1-16 Barmhartigheid.
De samengestelde zin.
Woord van Leven Maart 2013.
De optativus Basis: het verschil met de coniunctivus is dat de optativus een grote mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar zeer de.
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
r. 1-4  ἐ δοξε (+ aci) δε τοις των Ἀ θηναιων στρατηγοις ἑ πτα μεν και τετταρακοντα ναυσι Θηραμενην τε και Θρασυβουλον –τριηραρχους ὀ ντας –  – και των.
Disco les 25 Uitleg grammatica.
Overige religies Historisch deel
De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de.
DE SAMENGESTELDE ZIN HOOFDSTUK 2.
Woord van Leven Februari 2010.
De tien geboden van het werk…
Preek: Jaap de Schipper.
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
KOMMAGEBRUIK.
Le subjonctif De aanvoegende wijs.
Participia in het grieks.
Helaas geen hulp uit Sparta (Hdt ) We zijn dus in de Tweede Perzische Oorlog (490)
Vertrouwen dat God onze voorbeden verhoort
Het woordje ἀ ν Het woordje ἀ ν betekent zelf niets, maar geeft een bepaalde kleuring aan de werkwoordsvorm waar het bijstaat. We onderscheiden: - ἀ ν.
De vlinder en de bloem.
Startzondag 12 september 2010 “Vol van Hoop”
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Romeinen 3:25b (NBV) Hij (de Vader) wil ons nu, in deze tijd, zijn gerechtigheid bewijzen: hij laat ons zien dat hij rechtvaardig is door iedereen vrij.
Alles komt door U of niet…?
IK WEET HET! ,,GROOT IS DE HEER’’
De wijsheid van God in Jezus. gelijkenis van de pachters.
Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten Hoe bid je vol verwachting? mogen en moeten een worsteling.
Als je veel van iemand houdt
Ik had een droom verleden nacht,
Dopen Wat laten wij zien met de doop?. ”Het belangrijkste dat ik u heb doorgegeven …: dat Christus voor onze zonden is gestorven, … dat hij is begraven.
Een echte ( )-vriend(in)
Genade.
Jakobus: In moeilijke tijden overeind blijven.
6.2 Oefeningen optatief (2). 6.2 a 1. lu-o-i-mi lu-o-i-men poie-o-ih-n poie-o-i-men tima-o-ih-n tima-o-i-men.
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 1 november 2014 God houdt zich aan zijn beloften. Hij zal ons niet teleurstellen. We kunnen bouwen op de Heer,
Preek Jesaja 42: 1-9.
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Preek Jakobus 2:
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Zingen Vers 1 Heer Jezus duizend vragen, te veel op mee te dragen:
Deut.8:7 Want de HERE, uw God, brengt u in een goed land, een land van beken, bronnen en wateren, die in de dalen en op de bergen ontspringen; 1. een land.
Het participium Letterlijk vertaald betekent ‘participium’ ‘deelwoord’ (denk aan het Latijnse woord voor deel: pars). We hebben tot nu toe het participium.
5.8 conj. zonder ajvn. 5.8 B 1.zin 1 1ste pers. 2. zin 3 1ste pers. 3. zin 2 2de pers.
Woorden oefenen Wat betekent γάρ? Want wat betekent εἰς? naar; naar binnen; tot Wat betekent ὁ φόβος? angst; vrees Wat betekent βαίνει? hij gaat Wat betekent.
Op hoop van zegen of vol verwachting klopt ons hart?
Welkom Voorganger: Ds. D. Wolters Ouderling van dienst: J. Nijhuis Organist: Johan Bredewout Schriftlezing: Heb. 4: 14-16, Heb. 8: 1-6, Heb. 10:
Voegwoorden.
“Ga de weg van de liefde.”
Koude douche. Ik zet het je betaald (of erger) God houdt maat wanneer Hij straft.
Uitspraken in prediker:
terug naar het paradijs
- 1-. Waar is God? Lucht en leegte Wee hem die iemand te drinken geeft en daar gif aan toevoegt, die iemand dronken voert om hem naakt te zien....
Is ‘t kofschip gezonken…?
Les 9 voor 28 mei “Wie zich dan zal vernederen als dit kind, die is de belangrijkste in het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 18:4) Wat betekent.
De aanvoegende wijs of conjunctief 30 maart 2016.
De vierde zondag in de veertigdagentijd heet Laetare Dit betekent “Verheug u” en komt uit Jesaja 54 Laetare wordt ook “halfvasten” genoemd.
De samengestelde zin.
Geloven was nooit makkelijk
De aanvoegende wijs of conjunctief
Nevenschikking en onderschikking
heeft het werkwoord een stam op een –ε ?
Leven vanuit Gods troon
Samengestelde zinnen.
Nevenschikking en onderschikking
Participe présent et Gérondif
Het is Gods wereld ‘mijn wereld’ ‘onze wereld’ ‘Zijn wereld’
Transcript van de presentatie:

De coniunctivus Basis: het verschil met de indicativus is dat de coniunctivus een zekere mate van onzekerheid toevoegt aan de mededeling. Het is maar de vraag of de gedane mededeling waar is / wordt. coniunctivus vorming gebruik in hoofdzinnenin bijzinnen zonder ἀ νmet ἀ ν

Coniunctivus – vorming Basis: coniunctivusvormen worden gekenmerkt door een lange klinker in de uitgang N.B.: Er staat nooit een augment bij een coniunctivusvorm. Con. Pr. Act. Con. Pr. Med. Con. Aor. Act. Con. Aor. Med. Con. Aor. Pass. λυ ω λυ ῃ ς λυ ῃ λυ ωμεν λυ ητε λυ ωσι(ν) λυ ωμαι λυ ῃ λυ ηται λυ ωμεθα λυ ησθε λυ ωνται λυσ ω λυσ ῃ ς λυσ ῃ λυσ ωμεν λυσ ητε λυσ ωσι(ν) λυσ ωμαι λυσ ῃ λυσ ηται λυσ ωμεθα λυσ ησθε λυσ ωνται λυθ ω λυθ ῃ ς λυθ ῃ λυθ ωμεν λυθ ητε λυθ ωσι(ν)

Coniunctivus in hoofdzinnen Aansporing (con. adhortativus) ἰ ωμεν – laten wij gaan Verbod (con. prohibitivus) μη ἰ ητε– ga niet! Twijfel (con. dubitativus) τί πραττωμεν – Wat moeten we doen?

Coniunctivus met ἀ ν in de bijzin Coniunctivus futuralis Om een toekomstige handeling aan te geven, in de hoofdzin staat vaak een futurum. ὁ ταν τουτο ποιησ ῃ, δωρον δεξεται wanneer hij dit zal doen, zal hij een geschenk krijgen Coniunctivus generalis Geeft een herhaalde handeling of gebeurtenis aan. ἐ αν τις μεγαλην θυσιαν θυ ῃ, χαιρουσιν ο ἱ θεοι (telkens) wanneer iemand een groot offer offert, zijn de goden blij.

Coniunctivus zonder ἀ ν in de bijzin Bijzinnen van doel (met de voegwoorden ἰ να, ὡ ς, ὀ πως (opdat, om te) en μη (opdat niet) ἐ ρχομεθα ἰ να βοηθωμεν wij komen om te helpen Bijzinnen van vrees (na φοβεομαι / δεδοικα ) deze bijzinnen worden ingeleid door μη φοβουμαι μη ο ἱ θεοι τουτο ποιωσιν. Ik vrees dat de goden dit doen.