De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Participe présent et Gérondif

Verwante presentaties


Presentatie over: "Participe présent et Gérondif"— Transcript van de presentatie:

1 Participe présent et Gérondif
Différence???

2 Wat is wat? Participe présent = tegenwoordig deelwoord  - end(e)
lopend, fietsend, liggend etc. in het nederlands kan het als bijvoegelijk naamwoord gebruikt worden. Gérondif = en + participe présent; in het nederlands is het een bijzin waarvan het onderwerp dezelfde is als in de hoofdzin.

3 Hoe maak je het? Regel voor iedere vervoeging altijd is:
Stam + vaste uitgang  stam = nous uit de présent – - ons vaste uitgang = + -ant Ex. : parlons - -ons = parl +- ant = parlant (=participe présent) vervolgens om gérondif te krijgen en + participe présent = en parlant

4 Participe présent tegenwoordig deelwoord
Het participe présent is een bijzin met de functie van bijvoegelijk naamwoord...het zegt dus iets over het onderwerp (van de hoofdzin)

5 Voorbeeld in les bijzin hoofdzin
Niet wetend(e) waar jij woont, blijf ik thuis. De bijzin zegt iets over het onderwerp van de hoofdzin...vandaar de participe présent Ne sachant pas où tu habites, je reste chez moi.

6 Gérondif Het gérondif gebruik je als beide zinsdelen (=hoofdzin en bijzin) hetzelfde onderwerp hebben en als de acties in beide zinsdelen gelijktijdig plaatsvinden, m.a.w.: Regel: beide zinsdelen (=hoofdzin en bijzin) zijn gelijkwaardig en er is sprake van gelijktijdigheid.

7 Nederlandse herkenwoorden
Het gérondif is een bijzin met de functie van: tijd  terwijl manier  door te voorwaarde  als reden omdat ( concessie  ook al) ( tegenstelling ....maar,...)

8 Voorbeeld in les Al fietsende knal ik tegen een boom.
bijzin hoofdzin Al fietsende knal ik tegen een boom. Er is in beide zinsdelen maar 1 onderwerp: ik ... De acties zijn gelijktijdig: ik fiets en terwijl ik fiets knal ik tegen die boom  dus gérondif gebruiken. En faisant du vélo, je heurte un arbre.

9 Meer hulp? De leergang heeft ook extra uitleg online beschikbaar:
Participe présent: Gérondif:


Download ppt "Participe présent et Gérondif"

Verwante presentaties


Ads door Google