Absolutisme.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Tijd van Regenten en vorsten
Advertisements

Naar een constitutionele en parlementaire monarchie in Engeland (1485-ca.1750) (2) Historia 4, p
1.5 Vorsten in Europa Republiek De Nederlanden waren een republiek: - De macht lag bij de Staten Generaal - Opvolgers werden gekozen. Monarchie Frankrijk,
Hoofdstuk 4.
17de eeuw (1.3) Politieke rechten De Republiek was een Statenbond zonder sterk centraal gezag Dat leidde tot -moeizame besluitvorming (tijdrovend) -een.
Hfd. 1.4 opkomst van machtige vorsten
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
Paragraaf 6.3 Vorige les: De Gouden Eeuw Deze les: - bezoek
4. PERIODE De Republiek ontstaat als internationaal erkende staat
3. Periode De vestiging van de Republiek
4.1 De opkomst van Engeland en Frankrijk. 1. Frankrijk / Politiek  Lodewijk XIV - Al zeer jong op de troon - Absolute monarch.
4.3 Stadhouder-koning Willem III
3.1 Burgeroorlog in Engeland, godsdienstvrede in Frankrijk.
Onder de jonge Edward VI had de Anglicaanse kerk een protestante leer gekregen Het protestantisme was in Engeland gered door de ondergang van de Spaanse.
De Republiek in een tijd van vorstenH4.3 Stadhouder-koning Willem III Karel II was familie van Lodewijk XIV en wilde ook een absolute koning worden Hij.
6 De Republiek in Europa.
Frankrijk Politiek- I: Koning Lodewijk de XIVde had de adel buiten spel gezet en was een absolute vorst. Hij zou zijn macht van God gekregen hebben;
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.1.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 4.3.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten
Kenmerk 23 Streven naar Absolutisme Les 1: Centralisering van de macht
De Republiek in Europa Les 23: Bestuur & macht in Europa
Franse revolutie( ).
Verlicht despotisme.
Lodewijks oorlogen.
Absolutisme.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
4.3 Revolutie in Frankrijk
De tweede helft van de 17e eeuw
Republiek versus Frankrijk
Absolutisme vs Regenten
Koning Louis XIV: de manipulator in Versailles: bronnenonderzoek
6 De Republiek in Europa.
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
Goed voorbereid naar de Pabo!
Bestuur in andere landen
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
De liberale revolutie in 1848
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Absolutisme en parlementarisme
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Tijd van regenten en vorsten,
Paragraaf 3 Opkomst van machtige vorsten
In 1568 begint Willem van Oranje een opstand tegen Spanje
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Republiek in de Gouden eeuw
Herhaling hst 5 Vroegmoderne tijd - ( n. Chr.) Renaissance
Politieke situatie Europa rond 1800
Bestuur Europa 18 e eeuw. Frankrijk 18 e eeuw Welke drie standen waren er in Frankrijk in de 18 e eeuw? Hoe zie je deze standen vertegenwoordigd op de.
Absolutisme in de rest van Europa. Vooraf In Frankrijk in de 17 e eeuw had de koning veel macht (absolutisme) Gold dat ook voor Engeland?
1.5 Vorsten in Europa Absolute vorsten
H7.1 Absolutisme in Frankrijk
H7 Pruiken en revoluties§7.2 Het ancien régime Wat moet je weten aan het einde van de les? -Hoe Frankrijk er politieke en economisch voorstond in de 18.
Historische overzicht Bataafse Revolutie
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Machthebbers in Europa
Leg uit welk schilderij hoort bij de Republiek en waarom je dat denkt.
Regenten en vorsten 2.1 Machthebbers in Europa
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Absolute vorsten De vorsten (koningen) waren afhankelijk van de adel, de adel betaalde namelijk veel geld en zorgden voor soldaten  een koning is dit.
Regenten en vorsten 3.1 Machthebbers in Europa
H7.1 Absolutisme in de rest van Europa
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
VROEG MODERNE TIJD De democratische revoluties is westerse landen, discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap.
HET STREVEN VAN VORSTEN NAAR ABSOLUTE MACHT
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
§6.2 Nederland en Europa In deze presentatie leer je over:
Transcript van de presentatie:

Absolutisme

Frankrijk In de 16de eeuw godsdienstoorlog tussen de katholieken en Hugenoten Hendrik IV maakt daar een eind aan door het Edict van Nantes (1598) -godsdienstvrijheid voor de Hugenoten -vrijsteden voor de Hugenoten Lodewijk XIII liet het bestuur over aan kardinaal Richelieu (1ste minister) Hij legt de basis voor het absolutisme -beperkt de macht van de adel -pakt de vrijsteden af van de Hugenoten

Lodewijk XIV In 1643 wordt Lodewijk XIV koning (minderjarig)→bestuur door kardinaal Mazarin -versterkt het absolutisme -schakelt de adel uit na de Fronde In 1661 neemt Lodewijk zelf het bestuur in handen -le roi soleil -l’etat, c’est moi -Droit Divin (Bossuet)

Bestuur Lodewijk XIV -ministers persoonlijke dienaren van de koning -erfelijke burgeradel (noblesse de robe) vervangt de oude adel -controleurs (intendanten) controleren de bestuurders -adel naar het hof (in de gaten houden) -Koninklijke rechters (willekeur en klasse- justitie) -staand leger (koning opperbevel)

Economische politiek Mercantilisme (Colbertisme)→ zoveel mogelijk goud/zilver naar Frankrijk (positieve handelsbalans)→ Import afremmen, export bevorderen -hoge invoerrechten (protectionisme) -staatsbedrijven -kwaliteitseisen -subsidies -buitenlandse experts inhuren -verbeteren infrastructuur -handelscompagnieën -uitbreiden koloniaal bezit

Culturele politiek -afschaffen Edict van Nantes (maar 1 gods- dienst)→ veel Hugenoten naar het buitenland→ slecht voor de economie (rijke burgers met geld en kennis) -stimuleren kunst -kunstenaars naar het hof (jaargeld) -bouw van Versailles -nieuwe stijl (Barok)→imponeren -standbeelden enz.

Buitenlandse politiek -natuurlijke grenzen (Rijn als noordgrens) -handelsoorlogen -hegemonie in Europa Willem III vormt anti-Franse coalitie om het machtsevenwicht te herstellen (De Republiek, Spanje, Engeland, aantal Duitse staatjes) Politiek van Lodewijk kostte veel geld (oorlogen,hofleven,ambtenaren)→ Frankrijk zwaar in de schulden→ leidt mede tot de Franse Revolutie (1789)

Conclusie Hoe groot was de macht van Lodewijk? Voor zijn tijd enorm, maar -te weinig controle (geen geheime politie) -onvoldoende communicatie mogelijkhe- den (velen kunnen niet lezen) -geldgebrek (adel/geestelijkheid betalen geen belasting) -tegenwerking plaatselijke machthebbers

Engeland Strijd koning -parlement om de macht leidt tot een burgeroorlog (1642-1649) Parlement wint -Karel I onthoofd -Engeland een republiek o.l.v. Cromwell In 1660 Restauratie→Karel II koning In 1685 Jacobus II koning -wilde katholiek worden -probeerde zijn macht te vergroten

vervolg In 1688 Glorious Revolution -Willem III (getrouwd met Mary Stuart) koning (versloeg Jacobus II) -Bill of Rights (rechten parlement vastge- legd) In Engeland geen absolute monarchie→ -in Engeland nooit een revolutie -in Engeland nooit een grondwet

Hendrik IV en het Edict van Nantes

Richelieu en Mazarin

zonnekoning

Bossuet en het Droit Divin God vorst volk

Mercantilisme volgens Colbert (Colbertisme) Koloniën Grondstoffen Frankrijk Nijverheidsproducten maken in manufacturen . Kanalen en wegen uitbreiden Gelijke maten en gewichten Belastingen opleggen Producten uit Andere landen Andere landen invoerrechten Winst gaat vooral naar de uitbreiding van het leger, de vloot en het hof. Verschil tussen inkomsten en uitgaven heet betalingsbalans en alles wordt bijgehouden met een rijksbegroting.

Opheffing Edict van Nantes

Paleis van Versailles

Barok -veel versieringen -overdadig

Lodewijks oorlogen

Karel I en Cromwell

Karel II en Jacobus II