Praktijkpresentatie:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dag 12. Dag 12 Dag 12 van het dagboek Hallootjes, Hoe is het bij jullie? Ik hoop dat jullie je een beetje beter voelen dan wij hier. Want het is toch.
Advertisements

Hoe beleef je toetsen? HANovatie Themadag 6 november 2009 Saskia Weijzen.
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Life in the universe.
De Altijd meteen aan de slag
“Hoe kom ik aan klanten?”
“Een reis naar Licht”.
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
LIES werd op jaar, is reeds 13 jaar gestorven en werd dus 14 jaar oud 13 plus 14, 27 een enorm stuk van ons leven 27 jaar geleden in juni,
Vapro -D Month Year Givaudan.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Bennie te Dorsthorst Bennie was aan het vliegen met zijn charterkist toen opeens de vleugel in tweeën brak, en kwam fladderend naar beneden met een plons,
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant.
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Levensvragen Over geluk…..
Studie en opleiding Vrije tijd Groei en gezondheid Relaties
Hall Of Fame Gemaakt door Demy van Bergen Alexander Steenis
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Voor een lieve vriend of vriendin
De kleur blauw stond centraal in dit project Cuma-dag was wel leuk je kan der van alles doen, je kunt kleding ontwerpen, Voertuigen maken, muziek maken,
Aan een buitengewoon persoon!
Velon werkgroependag 2007 leren van leerlingen Wat betekent Opleiden in de school: voor de leerling?
HAN Faculteit Educatie.
van schoolopleiders en instituutsopleiders
VELON-congres Veldhoven 31 maart 2008 Lullen én poetsen Hoe een leergeschiedenis helpt bij het zetten van de volgende stap.
Scripties … Zijn, als een opleiding scripties laat inwerken, te vinden in de Mediatheek …
Mijn werkverslag Inhoudsopgave Wat hebben we allemaal gedaan
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Een boer heeft drie zonen waarvan de jongste naar de Kongo trekt omdat er thuis geen boerderijen meer op te starten zijn.
De planten. 29 mei 2008 De dukdalf.  Wij zijn met de hele klas naar buiten gegaan. Toen kregen we een paar planten voor het groepje, want we hadden.
Het hele werkwoord.
Tevreden studenten. Hoge waardering
Welke keuze maak jij voor jezelf?
E-minds Gemaakt door: Marie Joëlle. Menu.  E-minds  Foto's  Zwem game  Stop filmpje.
HET KARAKTER VAN EEN LEIDER
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Genade.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
U wilt logo's borduren? Niet doen: bij ons kunt u zelf een logo ontwerpen en laten maken, en daarna zelf op uw kleding strijken, sneller, mooier en gemakkelijker.
Filosofie Wat is het? Waarom zou je het kiezen? Wat kun je er mee?
Copyright met toestemming gebruikt van Stichting Licentie © 2000 Universal Songs 1/4 EEN KIND ALS WIJ (Rikkert Zuiderveld) 1. U bent niet zomaar langs.
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Vliegenzwam Wie kent hem nou niet!!!!.
A.U.Saleem SOMS… A.U.Saleem VOEL JE JE OP DE RAND…
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een juk over zijn schouders hingen. Eén van de twee kruiken vertoonde een barst. En.
Een wijze les voor jullie:
ROC dag Alfa College Taco Groenhuis.
Altijd online!.
Vrije gedachten bij vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
De ondernemende student Hoofdstuk 8Leiding nemen, geven en ontvangen.
HAVO 5 EXAMENJAAR. Marion Bosma, Anne Post Jacqueline Houben Gert van Dijken en Hidzer de Vries Marion Bosma, Anne Post Jacqueline Houben Gert van Dijken.
Bij mijn Presentatie Richard Postema Welk om. Hoe ik hier ben gekomen? 4 jaar op gezeten, had het er erg na me zin.
 Wat is biomimicry  Wat hebben we geleerd  Onze mening over de lessen  Biomimicry in de toekomst  Ons plan  Quizz !!!!!!!
WHTSNXT? PROCESGERICHT, ACTUEEL EN LEERLINGGESTUURD FANTASTIC VOYAGE.
WAT maakt ons UNIEK?. We houden van aanpakken! We leren door gewoon te doen de praktijk We houden niet van boeken We zijn schatten We willen graag nu.
 Bepaald?  Bepaald:De het  Bepaald: de het  Onbepaald?
Welkom. Veiligheid Allemaal bril op!!! Waarom zou ik mij houden aan de veiligheidsvoorschriften?
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Welkom bij Fitnesscentre Fysiek. Het beste fitnesscentrum van Leiden en omstreken.
Dit is Dorcas Dorcas is een christelijke hulporganisatie die mensen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika helpt die door grote armoede,
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
De Bolster Sambeek - buitenruimte.nu - november 2014.
Opbrengstindicatoren in het toezicht mbo
Healthwise/UMCG voorjaarssymposium
Transcript van de presentatie:

Praktijkpresentatie: De Opleidingsschool als start voor duurzaam professionaliseren

SAMEN opleiden congruentie DUURZAAMHEID

Samen opleiden In onze Opleidingsschool betekent 'samen opleiden' ook 'samen vormgeven'. Dat klinkt logisch, maar op de manier waarop wij het doen is het heel lastig. Dit proces achten wij essentieel. Het is gemakkelijker om de taken te verdelen en op elkaar af te stemmen. Wij kiezen ervoor om aan elke taak te werken in een duo, bestaande uit een FC-collega en een NHL-collega, of een koppel van drie of vier. Dit is soms een hele uitdaging… Zo hebben we meegemaakt dat twee begeleiders van bijeenkomsten van studenten ervoor kozen om niet samen maar in of meer om de beurt leiding te geven aan de bijeenkomsten. Ze overlegden wel, maar waren er meestal niet samen bij en 'deden elk hun eigen ding' met de groep. Niet de bedoeling…. maar als beide collega's zich daar zeer comfortabel bij voelen en de studenten vinden de bijeenkomsten op zichzelf zinvol, dan is het lastig om toch die confrontatie aan te gaan vanuit een ander belang dan het directe. Als dat dan zo complex is, waarom doen we dat dan zo? Omdat het oplevert.

𝑎 2 + 𝑏 2 = 𝑐 2 SAMEN = … bijvoorbeeld werken in duo’s rondom TAKEN zoals: plaatsing van studenten onderzoeks werkplaats intervisiebijeenkomsten werkplekleren

Congruentie Wij denken dat je werkelijk opleiden in de school niet kunt vangen in systemen, maar dat het permanent zoeken is. Het is nooit af en dat is ook niet de bedoeling. Het zoeken staat voorop. dat geldt voor de student, en dus geldt het ook voor ons: congruentie. Wij debatteren over begrippen als 'onderzoekende houding' en buigen het dan om naar bijvoorbeeld 'op zoek gaan naar de vraag'. Professionalisering van de docent gaat altijd door, daarom dóen wij het en laten we het de studenten ook zien. Zij maken expliciet deel uit van ons permanente ontwerpproces en beschouwen het daardoor als vanzelfsprekend dat een docent zich blijft ontwikkelen.

De ontwikkeling van onze Opleidingsschool is dus gebaseerd op dynamiek. Dat is niet gemakkelijk, want je wilt graag sturing geven.

Domino… De bedoeling van die recordpoging was: alles in beweging brengen door uiteindelijk op één plek een steen aan te tikken. Dat zou een enorme golf veroorzaken, maar het was een gecontroleerde golf, met extra waarborgen, andere routes, enz. Toen kwam er een musje…. en dat werd een gevaarlijker dynamiek. In onze Opleidingsschool vliegen regelmatig musjes binnen. Moeten wij ze neerschieten? Of toejuichen?

Margriet van der Werff (Friesland College) m.van.der.werff@fcroc.nl Sjouke Wouda (NHL Hogeschool) s.wouda@nhl.nl Sanne Rikst Dooper (Friesland College) s.r.dooper@fcroc.nl