Restauratie van een plattegrond met een plan voor verversing van het grachtenwater in Amsterdam (1759) Stadsarchief Amsterdam Afdeling Restauratie Oktober.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het verhaal van de twee keien.
Advertisements

Media en creativiteit Trend Research Medmec02-5 les 1.
Herfstbladen maken met bordkrijt
Techniek: Een Brug Te Ver
Gelukssymbolen.
Waterbestendig polstermateriaal
Les1: eenvoudig computergebruik
Start.
Pluto verkennen. Timo, Tom en Maarten.
SISO Deurne Korte kapsels.
Paardkostuum Objectomschrijving Het is een paardkostuum gemaakt van karton. Het paard wordt over de persoon getild en laten zakken als het gat in het paard.
Een indrukwekkende kunstenaar
Het dreigbriefje: welke stift?
Escher.
De springende kikker Origami uit Japan.
Tekenen.
Een plattegrond van de klas maken
Een praktijkvoorbeeld van de archiefbank
Hoe ik paddenstoel word
Voorbereiding post 5 Mmm... lekker snoepen Groep 1-2.
De Olympische Spelen.
Fauvisme = Kijk naar het filmpje. Wat valt op? Let het kleurgebruik, manier van afbeelden (als een foto of juist niet), vormen, etc.
Pamela Dorland 4hna.  Ik was donderdag 22 maart om 19:00 aanwezig in het klokgebouw om de glamping tentoonstelling te bezichtigen.  Ik heb vooral naar.
V2G2 techniek: vlechten / knopen
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Psychotherapie en armoede
Dit is de drukkerij in Den Helder waar wij de kampkrant laten drukken.
Lesopdracht voor de groepen op: 18 & 19 maart 2013.
Japanse vormgeving met betrekking op boeken
Smartboard: Move to reveal (gordijn en vergrootglas)
verbandmiddelen De meeste verbandmiddelen zijn kiemvrij. (steriel)
Jamali.Niloufar 7BHS 2012/2013 HAIRSTYL MEN.
B OEKDRUKKUNST 2 rootje ‘ Verandering ’ Bron afbeelding achtergrond : http :// www. clipartpal. com / clipart _ pd / education / openbook 1. html http.
Maak een schets van je munt. Een munt is een munt als hij…- rond is ( soms 8 of 10 hoekig) - waarde aanduiding in getal - munteenheid aanduiding(euro)
Van tijd tot tijd Cursus p
6 stappen in Risico management
Vicon 3D wikkelen – De nieuwe dimensie in wikkeltechniek
Serie/Parallel Schakelingen
TECHNISCH ONTWERPEN TECHNISCH ONTWERPEN.
Spaanse Meesters 3 Spaanse kunst.
Een geschenktasje maken
Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 5
Workshop Nationale Wiskunde Dagen 2016 Marjan Botke & Rob van Oord
ALS EEN WAARDEVOL STUKJE BELEVING HET BOEK. BOEKEN.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Word jij later ook een kunstenaar? Presentatie leergroep 2 Esther van Eeten, Ingrid Davits & Linda Versantvoort.
“Oenze speulplekke” ziet kunstgras als ideale ontwikkeling.
Opgericht in 2004 en bestaat uit : sympathisanten, adviseurs, gidsen, experts en doeners. Mensen die op een of andere wijze ooit hun medewerking hebben.
Verftips Top 5 dat een professioneel je niet vertelt Een frisse laag verf kan wonderen verrichten in een kamer. Het brengt leven en frisheid aan een doffe.
Materialen. Papieren Het papier waar je de kaartjes op plakt De kaartjes die je moet uitknippen en moet opplakken. De achterkant voor het papier waar.
MUZIEKPIETJES MAKEN Leven van een juf. BENODIGDHEDEN Per leerling: 1 gekleurd vel papier 4 satéprikkers 1 ballon 1 wc rol 3 of 4 strookjes gekleurd papier.
Wegwijs Groep 8 Thema 4De buurt en verkeer Introductieles: 30 minuten Zelfstandig werken: 90 minuten Afsluiting: 30 minuten. presenteren.
Hans Innemee Drieluik in de stijl van…. Over Hans Innemee Een Nederlands kunstenaar. Studeerde grafische technieken. werkte geruime tijd als tekenleraar.
Inpaktechnieken.
Proportionele Besturing
COMPOSITIE Wat is compositie?.
United care clip.
OPDRACHT Voor de leerkracht: Druk de volgende twee blaadjes af.
Dit was Piet Mondriaan. Hij is een hele beroemde Nederlandse schilder
Om de PowerPoint te starten:
volgende bladzijde terug
Wat heb je nodig? Schaar, lijm, computer en een printer.
volgende bladzijde terug
verbandmiddelen De meeste verbandmiddelen zijn kiemvrij. (steriel)
Een plattegrond van de klas maken
Origami 1.
Een plattegrond van de klas maken
Project elco reviseren
Klik hier om verder te lezen
voorbeeld volgende bladzijde terug
Transcript van de presentatie:

Restauratie van een plattegrond met een plan voor verversing van het grachtenwater in Amsterdam (1759) Stadsarchief Amsterdam Afdeling Restauratie Oktober 2007

Inleiding De plattegrond heeft een bijzondere indeling. Hij bestaat uit twee aan elkaar geplakte bladen. Het linker blad is handgeschreven en ingekleurd; het rechter blad is een prent. Deze twee bladen zijn in het verleden gevouwen geweest. De gevolgen van de vouwen op de twee bladen zijn nog duidelijk zichtbaar.

Inleiding Op het linker blad heeft het vouwen er in geresulteerd dat het papier aldaar is gaan scheuren met als gevolg dat een strook van ongeveer 1 cm verloren is gegaan. De doelstelling van de restauratie was om het oorspronkelijk formaat van de plattegrond te herstellen. Maar wel op een zodanige wijze dat de nieuwe aangebrachte strook niet zou storen met de rest van de plattegrond.

Gebruikte materialen In de papier restauratie wordt gebruikt gemaakt van stroken Japans papier en zelfgekookte tarwestijfsel als lijm om reparaties aan te brengen.

Gebruikte materialen Tarwestijfsel is een zeer geschikte lijm voor papierrestauratie omdat de lijm wateroplosbaar blijft. Alle reparaties die aangebracht worden moeten in de toekomst weggehaald kunnen worden als het nodig blijkt te zijn.

Behandeling: het maken van de strook Het beschadigde blad is een prent. Het Stadsarchief Amsterdam beschikt over andere drukken van dezelfde plattegrond. Eén daarvan is ook te zien in de tentoonstelling ‘Het Aanzien van Amsterdam’ (nr. 24).

Behandeling: het maken van de strook Aan de hand van een van de andere drukken is een reconstructie gemaakt van het ontbrekende strook. Op een vel Japans papier is een fotokopie gemaakt van het ontbrekende deel van de plattegrond.

Behandeling: het maken van de strook De fotokopie op Japans papier is geplaats onder de te restaureren prent. Met een priem is een incisie gemaakt langs de rand van de prent. Deze incisie maakt het mogelijk om het ontbrekende deel op de juiste maat te scheuren.

Behandeling: het maken van de strook De strook Japans papier is op kleur gebracht met aquarelverf. Het doel van het retoucheren is de nieuwe strook minder opvallend te maken.

Behandeling: het maken van de strook Na de retouche met aquarelverf is de zwarte inkt van de fotokopie met een priem deels verwijderd. De kleur van deze inkt was te zwart in vergelijking met de rest van de inkt van de prent.

Behandeling: het aanbrengen van de strook Aan de achterkant van de prent is een 4 cm. brede strook Japans papier geplakt met tarwestijfsel. Op dit Japans papier is de nieuwe gemaakte strook geplakt. Het Japans papier zorgt voor een sterke verbinding tussen de twee delen van de prent en de nieuwe strook .

Behandeling: het aanbrengen van de strook Eerst is de nieuwe strook aangebracht op het Japans papier,en aansluitend aan de nieuwe stuk is de tweede deel van de prent aangebracht.

Behandeling: het aanbrengen van de strook Na het plakken is het object tussen filtreerpapier gelegd en onder een gewicht gedroogd. Dit is om te zorgen dat het papier vlak droogt.

Behandeling Om het object veilig te kunnen hanteren en te exposeren zijn randen van Japans papier rondom het object geplakt. De laatste retouches op de nieuwe aangebrachte strook zijn in verticale positie aangebracht.

Afronding Het werken met traditionele restauratie- technieken (retoucheren met aquarelverf) in combinatie met nieuwe mogelijkheden, zoals het fotokopiëren, blijkt zeer geschikt te zijn om deze prent te restaureren. Voor behandeling Na behandeling

Afronding Het resultaat van deze restauratie is te zien tot 6 januari in de tentoonstelling Het Aanzien van Amsterdam.