invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Advertisements

4.3 De cultuur van het Rijk.
Literatuurgeschiedenis
Karel en grote problemen
Seculiere en Reguliere Geestelijken
Een nieuwe tijd begint (ongeveer van ).
De renaissance 1.2.
Andere uitingen Cultuur middeleeuwen.
Kerstening van Noordwest-Europa - werkwijze
Pax Romana 30v.Chr tot 192 na Chr..
Kenmerk 19 19a Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance 19b en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling Les 1: Renaissance.
Joods-christelijk wereldbeeld
De middeleeuwen: cultuur en literatuur
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
Hoofdstuk 1, §3 … de antwoorden
Literatuur, hoofdstuk 1 Opdrachten.
1.1 Over de Nieuwe en de Nieuwste tijd
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Les 5 - Groei van de Steden
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Hoge en lage edelen Het merendeel der adel bestond uit lage adel
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Artikel: Vrije steden, repressieve staten
Ontdekkingsreizen en hun gevolgen - Slachtoffers
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 1 - Groei van de Steden.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 15 - Groei van de Steden.
Hoofdstuk VI: De Middeleeuwen Les 2: Karel de Grote
Een anachronisme? Welk beeld heb jij bij/van ridders?
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
Kenmerk a Opkomst van de stedelijke burgerij en b de toenemende zelfstandigheid van steden Les 2: Verschillen stad en platteland.
Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde handelskaravanen.
H3:§ 4:p Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde.
Renaissance en opstand
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 1 - Verzet en.
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Wat de Nederlandse Opstand is
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 2: De Kruistochten.
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
4.5 De Nederlanden onder de Bourgondiërs - de Gewesten
Een Christelijke samenleving
Joods-christelijk wereldbeeld
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Tijd van ontdekkers en hervormers – de vroegmoderne tijd
Renaissance en Opstand
Les 4: De Reformatie - Luther
Les 5: De Reformatie, Calvijn en de contra-reformatie
Renaissance en Opstand
Renaissance en Opstand
Renaissance en Opstand
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
H6 Ontdekkers en hervormers§6.1 Op naar de moderne tijd Wat moet ik weten aan het einde van de les? -Wat de Renaissance is en wanneer deze begon -Wat Humanisten.
Karel V, Filips II en de Nederlanden
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Paragraaf 4.4 Het ontstaan van machtige staten
OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM
Renaissance en Opstand
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 42: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Joods-christelijk wereldbeeld
Hier begint de nieuwe tijd
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur KA 09 - De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 22: Karel de Grote.
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 17 Het begin van staatsvorming en centralisatie Les 5: Middeleeuwse cultuur

invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur H3:§ 15:p63-64 1550 1500 1450 1400 1350 1300 1250 1200 1150 1100 invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur Tot aan de 13e eeuw is de invloed van de Kerk op de cultuur zeer bepalend Oorzaken Geloof centraal Clerici waren de enige die konden schrijven/lezen Wat men schreef heiligenlevens alleen die boeken die voor de Kerk goed waren, werden overgeschreven Zij werden gebruikt om te helpen bij het besturen Onderwijs werd ook door hen gegeven; was aan de Kerk verbonden De Kerk had geld (over) voor het scheppen van Kunst en bouwwerken (religieus doel)

invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur

Afnemende invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur 1550 1500 1450 1400 1350 1300 1250 1200 1150 1100 Afnemende invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur Vanaf de 13e eeuw neemt de invloed van de Kerk op de cultuur langzamerhand enigszins af Oorzaken Vernieuwingen in het bestuur De vorsten wilden ambtenaren en geen clerici en minder adel voor het bestuur Hierdoor moesten ook de opleidingen worden aangepast Weer opbloeiende handel vereiste Andere, betere scholing Ontstaan Universiteiten en andere opleidingen Herontdekking van de klassieken (12e en 13e eeuw) Renaissance Net als de scholing slechts voor de kleine groep weggelegd Latijn blijft tot 1300 de belangrijkste taal Tot ca. 1100 was het de enig geschreven taal Blijft voor de wetenschappen dé taal tot ver na 1500 Opkomst van de volkstalen vanaf 1100 Met het epos, de lyriek. Vanaf 1300 kwamen hier novelles, toneelstukken spotdichten,fabel en leerdichten bij

vergelijk deze kaart met de volgende van Johannes Ruysch Ricardus de Haldingham (eind 13e eeuw)

vergelijk deze kaart met de van Haldingham Johannes Ruysch, Wereldkaart (1508) vergelijk deze kaart met de van Haldingham

Verschillen tussen de kaarten 1550 1500 1450 1400 1350 1300 1250 1200 1150 1100 Verschillen tussen de kaarten De kaart van Haldingham is een zogenaamde O-T wereldkaart. Deze is gemaakt op basis van het Romeinse wereldbeeld De kaart van Ruysch is anders door Meer landmassa’s Meer zeeën Rome niet meer centraal Meer “gedetailleerd” Oorzaken Afnemende invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur Meer weten van de wereld Contact Arabieren ontdekkingsreizen