De Middeleeuwen Les 10 – Betrekkingen tussen moslims en christenen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 3: Het Grote Schisma van 1054.
Advertisements

Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 1: De Kruistochten.
N)’- ,; Geschiedenis.
Karel en grote problemen
De ondergang van het West-Romeinse rijk
Kerstening van Noordwest-Europa - werkwijze
De kruistochten.
The shortest history of Europe
De samenleving in de Vroege Middeleeuwen
H.4 – Steden en Staten Paus en keizer De kruistochten Ontstaan steden
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Verdediger van het Christendom
Paragraaf 4.4 Vorige les: staatsvorming en centralisatie
4 De keizer, de paus en de grenzen van de macht
Vandaag: H.4 afronden Powerpoint over staatsvorming met als voorbeeld Bourgondië Tekst lezen en opdracht maken Verhaal vertellen over Jeanne d'Arc.
De Republiek in een tijd van vorsten
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 14: De Kruistochten.
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Hoofdstuk VI: De Middeleeuwen Les 2: Karel de Grote
Ontstaan Byzantium In 330 nc koos Constantijn de Grote het plaatsje Byzantium als nieuwe hoofdstad voor zijn keizerrijk Onmiddellijk startte hij een gigantisch.
Europese Expansie overzee
Quiz ter afronding van hoofdstuk 2
Kruistochten.
Paragraaf 5.6 Islam.
Les 1 De wereld staat in brand
De kruistochten.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 1 - Verzet en.
4 De keizer, de paus en de grenzen van de macht
H2 Ontdekking en verovering
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Tijd van steden en staten ( n. Chr.)
Goed voorbereid naar de Pabo!
DE LATE MIDDELEEUWEN De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van kruistochten.
Welk woordje weg? Stadsrechten Steden Koning Vrije boeren Steden
Voorbeeldvragen examen geschiedenis
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
De late middeleeuwen, 900 – 1600.
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
Paragraaf 5.3 en 5.5.  Aan het eind van de les kun je…  Herhaling  Centralisatie  Kruistochten  Reactie moslims  Opdracht  Afsluiting.
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Ka11. het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
H 3 Monniken en ridders§ 3.4 Christendom in Europa Wat moet je weten aan het eind van de les? Hoe de hiërarchie van de rooms katholieke kerk in elkaar.
Fotoalbum door jan 1.a) r de eerste generatie christenen weigerden vanuit hun geloofsovertuiging dienst in het keizerlijke.
H4.2 De expansie van het Christendom
H4.3 De Strijd tussen paus en keizer om de macht
Koloniale verleden.
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
Monniken en ridders 5.2 De kerstening van Europa
Monniken en ridders 5.5 Moors Spanje
Monniken en ridders 5.1 Leenheren en leenmannen
Paragraaf 4.4 Het ontstaan van machtige staten
Paragraaf 4.3 De strijd tussen paus en keizer
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
De vroege middeleeuwen
Hoofdstuk 2 Ontdekking en verovering
Monniken en ridders 5.2 De kerstening van Europa
Monniken en ridders 5.5 Moors Spanje
Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld
Tijd van steden en staten 1000 – 1500
THEMA 3 – LES 3 HET KLOOSTERLEVEN.
Hoofdstuk 4 Steden en Staten
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 32: Het Grote Schisma van 1054.
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 1: De Kruistochten.
Steden en kruistochten
Cursus 5.2 : Monniken en Ridders 1 KB Lesweek 1
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur KA 09 - De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 22: Karel de Grote.
H3:§ 8:p Hoe het begon De moslim geworden Turken werden steeds sterker en vormde een bedreiging voor.
Transcript van de presentatie:

De Middeleeuwen Les 10 – Betrekkingen tussen moslims en christenen

Wat waren kruistochten? H6:§7:p117-21 Wat waren kruistochten? Ruime betekenis oorlogen in naam van de Kerk tegen niet-christenen of ketters (afvalligen van de kerk) Katharen in Zuid-Frankrijk Duitse orde in Oost-Europa Engere betekenis oorlogen die westerse legers voerden met de moslims van de 11e (1096) tot en met de 13e eeuw (1271 laatste tocht, 1291 val Akko).

Achtergrond Sinds de 7e eeuw was Jeruzalem in handen van de moslims. Christenen en Joden leefden in betrekkelijk rist naast elkaar In het tweede deel der 11e eeuw werd het onrustig in het Midden-Oosten doordat de Seldsjoeken de macht van de Arabieren braken en overnamen In 1071 leed de Byzantijnse keizer een nederlaag tegen de Seldsjoeken. In 1091 deed Alexius I van Byzantium een oproep aan de paus om (meer) westerse huurlingen te sturen die tegen de Seldsjoeken in het Byzantijnse rijk konden vechten. De paus bedacht echter iets anders… In Spanje was de Reconquista succesvol van start gegaan. Waarom kon dit ook niet in het Heililge Land?

Oproep tot de Eerste Kruistocht Paus in 1095 in Clermont: ‘Ga naar het Heilige Land, bevrijd het van de moslims en krijg vergeving van je zonden’ De paus had naast de bevrijding ook andere motieven: Landhonger edelen tegengaan (i.p.v. tegen elkaar te vechten kunnen ze beter tegen moslims vechten) Hereniging van de Grieks-Orthodoxe kerk met de Rooms-katholieke kerk (onder leiding van de paus uiteraard) Zijn macht tonen tegenover de keizers en de koningen in West-Europa

Deus lo volt!: Redenen voor mensen om te gaan Bevrijding heilige plaatsen in het Midden-Oosten. Roem, rijkdom, avontuur Vergeving van de zonden. Macht (politiek / verovering gebieden) Wie gingen? Om uiteenlopende redenen: Hoge edelen (koningen, hertogen, graven) Lage edelen (arme ridders op zoek naar rijkdom of bezit) Gelovigen Gewone soldaten in dienst van een edelman Misdadigers Armen Geestelijken

Paus in Clermont

Op weg naar Jeruzalem Vanwege investituurstrijd weinig aanhang Duitsland, wel in Frankrijk. In 1097 arriveren westerse legers bij Constantinopel. Zweren keizer trouw, maar gaan vooral hun eigen gang. Beloofden gebied te heroveren voor de keizer, maar er werden b.v. eigen graafschappen gesticht

Inname Jeruzalem (1099) Uiteindelijk werd Jeruzalem ingenomen in 1099. De bevolking (moslim, joods of christen!) vermoord. Met inname Jeruzalem Eerste Kruistocht eigenlijk meest succesvolle: herovering Jeruzalem en stichting Kruisvaardersstaten 8 volgende kruistochten vooral georganiseerd om behoud of herovering gebied in het Heilige Land.

Gevolgen Kruistochten Stichting en ondergang Kruisvaarderstaten Graafschap Eddessa Prinsdom Antiochië Graafschap Tripoli Koninkrijk Jeruzalem) Progroms onder de joden in Europese steden als de kruisvaarders ‘langskwamen’. Nieuwe kennis geneeskunde, cijfers bouwkunde  verbetering burchten en kastelen) Geografie  de wereld is groter dan… Nieuwe goederen en uitvindingen Specerijen scheepsroer met scharnieren kompas Verbeterde beeldvorming over islamitische wereld (onder de westerlingen die zich in het Heilige Land vestigden) Er viel veel te leren van de Arabieren Er was ook wederzijds respect: Saladin en Richard Leeuwenhart, Frederik II en de sultan van Egypte, Al Kamil Definitieve breuk Grieks-orthodoxe en Rooms-katholieke kerk Handelbetrekkingen binnen het Middellandse Zeegebied werden geïntensiveerd.

Huiswerk Opdracht: Salahedin en Frederik II (HB, p120) (deze doen we niet; genoeg gedaan dit jaar ()