diabetesverpleegkundige - AZ Groeninge

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
Advertisements

Wat is een goede warme maaltijd?
De Vrouw Toen God De Vrouw schiep was hij op de zesde dag nog laat aan het werk. Een engel kwam langs en zei: “Waarom duurt het maken van deze zo lang?”
Voorlichtingsavond De Granaet.
ONTSPAN JE..., LUISTER ..., EN BEWONDER
Toen God “de vrouw” maakte, was hij al 6 dagen aan’t overwerken.
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Gezonde voeding.
De actieve voedingsdriehoek
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
voor de zomervakantie tot
Gezond leven De quiz! Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Leg eerst de bedoeling van de quiz uit: we gaan kijken wie er het meeste weet.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Mooi scheppingsverhaal...
HET VERHAAL VAN DE ADELAAR
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Voeding en bewegen!.
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
Goedenavond Welkom bij
Motiverende Gespreksvoering
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
Iedereen coach naar Jef Clement.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Thema 2: Voeding en Vertering
Doelstellingen formuleren
Het werken met portfolio
Wie is God voor jou?.
De Actieve Voedingsdriehoek
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
De invloed van voeding op sportprestaties
CanDo Coaching.
ShapeWorksTM Gezonde tussendoortjes
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Wij heten je van harte welkom op deze groepscursus !
45 levenslessen Klikken voor vervolg Muziek: snowdream.
Welkom Bij het programma om uw gewicht te beheersen.
Is er iets gemaakt door de mens dat de schoonheid van de natuur kan benaderen? Misschien de muziek! FAUNA FAUNA.
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
ONTSPAN , LUISTER EN LEES
‘NLP Basiscursus Je ongekende vermogens’
Volksuniversiteit Zwolle
Wat voedt jou deel 1..
BenFit; waarom? we geloven dat voor iedereen een gezond en gebalanceerd leven bereikbaar is de regie weer terug krijgen over je leven, lichaam en gewicht.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
TR90 ® Verander uw leven in 90 dagen. Meer dan een DERDE van de volwassen Europeanen heeft momenteel overgewicht Situatie in de EU
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Voeding in de pedicurepraktijk
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Schijf van vijf.
Voel je wel in je vel !.
Koolhydraten.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Transcript van de presentatie:

diabetesverpleegkundige - AZ Groeninge Motivatie Michiel Van Damme diabetesverpleegkundige - AZ Groeninge 14 oktober 2005

"Stoppen met roken is het makkelijkste wat ik ook heb gedaan "Stoppen met roken is het makkelijkste wat ik ook heb gedaan. Ik kan het weten, want ik heb het al duizenden keren gedaan." Mark Twain

Motivatie De meeste theoretici op het gebied van motivatie gaan ervan uit dat motivatie betrokken is bij het realiseren van elke aangeleerde respons, met andere woorden: aangeleerd gedrag zal niet optreden, tenzij het geactiveerd wordt.

Wat is motivatie? Motivatie betekent een interne wens om een persoonlijke bijdrage te leveren Sayles Motivatie is de energie die een persoon in zijn werk tot uiting brengt Pinder

Motivatie om te leren of te veranderen Motivatie is vaak een intern proces (cognitief, affectief, conatief) Iemand moet van binnenuit gemotiveerd worden Om gemotiveerd te worden, moet je inzien dat er iets moet veranderen

Motiveren om te veranderen Motivatiecirkel

Van verzet naar motivatie Wat is verzet? Hoe motiveren we onze patiënten? Waarin zit het verschil? In ons gedrag? In de manier waarop we communiceren? Is het onze kennis? Hoe houden we de motivatie op peil?

Verzet - een menselijk verschijnsel We verzetten ons tegen alles wat tegen onze belangen ingaat Verzet is een beschermingsmechanisme, geen negatieve kracht Voor patiënten is verzet een overlevingsstrategie Niemand verzet zich voor zijn plezier of om onze schitterende ideeën te verpesten Er zijn altijd goede redenen voor verzet (bijvoorbeeld verlies)

Verschillende redenen voor verzet Niet kunnen luisteren Voelt zich niet ziek. Ontkent risico. Nieuw gedrag is onaangenaam. Is het niet eens met jouw idee. Angst, depressie, woede, eerder falen Wantrouwen jegens zorgverleners / systeem

Misschien zijn WIJ het probleem? Pakken we verzet aan door: - meer informatie te geven - betere argumenten te gebruiken - gedetailleerdere feiten te verstrekken Ontnemen we de patiënt zijn/haar controle/autonomie? Schatten we verkeerd in welk belang de patiënt eraan hecht, of hij/zij ons vertrouwt en of hij/zij klaar is? Zijn we namens de patiënt te ambitieus?

Veranderen kost tijd Het duurt minstens 3 — 12 maanden om een gewoonte te veranderen Het moeilijkste aspect van Ieren is het afleren

Gewoontes veranderen Een gewoonte opgeven is pijnlijk Om een slechte gewoonte op te geven en een gezondere aan te nemen zijn drie stappen nodig 1. Wat was de voorgeschiedenis? Hoe kwam de beslissing tot stand? 2. Dan voer je de veranderingen door 3. Tot slot houd je aan die veranderingen vast

Wat moeten wij doen? We moeten begrip opbrengen voor het verzet door: • De patiënten tegemoet te komen • Te luisteren zonder vooroordelen of oplossingen • Een vraag altijd te beginnen met Wanneer, Wat, Hoe • De patiënten moeten het gevoel krijgen dat we hen zien, dat we naar hen luisteren, dat we hen serieus nemen

Hoeveel mensen in deze zaal roken? Hoeveel mensen in deze zaal bewegen minder dan 30 minuten per dag? Hoeveel mensen in deze zaal eten te veel of te vet voedsel?

De goede voorbeelden Met trots presenteren wij u de goede voorbeelden

Motiveren om te veranderen In een omgeving zonder vreugde, oprechte belangstelling, aandacht en inlevingsvermogen zal er geen enkele verandering plaatsvinden

Motiveren om te veranderen Begrijpen: wat is dit en waarom moet ik het doen? Heeft dit zin? Emotionele aanvaarding, de noodzaak inzien, echte motivatie Is actie mogelijk - en is de wil aanwezig?

Hoe motiveren we In het begin moeten we veel tijd doorbrengen met de patiënt Vraag naar succesverhalen, wanneer is het gelukt een gewoonte te veranderen? Wat maakte het mogelijk, wat gebeurde er? We moeten realistisch en geduldig zijn

SMART-model Specifiek en precies Meetbaar Aanvaardbaar Realistisch Tijdgebonden

SMART-model gebruikt in de kliniek Jane, een 20-jarige vrouw, overgewicht, glucosestoornis, beweegt niet regelmatig Specifiek en precies - Wat voor beweging? Meetbaar - Hoe vaak? Aanvaardbaar - Is het OK voor haar? Realistisch - Zal ze het doen, als ze het plan ziet? Tijdsgebonden - Wanneer begint ze?

Motivatie behouden Doelstellingen zetten en ze bereiken Lof, aanmoedigingen, erkenning is belangrijk om door te blijven gaan Positieve ondersteuning bij hervallen Steeds gesteund worden door personen die belangrijk voor je zijn en om je geven Goede voorbeelden maken een verschil uit

2 minuten

Margarets Bensow Bacon, SDC Studiegroep Diabetes en Voeding van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes DNSG/EASD Margarets Bensow Bacon, SDC 2005

Aanbevelingen over: Dieet Alcohol Lichaamsbeweging Rookgewoontes

ONTBIJT SNACK LUNCH AVONDETEN

AANBEVELINGEN VET 25 - 35 E% EIWIT 10 - 20 E% KOOLHYDRATEN 55 - 65 E% VEZELS 25 - 30 G

Voorbeeld bord

ENKELVOUDIG ONVERZADIGD MEERVOUDIG ONVERZADIGD VET: VERZADIGD ENKELVOUDIG ONVERZADIGD MEERVOUDIG ONVERZADIGD

ÉN U DACHT DAT U EEN ROTDAG HAD OP HET WERK!

KOOLHYDRATEN

50 g koolhydraten

Glycemische Index

Definitie geformuleerd tijdens deskundigenoverleg van FAO/WHO in 1997 De glycemische index wordt gedefinieerd als de oppervlakte onder de stijgende bloedglucosecurve als respons op een portie van 50g koolhydraten van het te testen voedingsmiddel, uitgedrukt als een percentage van de respons op dezelfde hoeveelheid van een standaard voedingsmiddel dat door dezelfde persoon wordt genuttigd Definitie geformuleerd tijdens deskundigenoverleg van FAO/WHO in 1997

Voedselfactoren die de glycemische index beïnvloeden Structuur van het voedsel Omvang van de deeltjes De aard van het zetmeel De mate van gelatinisatie Gehalte en soort voedingsvezel Organische zuren Toegevoegd vet

Glycemische Index Brood • 71 - 100 Rijst • 54 - 86 Aardappels • 80 - 120 Pasta • 40 - 70 Peulvruchten • 36 - 59 Fruit • 43 - 83 Ontbijtgranen • 115 All Bran Plus • 73 Gerst • 35 Arn. J. Gin. Nutr. 2002•76:5-56

Glycemische Belasting 30 g witbrood 10 30 g roggebrood 6 30 g ontbijtgranen 24 30 g All !kan Plus 9 150 g gerst 11 80 g wortel 3 80 g maïs 9 150 g linzen 5 150 g bonen 7 120 g appel 6 120 g banaan 12 60 g gedroogde abrikozen 9 50 g pinda's 1 250 g sinaasappelsap 12

Glycemische Index Glucose 138 Sucrose 89 Fructose 31

S. Blair, USA Int. Obesitasconferentie 26 — 28/5 2004 "Natuurlijk denk ik dat zwaarlijvigheid belangrijk is, maar conditie is nog belangrijker!" S. Blair, USA Int. Obesitasconferentie 26 — 28/5 2004

Lichaamsbeweging ???

9kelijk — zes keer per dag Het voorbeeldbord is een gemakkelijke manier om te tellen Kies vezelrijke koolhydraten met een lage glycemische index Kies voedsel met minder verzadigde vetten en , mkschien meer onverzadigde ve , °'st. Doe aan lichaamsbeweging

Gastroparese Geen eetlust Moeite bij het slikken Hoesten bij het eten Kleine maaltijden Misselijkheid Diarree Lage bloedsuikerspiegel na voedselinname

Voedselfactoren Grootte deeltjes 1- 2 mm Consistentie Vet 25 - 30 E% Omvang van de maaltijd Vezels Temperatuur < 50°C / > 4°C

Eet dit Eet dit niet gemengd gehakt gekookt voedsel vispaté gemengd fruit 'hard' brood brood van 1 dag oud `zachte' groenten Eet dit niet vlees gebakken voedsel gerookte zalm vers fruit brood met pitten vers brood 'harde' groenten