Hoofdstuk 16 De steekproefuitkomsten generaliseren naar de populatie en hypothesen over percentages en gemiddelden toetsen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Statistische uitspraken over onbekende populatiegemiddelden
Advertisements

Toetsen van verschillen tussen twee of meer groepen
Het belang van een goede steekproef
De omvang van een steekproef bepalen
Inleiding tot inferentie
Help! Statistiek! Doorlopende serie laagdrempelige lezingen, voor iedereen vrij toegankelijk. Doel: Informeren over statistiek in klinisch onderzoek. Tijd: Derde.
Fasen van onderzoek Onderzoeksplan bureauwerk Dataverzameling
Betrouwbaarheidsanalyse van stofbalansen Hella PomariusWaterschap Rivierenland Beleidsafdeling Water Team Wateradvies Carlijn BakDeltares 2 februari 2010.
Help! Statistiek! Doorlopende serie laagdrempelige lezingen, voor iedereen vrij toegankelijk. Doel: Informeren over statistiek in klinisch onderzoek. Tijd: Derde.
Het vergelijken van twee populatiegemiddelden: Student’s t-toets
Beschrijvende en inferentiële statistiek
P-waarde versus betrouwbaarheidsinterval
Statistiek II Hoofdstuk 4: Toetsen voor één populatie
Statistiek 2 Hoofdstuk 2: Kansverdelingen en kansberekening
Statistiek II Hoofdstuk 3: Betrouwbaarheidsintervallen en hypothesetoetsing Vanhoomissen & Valkeneers, hoofdstuk 3.
Statistiek Verzamelen Voorstellen Beschrijven Interpreteren
vwo A Samenvatting Hoofdstuk 15
MEDISCHE STATISTIEK OEFENINGEN
Meervoudige lineaire regressie
Inferentie voor regressie
Hoofdstuk 3 Gegevens verwerven.
P-waarde Wat is een p-waarde? De kans dat de toetsings-grootheid een extremere uitkomst (overeenkomstig met de alternatieve hypothese) geeft dan de waar-genomen.
Schatter voor covariantie
Eenzijdige Betrouwbaarheidsgrens
Help! Statistiek! Doorlopende serie laagdrempelige lezingen,
Een fundamentele inleiding in de inductieve statistiek
LED’s.
H4 Marktonderzoek Verschillende informatiebehoeften in verschillende fasen: Analyse fase Strategische fase Implementatie fase Evaluatie fase.
De steekproefopzet bepalen
Voorspellende analyse
Eenvoudige data-analyse: beschrijvende statistische
Marktonderzoek als proces
variabelen vaststellen
De steekproefopzet bepalen
Hoofdstuk 6 Steekproeven trekken Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian Thornhill, Marije Booij en Jan.
Populatiegemiddelden: recap
Statistiek voor Historici
Methodologie & Statistiek I Toetsen van twee gemiddelden 6.1.
Methodologie & Statistiek I Principes van statistisch toetsen 5.1.
Natuurwetenschappelijk verslag
De steekproefuitkomsten generaliseren naar de populatie
Baarde en de goede Hoofdstuk 11: Data-analyse
Probleemoplossingstechnieken
Onze doelen en visie in beeld
20 mei Symposium Statistical Auditing Slide 1 Wat zegt de COS over steekproeven en data-analyse? Paul van Batenburg.
Data-analyse of toch liever steekproeven?
Belangrijke tips voor een spreekbeurt
LEREN ONDERZOEKEN Inleiding: Wat heb je nodig? - Handleiding “leren onderzoeken”, dit is ook je werkboek. Wat gaan we doen? Theorie. Hoe zet je een onderzoek.
PSO. Praktisch school onderzoek.
– Hoe pak ik een kwantitatief onderzoek aan?
Methoden & Technieken van Onderzoek
Significante cijfers Wetenschappelijke notatie a • 10b
Marktonderzoek © 2011 | Noordhoff Uitgevers bv College 4 Hoofdstuk 6 Steekproef.
Interest berekeningen
“Statistiek, is dat moeilijk?”
Het doel en de grondbeginselen van statistiek in klinische onderzoeken
Gegevens verzamelen Statistiek gaat over het verzamelen en verwerken van data (gegevens ) Data zijn vaak gespreid: -mensen hebben verschillende lengtes.
Wat zegt een steekproef?
Betrouwbaarheidsinterval
Significante cijfers © Johan Driesse © 2013 – Johan Driesse.
Hoofdstuk 16 De steekproefuitkomsten generaliseren naar de populatie en hypothesen over percentages en gemiddelden toetsen.
Les 2: gegevens samenvatten
Eenvoudige data-analyse: beschrijvende statistische
Beoordeling investeringen
De steekproefopzet bepalen
De omvang van een steekproef bepalen
Toetsen van verschillen tussen twee of meer groepen
Titel van wetenschappelijk project
Voorspellende analyse
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 16 De steekproefuitkomsten generaliseren naar de populatie en hypothesen over percentages en gemiddelden toetsen

Steekproefgrootheden versus parameters Steekproefgrootheden: waarden die worden berekend op basis van de informatie uit de steekproef Parameters: de waarden die worden berekend op basis van een onderzoek onder de hele populatie

De begrippen inferentie en inferentiële statistiek Inferentie: een vorm van logica waarbij je een generalisatie doet over een hele klasse op basis van wat je hebt waargenomen bij een kleine deelverzameling (klein aantal leden) van die klasse Statistische inferentie: een verzameling procedures waarbij de steekproefomvang en steekproefgrootheden worden gebruikt om de populatieparameters te schatten

Parameters schatten Parameter schatten: bij parameterschatting gebruik je steekproefinformatie om een interval te berekenen dat het bereik van een parameter, bijvoorbeeld het populatiegemiddelde (μ) of populatiepercentage (π), beschrijft Hierbij heb je drie waarden nodig: Steekproefgrootheid: het rekenkundig gemiddelde of percentages van steekproefdata Standaardfout: een maat voor de variabiliteit in de steekproefverdeling gebaseerd op wat er in theorie zou gebeuren als we een zeer groot aantal onafhankelijke steekproeven uit dezelfde populatie zouden trekken Betrouwbaarheidsintervallen: geven de mate van nauwkeurigheid aan die de onderzoeker wenst en als betrouwbaarheidsniveau vastlegt in de vorm van een percentage.

Parameters schatten Steekproefgrootheid Steekproefgrootheden worden gegenereerd van de steekproefdata en worden gebruikt om populatieparameters te schatten De steekproefgrootheid kan een percentage zijn, óf de steekproefgrootheid kan een gemiddelde zijn.

Standaardfout van het gemiddelde

Standaardfout van het percentage

Parameters schatten Stappen voor de berekening van een betrouw-baarheidsinterval voor een gemiddelde of een percentage: Neem eerst de steekproefgrootheid, hetzij het gemiddelde of het percentage, p. Bepaal de hoeveelheid variabiliteit in de steekproef in de vorm van de standaardfout van het gemiddelde sx of de standaardfout van het percentage sp. Geef aan hoe groot de steekproef n is. Stel het gewenste betrouwbaarheidsniveau vast om de waarde voor z te bepalen. Bereken het (95%-)betrouwbaarheidsinterval.

Hypothesen toetsen Hypothese toetsen: een statistische procedure die wordt gebruikt om de hypothese op basis van de steekproefinformatie te ‘accepteren’ of te ‘verwerpen’. Intuïtieve hypothesetoetsing: dit gebeurt als iemand iets dat hij heeft waargenomen gebruikt om te kijken of het overeenstemt met zijn idee over dat onderwerp of er juist tegen ingaat.

Hypothesen toetsen Statistische hypothesen toetsen: Begin met een bewering over een populatiekenmerk. Trek een aselecte steekproef en bepaal de steek-proefgrootheid. Vergelijk deze steekproefuitkomst met de parameter in je hypothese. Beslis of de steekproef de oorspronkelijke hypothese ondersteunt. Als de steekproef de hypothese niet ondersteunt, herzie dan je hypothese, zodat zij in overeen-stemming is met de steekproefgrootheid.

Hypothesen toetsen Niet-gerichte hypothese: geeft niet de richting aan waarin de populatieparameter wordt verondersteld te vallen vergeleken met een gemiddelde of percentage. Richtingshypothese: geeft de richting aan waarin de populatieparameter wordt verondersteld te vallen vergeleken met een gemiddelde of percentage.