Hygiënische maatregelen in de primaire productieketen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Cawar Consumer Awareness. Doelstellingen  Bepalen wat de omvang van de problemen rond consumptie is.  De kwaliteit evalueren van de informatie die wordt.
Advertisements

Zwemmen in kristalhelder zijdezacht water!
Ongewenste micro-organismen
Wat zijn microben?.
Katie Vermeersch DG Controlebeleid RC 27/05/2009
Monitoring en Surveillance
Inleiding Eigenschappen en voordelen van ÆGIS Microbe Shield
Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten.
Kijk van de Dierenbescherming op de vleesveehouderij Bert van den Berg, senior beleidsmedewerker veehouderij Nederlandse Vereniging tot Bescherming van.
GMP and HACCP School Development Project
Materialen en middelen Water en detergens.
Susceptibiliteitsbepaling van planktonische en sessiele Burkholderia cepacia complex cellen Katrien De Visschere.
“Als geluid lawaai wordt …”
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Q-koorts Yolande Bezuijen ( met dank aan Floor Human )
Groene en gezonde buurten: wonen nabij stedelijk groen
Opleiding: Logistiek en technische vervoerskunde, Hogeschool van Amsterdam Stagebegeleiding: Margaret van Valkengoed, PICA.
Veehouderij en gezondheid
Elke 7 seconden een nieuw getal
De grafiek van een lineair verband is ALTIJD een rechte lijn.
Hygiënische maatregelen in de primaire productieketen
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Hoofdstuk 6: QUIZ!.
Basisboek BB 88: wereldecosystemen
Darm Microbiota – alles wat je wilt weten over wat in ons groeit en bloeit 13 Januari 2012, Hauke Smidt.
We beginnen met een standaard voedselketen….
ASSIMILATIE Basisstof 3 en 4.
Algemene beoordelingsmethodiek voor stoffen en preparaten
GMP and HACCP in school restaurants School Development Project
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
 1-Ontwerpaanpak  Betreft 84% van de veranderingen  Daarvan loopt ¾ vast  Voorbeeld:  tussen had 90% van de  Fortune 500 (VS) een kwaliteits-
Voorkennistoets.
Bacteriën Heil en onheil.
Bacteriën Bouw en indeling.
Daniëlle Bastiaansen, Eric Lammertsma, Anneke Sanders
Wat zijn microben?.
Klauwaandoeningen kaart
Biologische agentia in de buitendienst
Voedselhygiene.
Zorg voor een gezonde woning
Overige voorzieningen in een stal!
Reinigen? Desinfecteren? Steriliseren?
CYTOPHAGA-FLAVOBACTERIUM- BACTEROIDES
KAM H3 Milieu Logistiek teamleider.
Microscopische helpers en sluipmoordenaars
Sterilisatie en desinfectie Presentatie titel
Operatieassistentie.
Med.hro.nl/kamse/EASMHS01K/
Zoönosen Gezondheid V21-22.
Verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
H15 BIOLOGIE VOOR HET MLO.
KENNISNETWERK BIOCIDEN BIOCIDEN IN DE VEEHOUDERIJ nut & noodzaak 1 Met dank aan:
Casus 1 Hygiëne - infectie.
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
Welkom in het ecosysteem
Reinigen en ontsmetten
Huisvesting en Hygiëne
Huisvesting en Hygiëne
Taak 3 Reinigen en desinfecteren
Genetische modificatie
Hygiëne en gezondheid Lesboek de Jonge.
Huisvesting en Hygiëne
Naam: Tim Lambert Stageplaats: Farmaceutische Microbiologie UGent
Operatieassistentie.
Dierdagdosering.
Dierdagdosering.
HACCP.
Transcript van de presentatie:

Hygiënische maatregelen in de primaire productieketen Prof. Filip Van Immerseel Universiteit Gent, Faculteit diergeneeskunde, Vakgroep Pathologie, Bacteriologie en pluimveeziekten filip.vanimmerseel@UGent.be

Hygiëne/bioveiligheid Dierhygiëne is een deel van diergeneeskunde dat verband houdt met het onderhouden van de kwaliteit van de omgeving waarin de dieren leven, op een zodanige manier dat de diergezondheid wordt bevorderd of behouden.

Hygiëne/bioveiligheid Slachthuishygiëne is een deel van diergeneeskunde dat verband houdt met het onderhouden van de kwaliteit van de omgeving waarin de dieren worden getransporteerd en geslacht, op een zodanige manier dat de humane gezondheid wordt behouden na consumptie. Preventie transmissie pathogenen naar voedsel

VOLLEDIGE KETEN VERDIENT AANDACHT !!

Hygiënische maatregelen op bedrijf : doel Insleep en verspreiding van pathogenen tegengaan Waarom? Verlaagde frequentie op ziekteuitbraken en pathogeenkolonisatie, dus: Hoger dierenwelzijn Veiliger product (voedselveiligheid!) Betere prestaties dieren: economisch Minder geneesmiddelengebruik Wetgevingsaspecten

Doel Insleep en verspreiding van pathogenen tegengaan

Doel Insleep en verspreiding van pathogenen tegengaan

Hoe kan de gezondheidstoestand van een dier worden beïnvloed? Ingrijpen kan op iedere schakel van de driehoek Agens (toxisch of infectieus) Management Gastheerfactoren Omgevingsfactoren

Hoe kan de gezondheidstoestand van een dier worden beïnvloed? Ingrijpen kan op iedere schakel van de driehoek Agens (toxisch of infectieus) Management Gastheerfactoren Omgevingsfactoren

Gastheerfactoren Leeftijd (neonataal) Hormonale veranderingen (legrijpheid, einde leg, rui) Anders stressperiodes (vangen, transport, …)

Gastheerfactoren Hygiënische principes beïnvloeden gastheerfactoren niet Maar: gastheerfactoren sturen wel het hygiëneplan Meer maatregelen neonataal …

Hoe kan de gezondheidstoestand van een dier worden beïnvloed? Ingrijpen kan op iedere schakel van de driehoek Agens (toxisch of infectieus) Management Gastheerfactoren Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren Groepdensiteit (aantal dieren per opp.) Huisvestingsfactoren: Temperatuur Vochtigheid Ventilatie (~luchtkwaliteit) Voeding Drinkwater

Groepdensiteit Densiteit ~ contact ~ spreiding

Hoe kan de gezondheidstoestand van een dier worden beïnvloed? Ingrijpen kan op iedere schakel van de driehoek Agens (toxisch of infectieus) Management Gastheerfactoren Omgevingsfactoren

Enkele belangrijke vragen voor opstelling preventieplan Wat is reservoir van agens? Wat is het gemak van blootstelling van gevoelige dieren? Welke condities bevoordelen/inhiberen spreiding? Wat is het uitscheidingspatroon? Hoe gebeurt uitscheiding? Wat is de infectiedosis en uitgescheiden dosis? Zijn er vectoren en wat beïnvloedt overleving van de vectoren? Wat is omgevingsoverleving van agens? Bestaan er vaccins? Komt de aandoening voor in subklinische vorm?

Spectrum van ziektebeeld in groep dieren Subklinisch : ziektetekenen kunnen niet worden gedetecteerd op eenvoudige wijze, onopgemerkt en economisch zeer relevant Zoönotische agentia (Salmonella, campylobacter) veroorzaken geen symptomen

Hygiënische maatregelen: algemeen

Bedrijfsconcept: open vs gesloten Gesloten systeem: Geen aanvoer dieren, geboorte op bedrijf Open systeem: aan- of afvoer dieren Bij pluimvee: open bedrijven

Open bedrijven Zo weinig mogelijk aanvoer dieren Zo weinig mogelijk verschillende leveranciers (‘gesloten kring’) Oorsprongsbedrijven met hoge gezondheidsstatus All-in, all out

Toegangsbeperking Enkel indien noodzakelijk Logboeken Bioveiligheidsborden

Persoonshygiëne Douchen, handhygiëne, … Voorgaand contact met dieren

Voetbaden met desinfectans : Herinnert mensen aan hygiëne ! (evt. omkleden, …) Bij iedere ingang Voldoende groot Voldoende diep (10cm) Regelmatig verversen T° minstens 15°C Laarzen eerst reinigen Dikwijls bron van besmetting ipv bescherming

Bedrijfseigen materiaal Kledij Instrumenten Gereedschap

Andere bioveiligheidsmaatregelen Omheining Stalafdichting Verharde laad- en losplaats Kadaveropvang Kledij schoeisel Insecten en knaagdierenbestrijding Nabijheid andere huisdieren beperken Reiniging/desinfectie …

Reiniging en desinfectie Doel : Garanderen van reinheid van stal Creëren en onderhouden van een ‘kiemarme’ omgeving Verhinderen van insleep van pathogene agentia Elimineren van pathogene agentia

Procedure / werkvolgorde Losse materiaal verwijderen, reinigen en ontsmetten Droge reiniging Voor-/inweken Hoofdreiniging Spoelen Ontsmetten

Wat is het ideale desinfectans ? Breedspectrum Snelwerkend Niet geremd door omgevingsfactoren Niet toxisch voor mens en dier Niet corrosief Penetrerend Stabiel in pure en verdunde vorm Oplosbaar in water, weinig onderhevig aan inactivatie in hard water Niet kleurend Geurloos of aangename geur Gemakkelijk in gebruik Goedkoop

Types chemische desinfectantia Veel types, zeer verscheiden Chemische structuur Doel Activiteit : spectrum, mechanisme Toxiciteit ...

Evaluatie R&O Visueel ATP-metrie Proteïnetest Hygiënogram Score-interpretatie: • 0 kve score: 0 • 1 - 40 kve score: 1 • 41 - 120 kve score: 2 • 121- 400 kve score: 3 • +400 kve score: 4 • ontelbaar score: 5

Resistentie? ANTIBIOTICA DESINFECTANTIA Nauw spectrum Breed spectrum Specifieke werkingsmechanismen Zeer algemene werking Resistentie-opbouw uitgesproken Vooral intrinsieke resistentie Niet toxisch voor gastheer Toxisch voor gebruiker DESINFECTANS Drastische effecten op macromoleculen suikers, proteïnen, lipiden, DNA celwand, celmembraan, virusenveloppe, DNA

RESISTENTIE VAN MICRO-ORGANISMEN Intrinsiek! Microbiële structuur (celwand, enveloppe, …) Groeifaseresponsen Biofilmen Dormante stadia Herstelmechanismen

MEEST GEVOELIG VIRUSSEN BACTERIËN, SCHIMMELS EN ANDERE MICRO-ORGANISMEN Mycoplasma’s Gram-positieven Met enveloppe Gram-negatieven Zonder enveloppe Schimmelspores Zuurvaste bacteriën (mycobacterium) Bacteriële spores Coccidiën Prions MEEST RESISTENT

Biofilmen Dichte, gestructureerde opeenstapeling van micro-organismen in een laag van gesecreteerde producten op biotische en abiotische oppervlakken Nutriëntvoorziening en afvoer producten via ‘kanalen’ Heterogeen, multispecies Slijmlaag, EPS (vooral polysacchariden, ook eiwitten) Nodig : quorum sensing, flagellen, fimbriae, secretie eiwitten en polysacchariden (vb. cellulose)

Biofilmen

Biofilmen Minder gevoelig aan ontsmettingsmiddelen Verminderde penetratie Verlaagde metabolische activiteit Stationaire groeifaseresponsen Gewijzigde genexpressie (efflux)

Illustratie : effect NaClO op biofilm Planktonisch

Hygiënische aspecten van transport

Infectiedruk en besmettingsrisico TRANSPORT STRESS BESMETTING / UITSCHEIDING INFECTIEDRUK TOCHT TEMPERATUUR-SCHOMMELINGEN DIEREN VAN VERSCHILLENDE OORSPRONG DIEREN IN NAUW CONTACT

Farm Pooled faeces N=5 Mixed dust N=1 Cloacal swabs (n=40) 1 0/5 0/1 0/40 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Cloacal swabs after transport Farm Pooled faeces N=5 Mixed dust N=1 Cloacal swabs (n=40) Cloacal swabs after transport (n=100) Caeca N=100 1 0/5 0/1 0/40 3/100 6/100 2 0/100 3 4 5 6 7 10/100 8 1/100 14/100 9 10 4/100 7/100 11 12 13 14 15 16 2/100 5/100

The process of catching and putting chickens in crates significantly increases the chance of contamination with Campylobacter Slader J., Domingue G., Jorgensen F., McAlpine K., Owen R.J., Bolton F.J. and Humphrey T.J. Applied and Environmental Microbiology 68, 713-719, 2002 Carriage of Salmonella typhimurium is significantly higher among birds placed in clean crates than among the uncrated controls Rigy C.E. and Pettit J.R. Canadian Journal of Comparative Medicine 44, 374-381, 1980

Op de karkassen In de caeca Op het bedrijf na het In de slachten transport kratten L. Herman, M. Heyndrickx, K. Grijspeerdt, D. Vandekerchove, I. Rollier, L. De Zutter Epidemiology and Infection 131, 1169-1180, 2003

voor transport na transport M. Heyndrickx, D. Vandekerchove, L. Herman, I. Rollier, K. Grijspeerdt, L. De Zutter Epidemiology and Infection 129, 253-265, 2002.