Het Equipprogramma en gewetensontwikkeling

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dyslexie de baas! Ouderavond 1
Advertisements

Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
“Hoe kom ik aan klanten?”
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Principe 3 Leren is een sociale bezigheid
MOBIELE PORNO? NEE, IK DOE NIET MEE
De psychosociale ontwikkeling van kinderen met een visuele handicap
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
TALENT groep jaar Hoe ondersteun ik mijn kind met talent?
John Vaupell Justin van der Steen
2010 Leren leren voor de maatschappij & Leren leven in de maatschappij.
Gewetensontwikkeling
kenniscentrum jongeren met een functiebeperking en Werk
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Ingrid van de Meerendonk Jeffrey ter Meulen
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
MVO en analyse van dilemma’s
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
NME en jongeren: niet méér, maar beter!
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Welkom op onze thema-avond
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Ouderavond Kindcentrum De Schutsluis 7 februari 2012.
Welkom bij.
Ik heb iets van autisme of zo
Met handen en voeten geloven 1
Morele ontwikkeling en opvoeding
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Mijn ervaringen in (land). Intro  Naam/land/soort vrijwilligerswerk/voorbereiding etc. (Plaats op deze pagina bijvoorbeeld een mooie foto) 1.
Evaluatie pilots (inrichtingsfase)
STUDIEDAG VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE Workshopsessie Peer pressure 14 januari 2014 Provincie Limburg & Departement MOW Vlaanderen.
TOPs! Positief denken, doen en leren van elkaar
Presentatie: Over de grens
Presentatie Presentatie door Elja Barten en John v/d Kimmenade van Stichting Welzijn Laarbeek.
Les 2:Vriendschap, relatie en seksualiteit
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Psychiatrie Agressie & gedragsstoornissen
Kind in ontwikkeling deel A Thema 3 Adolescent
Week 7 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Ontwikkeling en de basisschool
ONDERZOEKSVAAR DIGHEDEN 3 Instituut voor Sociale Opleidingen.
Les 5 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Visie: Kinderen en jeugdigen behoren op te groeien in een (pleeg)gezin. Uitgangspunt voor de dienstverlening is daarom het gezin, de school en de buurt,
Psychiatrie Agressie & gedragsstoornissen
In een jeugdgevangenis
Ontwikkeling en de basisschool
Kind in ontwikkeling deel A Thema 3 Adolescent
Oefententamen Twee groepen Iedereen geeft antwoord; A, B, C of D
PRAKTISCHE AGRESSIE REGULATIE TRAINING VOOR JONGEREN
Levensbeschouwelijk leren
 GEEN EINDPRESENTIE! (eindopdracht actualiteiten)  Week 6: College Kleutertijd en schoolleeftijd  Week 7: presentatie expertgroepen en verwerkopdracht.
Kind in ontwikkeling deel A Thema 3 Adolescent
Welkom ik maak me sterk.
+ Oefententamen Vraag 1: Plasticiteit is: A: Een specifieke tijd in de ontwikkeling waarin een bepaalde gebeurtenis de grootste gevolgen heeft B: De mate.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
25 februari 2014 Pesten hoort bij het leven Bij ons wordt niet gepest Wie gepest wordt, lokt het zelf uit.
De zorgzame leraar Schijndel 1 oktober Doel van deze workshop Onderzoek..... Wat maakt een leraar zorgzaam?
Workshop ethiek Welkom! Begeleiding: Cor Maas, Geestelijk verzorger, Siza.
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Doelen behalen met activiteiten
Connectief Connectief.
Doelen behalen met activiteiten
Presentatie: Over de grens
Transcript van de presentatie:

Het Equipprogramma en gewetensontwikkeling Een korte presentatie over de inhoud van het Equipprogramma en de morele dilemmatraining. J. van Westerlaak Kort iets zeggen over hoe en of wat bij de introductie.

De componenten. Het Equiprogramma is een programma wat uit vier componenten bestaat: 1. Denkfouten en probleemnamen 2. Omgaan met Agressie (OA) 3. Sociale Vaardigheden (SV) 4. Het maken van een Morele Keuze (MK)

4 DENKFOUTEN Allereerst werken we met de 4 denkfouten: 1. EGOCENTRISME (Hoofddenkfout) 2. Anderen de schuld geven 3. Goedpraten/Verkeerd benoemen 4. Uitgaan van het ergste

Probleemnamen (12) 1. Negatief zelfbeeld 2. Geen rekening houden met jezelf. 3. Geen rekening houden met anderen 4. Problemen met autoriteit 5. Snel beledigd 6. Anderen uitlokken 7. Misleid anderen 8. Goedgelovig 9. Alcohol of drugsprobleem 10. Stelen 11. Liegen 12. Baldadigheid

WEDERZIJDSE HULPBIJEENKOMSTEN We beginnen meestal met een drie- of viertal wederzijdse hulpbijeenkomsten om de jongeren hun denkfouten en probleemnamen te laten ontdekken en verduidelijken. Ze kunnen dit doen aan de hand van een probleem wat ze samen oplossen en waar ze samen advies over geven.

KOHLBERG’S morele stadia Volgens Kohlberg zijn er 6 stadia van morele ontwikkeling: 1: Macht zegt wat goed is 2: Voor wat hoort wat; ‘dealtjes sluiten’. 3: Wederkerigheid: ‘wederzijds respect’. 4: Normen van de maatschappij/autoriteit 5: Er is een rationele basis van de wet 6: Principieel & overstijgend denken.

Officiële namen van de 6 stadia. NIVEAU STADIUM SOCIALE ORIENTATIE Preconventioneel 1 Straf, gehoorzaamheid 2 Individualisme, ‚dealtjes‘ Conventioneel 3 „Wederzijds respect“ 4 ‚Rechtvaardige maatschappij‘ Postconventioneel 5 ,Sociaal betrokken‘ 6 ,Principiële geweten‘

De structuur van Equip Drie keer in de week een Equipbijeenkomst, 3 verschillende onderwerpen: Omgaan met Agressie (OA); Sociale Vaardigheden (SV); Morele Keuzesituaties (MK) geeft de volgende structuur: OA1; SV1; MK1; OA2; SV2; MK2; OA3; SV3; MK3; etc.

Omgaan met Agressie Omgaan met agressie: 10 bijeenkomsten waarin je leert je agressie te beheersen. Beginnend van bijeenkomst 1: wat is agressie en wanneer word jij kwaad tot en met de tiende bijeenkomst: je weet hoe je agressie te hanteren Belangrijke elementen: DAP: Denk aan de Andere Persoon en GALG: Wat was de Gebeurtenis, wat de Activiteit van je gedachten, wat je Lichamelijke reactie en wat het Gevolg?

Sociale Vaardigheden Die Sociale Vaardigheden uit de Goldstein Sociale Vaardigheden die het geschikst zijn voor deze ‘antisociale’ jongeren. Meestal bestaand uit 4 of 5 stappen. Belangrijk is: het doen van rollenspelen!! Bijvoorbeeld ‘Opbouwend omgaan met negatieve groepsdruk’: 1.Waarom? 2.Denk vooruit. 3.Beslis wat te doen. 4. Zeggen. 5. voorstellen iets anders te doen.

Morele Keuzesituaties Het nemen van een moreel zuivere, sociale keuze. Een kort verhaaltje met daarna een 7 tot 10tal meer keuze vragen. Bijv: Rodney en Alonzo staan bij een rode sportauto met de sleutels er nog in. Rodney zegt tegen Alonzo: ‘kom, laten we met deze auto gaan!’ Zou Alonzo Rodney moeten overhalen de auto niet te stelen? A. Ja; B. Neen; C. Weet niet

De opbouw van Equip Door deze afwisselende opbouw van het Equip programma versterken de verschillende onderdelen elkaar en het werkt ook nog afwisselend. Zelfs is het programma uit te breiden door onderdelen toe te voegen (meer specifieke keuze situaties, bijv. over wat is intimiteit e.d.) Voor jongeren met een verstandelijke handicap is er ook een tekenreader.

Resultaten van Equip Onderzoek in de USA gaf een recidive verlaging van 25% (onderzoek van Leonard W. Leeman, John C. Gibbs & Dick Fuller in ‘Agressive Behavior’ 1993) In Nederland is Drs. Coralijn Nas aan het promoveren op dergelijk onderzoek. Zij vond de Euipjongeren significant negatiever denken over criminaliteit en significant minder denkfouten maken.

Tot slot Equip is geen wondermiddel, maar een gestructureerd programma wat voor sommige jongeren een ‘eye-opener’ kan zijn. Voor andere jongeren kan het een stap in hun ontwikkeling zijn. Goed zou het zijn om indien mogelijk de (vervolg)omgeving van de jongere erbij te betrekken indien mogelijk!

Dank voor uw aandacht We gaan nu verder met de morele ontwikkelingstraining: dilemma’s! Hartelijk dank voor uw aandacht Meer informatie over het Equip programma is te verkrijgen via: Teylingereind@xs4all.nl T.a.v. de equiptrainers Succes met al uw werk en het allerbest!