Hoe zout wordt brood gegeten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Open-up / over de streep
Advertisements

Gemaakt door :marten cuiper
Concentratie Hardheid van water ADI-waarde
Warmte Hoofdstuk 4 Nova Klas 2HV.
Sudoku puzzels: hoe los je ze op en hoe maak je ze?
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Verschuiving van de werelddelen
Est gebeurt er allemaal voor je een product hebt?
vwo A/C Samenvatting Hoofdstuk 6
Zoutreacties.
Klas 4. Oplosbaarheid Tabel 45 g = goed oplosbaar. m = matig oplosbaar s = slecht oplosbaar Oplosbaar  splitst in ionen Niet oplosbaar  blijft een vaste.
Rekenen met voedingsstoffen
§4.3 Wat ik koop beslis ik zelf?
Waar ben jij heel goed in?
Het elektromagnetisch spectrum
Strategie Social Media.  Waarom iets met Social Media gaan doen?  Waarom is het belangrijk eerst een strategie te ontwikkelen?  Schakel een deskundige.
Aardrijkskunde Par. 7, 8 en 9.
Media en creativiteit Herfst les 7. Mindmapping Mindmapping is ontwikkeld door de psycholoog Tony Buzan. Hij paste mindmapping in een groter geheel van.
van grondstof naar product
5. Brood nodig Recept / gisting
§5.2 - Neerslagreacties.
Een scheikundig sprookje
mol molariteit percentage promillage ppm
Hoofdstuk 4 Zouten.
Opstellen van zuur-base reacties
De Mol 2 4 Havo-VWO.
Hoofdstuk 2 Paragraaf 2 Ontleden Klas 3.
Naam: HUPKES Mijn hobby : GAME Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “hobby” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Verhoudingstabel Er is een voorraad laxeermiddel. Die oplossing bevat 15% natriumsulfaat. Dit betekent: 15 gram per 100 mL oplossing. Kinderen krijgen.
mineralen: atoombouw 1 Mineralen
V5 Chemische evenwicht H11.
Berekeningen aan redoxtitraties
Lesplanning Binnenkomst Intro Vragen huiswerk Uitleg docent 2.4 Zelfstandig werken, met radio?? Afsluiting van de les. Lokaal verlaten.
Vera Roozendaal Joelle Meijer A2B.
Een zout herkennen 4GT Nask2 Hoofdstuk 5.5.
4.5 Samenstelling van mengsels
Reactievergelijkingen Klas 3
Chemisch rekenen: overzicht
Evenwichten De K ev is dus afhankelijk van de temperatuur !!!! Als de temperatuur stijgt zal het evenwicht reageren naar de endotherme kant.
Sectie scheikunde – College Den Hulster - Venlo
Bereken een massapercentage

Zo`n onschuldig klein dier.
Breien!.
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
Gemaakt door: Linde en Tessel.
Elasticiteitsmodulus
De chemische concentratie
Stappenplan neerslagreacties
MINECRAFT PLAATJES TUTORIAL #4 EEN GRIEZELIG VOORBEELD.
Formules, vergelijkingen en mol (en)
Chemisch rekenen voor oplossingen
Verdunningen berekenen
Thema 2 PLANTEN Basisstof 1 -De levenscyclus van een plant
Rekenen aan reacties Zo doe je dat Stap 1
Practicum titreren.
Scheikunde Niveau 4 Jaar 1 Periode 3 Week 4
Herhaling neerslag Vooral het rekenen…. Neerslag I Frits heeft 20 ml van een 0.20 M natriumcarbonaatoplossing en wil de carbonaationen hieruit verwijderen.
Rekenen met concentratie
Rekenen aan reacties 4 Scheikunde Niveau 4 Jaar 1 Periode 3 Week 6.
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
Consumentengedrag Beslissen
Etiket lezen PS in foodservice Anouk Faas Ellen Olthof.
Scheikunde Chemie overal
Bereken een massapercentage
Ion aantonen Welk zout zit in het potje
Zuur base titratie Concentratie bepaling Onbekende oplossing zuur
Extra uitleg H4 Domein Markten
Zouten Combinatie metaal + niet metaal Ionen Bv Natriumchloride
Berekeningen aan redoxtitraties
Transcript van de presentatie:

Hoe zout wordt brood gegeten

Teveel zout Smaak kan ook objectief zijn: onafhankelijk van degene die proeft. Hoe doen we dat? Testen waarin je de ingrediënten van het product onderzoekt of de manier waarop het product gemaakt is (het proces), noemen we objectieve testen. Je test dan de materiaaleigenschappen van het product. https://www.youtube.com/watch?v=VowNAk_NIFc

Hoeveel Zout in brood? Hoe beslis je als voedingsmiddelentechnoloog hoeveel zout er in een bepaald brood moet zitten zodat zo veel mogelijk mensen dit brood lekker vinden en dus gaan kopen? Om hier achter te komen onderzoeker in de supermarkt en bij de bakker 1. welke broden worden het meest verkocht? 2. deze broden testen op het zoutgehalte: een objectieve test.

‘zoutarm’ / `zoutloos` moet voldoen aan de normen die in Europa zijn gesteld. zoutarm brood mag maximaal 0,12 gram natriumchloride per 100 gram brood bevatten. zoutloos brood mag maximaal 0,005 gram keukenzout per 100 gram brood bevatten. Exact weten hoeveel zout er in zit doe je door objectief te meten. https://www.youtube.com/watch?v=MN6MJ351vz0

Maximale zoutgehalte er is ook een maximum gesteld aan de hoeveelheid natriumchloride in gewoon brood. In Nederland geldt vanaf 1 september 2009 een maximaal zoutgehalte van 1,8% op meelbasis. Dit houdt dus in dat per 100 gram meel maar 1,8 gram zout in het brood mag zitten.

experiment gehalte keukenzout in brood bepalen door het toedruppelen van een zilvernitraatoplossing (AgNO3-oplossing) waarbij een kaliumchromaatoplossing (K2CrO4-oplossing) als indicator dient.   De chloride-ionen in het brood reageren met de zilverionen in de AgNO3-oplossing tot een zilverchloride-neerslag (reactie 1). Reactie 1: Als alle chloride-ionen uit het brood hebben gereageerd, gaan zilverionen uit de zilvernitraatoplossing reageren met de chromaat-ionen uit de kaliumchromaatoplossing (reactie 2). Hierdoor ontstaat een jus d’orange-achtige kleur. Reactie 2: http://www.youtube.com/watch?v=0-EIbjxOOyM mol

Bereken het aantal mol zilverionen dat je hebt toegevoegd totdat de jus d’orange-achtige kleur ontstond. Bepaal hoeveel mol chloride-ionen er in het stukje brood zaten. Bepaal hoeveel mol keukenzout (NaCl) in het stukje brood zat. Bereken hoeveel gram keukenzout dat is. Bereken het massapercentage keukenzout in het brood.

samenstelling (ingrediënten?) en het productieproces Verbeteren product nagaan wat het effect is van veranderingen in deze factoren Producten die heel lang bestaan zijn al geoptimaliseerd vb spekjes en trekdrop belangrijke objectieve eigenschap van deze producten is uitrekbaarheid. deze eigenschap heeft veel invloed op de subjectieve smaakbeleving

2 experimenten verzinnen 1 Experiment uitvoeren: uitrekbaarheid van spekjes, trekdrop en brooddeeg Verzin een experiment waarmee je objectief de uitrekbaarheid van spekjes, trekdrop en brooddeeg kan meten (maximale lengte die het product kan krijgen voordat het stukscheurt) 2. experiment uitvoeren : verzin een experiment waarbij je objectief een andere materiaaleigenschap van spekjes, drop, brooddeeg of van een ander voedingsmiddel kan meten. Daarbij kun je aan materiaaleigenschappen denken als: de indrukbaarheid van het materiaal weefselsterkte snij(bijt)weerstand indringweerstand buig- en breuksterkte en knapperigheid