De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het elektromagnetisch spectrum

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het elektromagnetisch spectrum"— Transcript van de presentatie:

1 Het elektromagnetisch spectrum
Door Sacha, Simone en Tessa

2 Inhoud: 1. Schaalverdelingen 2. Stralingssoorten 3. Spectroscoop

3 1. schaalverdelingen het verschil tussen een logaritmische schaalverdeling en een lineaire schaalverdeling

4 Het verschil Het verschil is dat je bij een lineaire schaalverdeling er bijvoorbeeld steeds maar +1 bij doet, daardoor gebruik je meer papier En bij een logaritmische schaalverdeling steeds x10 doet.

5 2. Stralingssoorten Radiostraling Microgolven Infrarood
Zichtbare licht Ultraviolet Röntgenstraling Gammastraling

6 radiostraling Radiostraling heeft een golflengte die kan oplopen tot wel duizenden kilometers. Radiostraling heeft relatief lage frequenties. Het is meestal bedoeld voor communicatie doeleinden Radiostraling wordt o.a. uitgezonden door neutraal waterstofgas en door snel bewegende elektronen in een sterk magnetisch veld

7 microgolven Microgolven hebben golflengte van 1 m tot 1 mm.
Microgolven worden gebruikt in een magnetron. Door bewegende watermoleculen wordt het eten verwarmd.

8 infrarood Infrarood of infrarode straling, voor het oog niet waarneembare elektromagnetische straling, met golflengten tussen circa 780 nanometer en 1 mm (106 nm) Met infrarood kan je warmte waarnemen Infrarood zit in bijv. een afstandsbediening of beveiligingscamera’s

9 Zichtbaar licht Het is een zichtbare elektromagnetische straling en het heeft een golflengte van 380 nm tot 760 nm. De bronnen van zichtbaar licht zijn bijv: lampen, zon en een kaars Al het zichtbare licht dat van bijv. een lamp afkomt kan je waarnemen met een spectroscoop.

10 ultraviolet De golflengte van ultraviolette straling ligt tussen 100 en 400 nanometer Ultraviolette straling laat zilverchloride snel van kleur veranderen. UV straling komt samen met het zichtbare licht van de zon. Het is ongezond als je er te lang mee in aanraking komt. Black light uit een disco is ook UV licht

11 röntgenstraling Röntgenstraling (vroeger, en in sommige talen nog steeds, X-straling of X-ray) de golflengte van de straling is tussen ongeveer 0,01 nm en 4,5 nm Röntgenstraling wordt evenals ultraviolette straling door de aardatmosfeer tegengehouden, zodat de röntgenstraling van de zon ons niet bereikt. Als de bestraalde stof levend weefsel is, kan dit leiden tot stralingsschade aan het DNA en dus tot mutaties en eventueel tot kanker.

12 gammastraling Iedere dag opnieuw wordt de aarde geraakt door een bundel gammalicht die meer energie bevat dan de zon in haar hele leven opwekt. In een kerncentrale word gammastraling geproduceerd en in een ziekenhuis worden bacteriën gedood door middel van gammastraling.

13 3. Spectroscoop Een spectroscoop is een apparaat waarmee je een mooi spectrum kan maken. Een spectroscoop dient voor het bestuderen van een lichtspectrum en om via dat spectrum eventueel de samenstelling van materialen te bepalen.

14 THE END


Download ppt "Het elektromagnetisch spectrum"

Verwante presentaties


Ads door Google