De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

FLUO IN DE DISCO WAT IS LICHT ? LICHT = elektromagnetische golven

Verwante presentaties


Presentatie over: "FLUO IN DE DISCO WAT IS LICHT ? LICHT = elektromagnetische golven"— Transcript van de presentatie:

1 FLUO IN DE DISCO WAT IS LICHT ? LICHT = elektromagnetische golven
Naargelang de energie-inhoud van deze golven wordt het elektromagnetisch spectrum opgesplitst in :  Gammastraling (behandeling van kanker)  X-stralen (geneeskunde)  Ultraviolet stralen  Zichtbaar licht  Infrarood stralen  Microgolven (microgolfovens)  Radiogolven (F.M. radio, radar, televisie) veel energie weinig energie

2 FLUO IN DE DISCO WAT IS LICHT ?
Enkel een klein deel van het elektromagnetisch spectrum is voor de mens zichtbaar als kleur. Dit is dan het zichtbare gedeelte. WAT IS LICHT ? In dit zichtbare deel van het spectrum kunnen we 7 basiskleuren onderscheiden (dit zijn de kleuren van de regenboog): Rood, Oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.

3 FLUO IN DE DISCO WAT IS FLUORESCENTIE ? aangeslagen toestand ABSORPTIE
grondtoestand Door interactie tussen de elektromagnetische straling (met een bepaalde energie-inhoud) en de materie, zullen de moleculen van deze materie de energie van de straling absorberen en in een aangeslagen toestand terechtkomen. Na een bepaalde tijd zullen ze vanuit die aangeslagen toestand terugvallen naar hun grondtoestand, waarbij de overschot aan energie wordt vrijgezet door oa. licht uit te zenden. Dit wordt dan fluorescentie genoemd.

4 FLUO IN DE DISCO WAT IS FLUORESCENTIE ? E = h x  = h x c / 
Het binnenkomende foton (dat exciteert), heeft meer energie dan het geëmitteerde foton omdat een gedeelte van de energie in warmte omgezet wordt. Dit betekent dat de frekwentie van het geëmitteerde foton lager is dan de frekwentie van het geabsorbeerde foton. WAT IS FLUORESCENTIE ? Aangezien voor zichtbaar licht, de frekwentie de kleur bepaalt, betekent dit dat wanneer je licht instraalt op een fluorescerende materie, deze licht zal uitzenden met een andere kleur meer naar de rode kant van de regenboog. Licht met veel energie (UV, blauw) kan fluorescentie veroorzaken van kleuren met lage energie (groen, geel, rood) maar niet vice versa. E = h x  = h x c /  rood licht UV-licht Absorptie Fluorescentie

5 Hoe kunnen we fluorescentie waarnemen ?
FLUO IN DE DISCO Ook in het dagelijkse leven wordt er veel gebruik gemaakt van stoffen die fluoresceren. Dit kan waargenomen worden door deze voorwerpen te belichten met UV-licht waardoor de moleculen van de fluorescerende stof in aangeslagen toestand geraken en via fluorescentie terugvallen naar de grondtoestand. Hoe kunnen we fluorescentie waarnemen ?  Bankbiljetten : Om echte bankbiljetten te onderscheiden van valse wordt er een combinatie van fluorescerende stoffen in verwerkt die enkel zichtbaar wordt onder een UV-lamp.  Bankkaarten  wasmiddel : Aan detergenten worden er stoffen toegevoegd die de kleding tijdelijk kleuren met een fluorescerende kleurstof. Dit zorgt ervoor dat de kledij na het wassen "witter dan wit" is omdat het meer zichtbaar licht uitzendt dan erop invalt. Vooral waar te nemen onder de "black lights" in een discotheek.

6 FLUO IN DE DISCO WAT IS FOSFORESCENTIE ?
Wanneer een bepaalde materie door het absorberen van licht met hoge energie, in de aangeslagen toestand terechtkomt, kan het in plaats van onmiddellijk terug te vallen via fluorescentie naar de grondtoestand, overgaan naar een andere aangeslagen toestand. Het terugvallen van deze aangeslagen toestand naar de grondtoestand gaat dan gepaard met het trager uitzenden van licht. Dit fenomeen wordt fosforescentie genoemd. Fosforescentie kan nog lange tijd nadat de excitatiebron is weggenomen, waargenomen worden. WAT IS FOSFORESCENTIE ?  postzegels  fosforescerende stickertjes (sterren, planeten,...)


Download ppt "FLUO IN DE DISCO WAT IS LICHT ? LICHT = elektromagnetische golven"

Verwante presentaties


Ads door Google