Hoofdstuk 4 Voeding.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart
Advertisements

Stofwisseling.
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Samenstelling van voedsel
B1 Stoffen worden omgezet
B3 Glucose als grondstof
Examentraining Biologie
Uitwisseling van stoffen met de omgeving
Voeding koolstof chemie
Noodzaak van uitscheiding
koolhydraten: voorbeelden van koolhydraten
vetten: vet algemeen Vetten
Spijsvertering.
Het menselijk lichaam In dit hoofdstuk komt aan de orde: De opbouw van het menselijk lichaam De orgaanstelsels De zintuigen De stofwisseling.
Thema 2: Voeding en Vertering
Voedingsstoffen.
Overzicht van de stofwisseling
Stofwisseling 15 maart 2011.
Voortgezette assimilatie =
Glucose als grondstof. Glucose ontstaat d.m.v. fotosynthese
Spijsvertering door enzymen
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voortgezette assimilatie =
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Hoofdstuk 9 Paragraaf 1 Alles werkt.
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Stofwisseling Thema 1.
Voeding & Vertering.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Voortgezette assimilatie 1
Stofwisseling. Organische stof is een stof die gemaakt is in een levend wezen Bevat energie Koolhydraten eiwitten vetten Anorganische stof is een stof.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Quiz: de voedingsstoffen
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Stoffen transport tussen cellen en hun omgeving.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
1.3 Stofeigenschappen Kenmerk van een stof.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Hoofdstuk 2 Paragraaf
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Voeding Paard.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Stofwisseling (metabolisme), uitdroging en oedeem
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Voeding Kenmerken van voeding.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Voorbereiding op de biologie toets
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
Voortgezette assimilatie 1
Havo 5 Stofwisseling: Koolstofkringloop
Transcript van de presentatie:

Hoofdstuk 4 Voeding

Hoofdstuk 4 Voeding 4.1 Inleiding Voeding levert energie Zuurstof is nodig voor verbranding Voedingsstoffen binnenkrijgen Te weinig is niet goed, teveel ook niet

Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Water: de belangrijkste. Bouwstof Transportmiddel Oplosmiddel Temperatuur

Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Eiwitten: Belangrijk voor cellen Opbouw celstructuur Aanmaak hormonen, neurotransmitters, enzymen Onderhoud spierstelsel

4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Koolhydraten Directe energie! Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Koolhydraten Directe energie!

Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Vetten Energiedragers Bouwstof voor celmembranen

Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Mineralen Bouwstoffen voor skelet, cellen en weefsels In stand houden vloeistofdruk cellen en zuur-base evenwicht

Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Vitamines Organische verbindingen Stofwisseling

Hoofdstuk 4 Voeding 4.3 Wat zit er in ons voedsel? Additieven Stoffen die zorgen voor betere houdbaarheid of betere geur/smaak. Soms betere kleur of gezondheidsredenen Voorbeeld Jozo-zout: zit jodide in voor schildklier E-nummers Europese goedkeuring Alleen ongevaarlijke stoffen Kunnen ook stoffen uit natuur zijn

Hoofdstuk 4 Voeding Papierchromatografie Grieks, betekent schrijven met kleur Manier om mengsels te scheiden Verschil in adsorptievermogen Verschil in oplosbaarheid